Aan de finish bij de NN Marathon Rotterdam: ‘Ik had het gevoel dat ik de Tour de France rende’

Ruim 50.000 hardlopers namen zondag 14 april deel aan de NN Marathon Rotterdam. 17.000 stonden aan de start van de marathon. RunningNL stond aan de finishlijn en vroeg de deelnemers naar hun ervaringen onderweg. "Ik wist niet dat trainen zoveel zin had."

Terwijl Abdi Nageeye de podiumceremonie al heeft afgerond en in de raadszaal (die voor de gelegenheid wordt gebruik als perszaal) de media te woord staat, wordt het steeds drukker aan de finishlijn op de Coolsingel. De vrijwilligers doen hun uiterste best om de doorstroming te stimuleren. Dat is niet altijd een makkelijke klus, want veel lopers zoeken meteen het hek om om daar uit te hijgen of te zitten. De lopers hebben het warm, de hitte heeft haar tol geëist. Een enkele keer wordt een loper letterlijk opgevangen op de finishlijn of direct in een rolstoel gezet.

Doorlopen

Ook Kevin, net over de finishlijn, heeft het zwaar. Hij wordt door een vrijwilliger gesommeerd om verder te lopen. “Het lukt niet. Als ik nu ga lopen, val ik op de grond”, zegt hij tegen de vrijwilliger. Even later vervolgt hij, strompelend, zijn weg.

In de drukte loopt Thomas voorbij. Hij oogt relatief fris. “Maar het was zwaar. Ik was iets te warm gekleed en heb veel vocht verloren. Ik wilde onder de 3 uur lopen, maar dat is net niet gelukt.” Toch genoot hij enorm van de sfeer op en langs het parcours. “Ik heb meerdere marathons gelopen, maar dit is en blijft de mooiste. Je wordt zo hard aangemoedigd. Er staat zo veel publiek langs de kant. Het is echt ongeëvenaard.”

 

Sfeer

Ook Dieter, die vooraf al acht marathons in de benen had, verwonderde zich onderweg. “De sfeer was geweldig, zeker op het einde met al die muziek. Iedereen supportert voor elkaar. Hier heerst echt de beste sfeer van alle marathons die ik heb gedaan.”

Lees ook: Abdi Nageeye wint NN Marathon Rotterdam opnieuw in Nederlands record: ‘Ik won ook voor Kelvin’ – RunningNL

Karim, ook net over de finish, noemt het Kralingse Bos het moeiljkste moment. “Daar had ik echt enorm veel steun aan de mensen die langs de kant stonden. En in het algemeen was het nog nooit zo leuk en gezellig hier. Voor de mensen die voor het eerst een marathon gaan lopen: doe dat in Rotterdam!”

Grijze Keniaan

Jo Schoonbroodt komt over de finish als snelste 70-plusser. Hij liep zondag 7 april nog een marathon in Parijs en had deze week al meer dan 80 kilometer in de benen. Als hij een paar selfies heeft gemaakt met een bekende staat hij RunningNL te woord. “Ik wilde sneller lopen dan in Parijs, ik liep daar 3:12. Vandaag liep ik 3:02, dus daar ben ik meer dan tevreden mee.” Waar velen het onderweg lastig hadden met de temperatuur, was het voor Jo juist een stimulans. “Dit is mijn weer. Ze noemen me niet voor niets de grijze Keniaan.”

Volledig gesloopt

Ferry zegt volledig gesloopt te zijn. “Ik heb alles gegeven. Ik kon niet meer op het eind. Ik verwachtte 3:10, maar ik kon niet meer.” Dat gold ook voor Marieke, die ons met de handen op de knien te woord staat. “In het begin ging het goed, maar op het eind moest ik echt even doorzetten. De laatste 10 kilometer was het moeilijkste. Volhouden, doorgaan en niet opgeven. Hoe ik me nu voel? Blij. Ja, vooral heel blij.” Ook Patrick heeft het zwaar. We spreken met hem tweehonderd meter na de finish als hij net de medaille om zijn nek heeft. “Ik ben moe, uitgeput. Maar heel voldaan. Bij de 35 kilometer kreeg ik het zwaar. Dan weet je dat je er bijna bent, maar dan is je energie ook op. Dan wordt het zwaar. Maar ik ben enorm trots.”

Tour de France

Ook Iris heeft net haar medaille in ontvangst genomen. “Dit voelt heel fijn. Ik ben heel blij. Nouja, ik was vooral heel blij dat ik over de finish was. De tweede helft ging het wat moeizamer, want het was vrij warm. Daardoor ging ik wat langzamer. De sfeer was geweldig. Op sommige stukken had je het gevoel dat je de Tour de France rende, zo veel publiek stond er.”

Daantje heeft een plek gevonden tegen het hek. Daar zit ze naast een tiental andere lopers. “Hoe ik me voel? Ik ben moe, heb zere benen, zere teren, maar wel voldaan. Het ging gewoon niet zo lekker vandaag. Maar ik heb wel kunnen genieten van de laatste paar kilometer. Dat is echt geweldig. Iedereen moedigt je aan, mensen roepen je naam. Dat sleurde me er echt doorheen.”

De mooiste

Jeffrey vertelt dat het ‘niet verkeerd ging’. “Ik ben trots. Heb het toch maar weer gehaald. Hier heb ik al die tijd naar toe geleefd.”  De sfeer noemt hij geniaal. “Het was echt grandioos. Het is niet voor niets de mooiste.’

Terugblik organisatie

De organisatie liet na afloop weten dat er geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden. “Het is een geslaagde dag, zowel voor de recreanten als de toplopers.” Het was ook een bijzondere dag voor zanger Lee Towers en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beiden waren in hun huidige rol voor het laatst aanwezig bij het evenement. Lee Towers zong voor de start voor de laatste keer You Never Walk Alone. Burgemeester Aboutaleb , die traditioneel de lopers feliciteert op het podium, treedt later dit jaar af. Hij haalde om iets na 16.30 uur de laatste loper binnen.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?