Parcours
Traditiegetrouw gaat de NN Marathon Rotterdam van start aan de voet van de Erasmusbrug. Vanaf hier wordt eerst de zuid-lus gelopen. Hier zal het parcours tussen het 13 en 15km punt afwijken van vorig jaar. De deelnemers lopen langer over het Havenspoorpad en door de wijk Pendrecht. Hier loop je niet meer over een rotonde en de keerlus op Slinge is uit het parcours gehaald.
Wereldrecords
De NN Marathon Rotterdam staat bekend om haar snelle parcours. Sterker nog: het is een van de snelste ter wereld. Van 1985 tot en met 1998 had Rotterdam het wereldrecord in handen.
Starttijd en limiet
In Rotterdam mag je 5 uur en 30 minuten over de marathon doen. De laatste loper komt rond 16.30 uur over de finish. De toplopers starten om 10.00 uur. De starttijd van de andere deelnemers hangt af van de wave waarin je start.
Voor het eerst in ruim 30 jaar brengt Lee Towers niet het klassieke ‘You’ll Never Walk Alone’ bij de start van de NN Marathon Rotterdam. Vorig jaar nam hij afscheid en dit jaar neemt operazangeres Francis van Broekhuizen het nummer voor haar rekening.
Wereldrecords
Het parcours van de Marathon van Rotterdam is een van de snelste ter wereld. In het verleden werd er drie keer het wereldrecord verbroken. Van 1985 tot 1998 had Rotterdam het wereldrecord in handen bij de mannen en tussen april 1998 en september ’99 was de snelste tijd ooit bij de vrouwen in Rotterdam gelopen. Het parcoursrecord staat bij de mannen op 2.03.36 op naam van Bashir Abdi uit België en bij de vrouwen is het record voor Tiki Gelana (Eth) met 2.18.58, gelopen in 2012.
Lees ook: Lees hier het verhaal van het wereldrecord van Carlos Lopez in 1985.
Kamworor
Geoffrey Kamworor, tweevoudig winnaar in New York, staat als snelste atleet op de startlijst. De Keniaan heeft een indrukwekkende staat van dienst met onder meer drie wereldtitels op de halve marathon en twee bij het veldlopen. Maar het prominente lid van het NN Running Team is zeker niet de enige kanshebber op de zege. Ook zijn landgenoot Kenneth Kipkemoi en de Ethiopiërs Chimdessa Debele en Asmare Bezezew hebben een tijd van 2.04 achter hun naam.
Parcoursrecord
,,In theorie is er voldoende kwaliteit aanwezig voor ons uitgangspunt: een parcoursrecord,’’ stelt racedirector Marc Corstjens, die namens organisator Golazo met kennis van zaken de 75 geïnviteerde lopers uitzocht. ,,De hazen moeten dan wel optimaal hun werk doen en de weersomstandigheden gunstig zijn. Het Kralingse Bos zal tussen de 30 en 35 kilometer naar verwachting de scherprechter zijn, dan moeten de favorieten zonder tempomakers het initiatief nemen.’’
Bashir Abdi
Het parcoursrecord staat sinds vier jaar met 2.03.36 op naam van Bashir Abdi. Het is een Europees record en de snelste marathontijd ooit in Nederland gelopen. De Belg, op de Coolsingel winnaar in 2021 en 2023, ontbreekt zelf vanwege een blessure. Zondag is Abdi in een ceremoniële rol toch aanwezig bij de start vanmarathon. Dan ziet hij ook weer de Nederlandse toppers Stan Niesten en Björn Koreman, die beiden hun pr in Rotterdam hebben gevestigd.
Vrouwen
Bij de vrouwen is het parcoursrecord eveneens het mikpunt. Het is sinds 2012 in bezit van de Ethiopische Tiki Gelana (2.18.58), later dat jaar in Londen winnares van het olympisch goud. Haar landgenote Zeineba Yimer en de Eritrese Dolshi Tesfu zijn op papier de favorieten. Tesfu eindigde in 2023 bij de NN Marathon Rotterdam als tweede en komt nu terug voor de hoofdprijs. Anne Luijten is de Nederlandse troef. Zij wil na haar olympische optreden in Parijs ook genieten van de marathon en aast op een persoonlijk record.
Wereldkampioenschappen atletiek
Met de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio (13-21 september) in het vooruitzicht is de NN Marathon Rotterdam voor tal van (internationale) atleten een geschikte gelegenheid te voldoen aan de vereiste limiet. Voor de mannen staat die op 2.06.30, voor de vrouwen op 2.23.30. Dat zijn scherpe tijden. Voor de WK zal de deelnemerslijst tot honderd atleten worden aangevuld aan de hand van onder meer de officiële World Rankings.
Filmon Tesfu
De even talentvolle als ambitieuze Filmon Tesfu, in 2020 tot Nederlander genaturaliseerd, heeft aangekondigd dat hij tijdens de NN Marathon Rotterdam op limietjacht wil gaan. Tesfu, geboren in Eritrea, maakte in oktober een veelbelovend marathondebuut. In Rotterdam treft hij een snel en aantrekkelijk parcours, dat is verlost van een lastige lus.
Kelvin Kiptum
Door zijn overwinning en een Nederlands record liep de NN Marathon Rotterdam vorig jaar uit op een overweldigend succes voor Abdi Nageeye. Het evenement stond toen ook in het teken van de verongelukte wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. De Keniaan wilde zichzelf in de Maasstad overtreffen en als eerste atleet onder de twee uur duiken. Een fataal ongeluk met de auto waarin ook zijn eveneens omgekomen Rwandese coach Gervais Hakizimana zat, dwarsboomde dat plan op wrede wijze. Als blijvend eerbetoon richtte marathon-organisator Golazo de Kelvin Kiptum Foundation op.
Met het opnieuw uitnodigen van Kenneth Kipkemoi (winnaar in 2018; vierde in 2024) en enkele andere trainingsmaatjes van Kiptum wil de NN Marathon Rotterdam ook dit jaar de betreurde atleet eren. Racedirector Marc Corstjens: ,,Het is mooi dat de geest van Kelvin op deze manier ook nu bij onze marathon aanwezig zal zijn.’’