Amandelen eten bevordert herstel na zware inspanningen

Dagelijks 57 gram amandelen eten zorgt ervoor dat je na een zware sportieve inspanning minder spierschade hebt en dat je je minder vermoeid voelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Appalachian State University.
Een team onder leiding van professor David Nieman liet een groep proefpersonen tussen de 30 en 65 gedurende een maand meermaals intensief sporten en dagelijks 57 gram amandelen eten. Een controlegroep moest dezelfde fysieke beproevingen ondergaan, maar kreeg in plaats van amandelen mueslirepen van ongeveer evenveel calorieën te eten.
Meer spierkracht en minder spierschade

Uit de resultaten van de Amerikaanse studie blijkt dat de ‘amandeleters’ na het sporten 69% meer van het gezonde vet 12,13-dihydroxy-9Z-octadecenoïdezuur (12,13-DiHOME) in hun bloed hadden dan de controlegroep. Dit molecuul heeft een gunstig effect op het metabolisme en de energieregulatie. De proefpersonen voelden zich minder vermoeid en gespannen en hadden meer spierkracht en minder spierschade dan de controlegroep.

“Amandelen bevatten een unieke en complexe mix van voedingsstoffen en polyfenolen, die het metabolisch herstel bevorderen na een extreme sportsessie”, verklaart professor Nieman. “Amandelen bevatten veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine E, mineralen en vezels.”

Niet alleen de noot zelf biedt gezondheidsvoordelen, ook het dunne velletje rond de amandel. Daarin zitten polyfenolen die in de dikke darm terechtkomen en daar helpen tegen ontstekingen en oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in de cel gevormd wordt of aanwezig is. De gevolgen van oxidatieve stress zijn mede verantwoordelijk voor het verouderingsproces.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?