70-jarige Jeannine loopt tussen snelle jongens een wereldrecord: ‘Wat doet dat oude wijf hier?’

Een wereldrecord tijdens de Stevenloop in Nijmegen op zondag 17 maart. Jeannine Liebrand verbrak de wereldwijde toptijd op de halve marathon in de categorie voor vrouwen boven de 70 jaar. Ze finishte in een tijd van 1 uur, 37 minuten en 54 seconden.

De oude toptijd stond op 1 uur, 38 minuten en 54 seconden. Het Nederlands record was 10 minuten langzamer. “Ik wist vooraf al dat ik daar zeker zes minuten onder zou lopen”, vertelt ze aan de NOS. “Tijdens de race merkte ik dat ik daar nog verder onder zou komen, misschien wel in de buurt van het wereldrecord.”

Erkenning

Het is nog wel de vraag of het wereldrecord officieel erkend wordt. De Nederlandse Atletiekunie heeft in ieder geval wel gemeld dat ze zich daarvoor gaat inspannen.

Lees ook: Doe mee aan onze gratis(!) 7 Day Mobility Challenge voor hardlopers – RunningNL

Liebrand begon pas op haar 48e met hardlopen. Afgelopen maand werd ze 70. Toch stond ze in het voorste startvak tijdens de Stevensloop, tussen de ‘snelle jongens’. “Ze keken wel een beetje: wat doet dat oude wijf hier? Toen heb ik uitgelegd dat ik voor een record ging en netjes aan de zijkant zou lopen, zodat ze geen last van me hebben”, zegt ze tegen de NOS.

Camper

Voor Jeannine is dit al het derde record op rij. In februari liep ze al het Nederlands record op de 10 kilometer. In november 2023 verbeterde ze het Nederlands record op de halve marathon. Veel tijd om haar prestatie had ze overigens niet. Nadat haar schoenen gecheckt waren en ze de benodigde papieren ingevuld had, stapte ze in de camper voor een vakantie. “Die hardloopschoenen wil ik de komende drie weken niet zien.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?