Begin de dag met een ochtendwandeling

Wanneer je opstaat, heb je misschien niet de behoefte om meteen te bewegen. Maar je dag beginnen met een korte wandeling kan je veel - wetenschappelijk bewezen - voordelen opleveren!

1. Het geeft je een energieboost

Je dag beginnen met een wandeling kan je energie geven voor de rest van de dag. Zeker als je hiervoor naar buiten trekt. Studies tonen aan dat volwassenen die 20 minuten buitenshuis gingen wandelen vitaler en energieker waren dat zij die 20 minuten wandelden in een binnenomgeving (opruimen, schoonmaken of wandelen op de looband zijn dus niet de beste opties). Wie de buitenlucht opzoekt én nog eens enkele treden kan meepikken, krijgt bovendien een extra energieboost: je zou namelijk meer energie krijgen van 10 minuutjes ’trapwandelen’ dan van een kop koffie.

2. Het verbetert je humeur

Een ochtendwandeling levert je ook heel wat fysiologische voordelen op: van een groter zelfvertrouwen tot minder stress, angsten en vermoeidheid. Een ochtendwandeling zal je mentaal welbevinden aanzienlijk verhogen. Meer nog: wandelen kan symptomen van depressie verminderen of het risico op depressie verkleinen. Om optimaal van deze voordelen te genieten, wandel je idealiter minstens 5 dagen per week 20 tot 30 minuten.

3. Het is een makkelijke manier om aan je beweging te komen

Een ander voordeel van een ochtendwandeling is dat je al meteen je fysieke activiteit voor de dag kan afvinken, vóórdat andere privé- of werkverplichtingen je beweegplannen in de war kunnen brengen. De algemene bewegingsrichtlijn luidt om wekelijks minstens 150 – 300 minuten matig intensief te bewegen. Probeer dus om zeker 5 ochtenden telkens 30 minuten te wandelen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen.

4. Het kan helpen bij gewichtsverlies

Met een wandeling van 30 minuten op een gemiddeld tempo kan je al snel zo’n 150 kilocalorieën verbranden. Door ’s ochtends te bewegen, zet je je metabolisme bovendien in gang, wat ook bijdraagt aan een beter gewichtsmanagement of gewichtsverlies. Combineer je ochtendwandeling met een evenwichtig voedingspatroon en krachttraining en je zal weleens sneller dan je denkt die winterkilo’s kunnen kwijtraken.

5. Het voorkomt ziektes

Wandelen biedt je tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een sterker immuunsysteem en een verkleind risico op verschillende ziektes. Zo zou dagelijks 30 minuten wandelen het risico op hartziekten met 19% verkleinen. Ook helpt wandelen met het verlagen van de bloedsuikerspiegel, waardoor ook mensen met diabetes gebaat zijn bij wandelen. Meer bewezen gezondheidsvoordelen? Het helpt je levensduur verlengen, het risico op cardiovasculaire ziektes én bepaalde types kanker verkleinen.

6. Het versterkt je spieren

Hoewel het je niet dezelfde resultaten zal opleveren als met hardlopen of krachttraining, kan je ook met wandelen je beenspieren versterken. Probeer stevig door te wandelen of wandel eens een heuvel, trap of brug op voor een groter resultaat.

7. Het stimuleert je brein

Een ochtendwandeling verbetert tal van mentale processen, waaronder een betere focus en grotere creativiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat cognitieve functies bij volwassenen die hun dag met een ochtendwandeling beginnen aanzienlijk beter zijn in vergelijking met zij deze gewoonte niet hebben.

8. Het draagt bij aan een betere nachtrust

Door ’s ochtends te gaan wandelen verbeter je ook je slaap. Zelfs mensen met slapeloosheid zouden gebaat zijn bij lichaamsbeweging in de ochtend. Door je meteen bloot te stellen aan daglicht word je goed wakker, wat je interne klok helpt reguleren. Hierdoor zal je lichaam ’s avonds ook beter aangeven wanneer het tijd is om weer te gaan slapen.

9. Het helpt je gezondere keuzes maken

Een ochtendwandeling kan ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt gedurende de verdere dag. Na je wandeling zal je meer energie hebben en je minder vermoeid voelen. Bij een energiedip of een slaaptekort stijgt vaak de behoefte om naar comfort food of ongezonde energieboosters te grijpen. Een ochtendwandeling kan je extra motiveren om te kiezen voor een gezonde lunch of snack in de namiddag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?