Begin je met hardlopen? Dit zijn vijf belangrijke lessen!

Handige tips voor beginners. Herkenbare situaties voor gevorderden.Lopen is misschien wel de makkelijkste sport om te beoefenen. Toch komt er vaak meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt en leer je gaandeweg heel wat bij. Begin je net te lopen? Dan kunnen onderstaande tips helpen. Al enkele loopjaren achter de rug? Dan komt deze opsomming je misschien wel bekend voor
1. De juiste schoen is van cruciaal belang
Op je sneaker die je in het dagelijkse leven aanhebt jouw eerste trainingen afwerken om te kijken of hardlopen wel je ding is? Niet het beste idee. Een loopschoen biedt je voet ondersteuning en stabiliteit om blessures te vermijden. Specifieke kenmerken van een loopschoen ontbreken dan ook vaak in een sneaker, waardoor blessures een logisch gevolg zijn. Een tip voor zowel beginnende als ervaren lopers, is dan ook om zaken als je voetvorm en -landing bij een loopspeciaalzaak te laten analyseren om de juiste schoen te kiezen.
2. Neem een energiereep of -drank tijdens een lange training
Als je een lange duurloop gepland hebt (meer dan 60 à 90 minuten), organiseer je beste iets om je energiereserves aan te vullen. Een hongerklop of de bekende ‘man met de hamer’ zijn niet bevorderlijk voor je prestaties. Bekijk dit artikel voor een overzicht.
3. Blessures kunnen ook jou overkomen
Beginnende hardlopers zijn vatbaar voor typische overbelastingskwetsuren. Bouw je trainingsomvang geleidelijk aan op (verhoog je wekelijkse trainingskilometers met niet meer dan 10 à 15 procent). Als je nog maar net begint, kan het helpen om stretch- en stabiliteitsoefeningen aan je schema toe te voegen. Je hoeft ook niet altijd te lopen: doe aan crosstraining (bijvoorbeeld fietsen of zwemmen) om je trainingsomvang, zonder extra belasting, te vergroten.
4. Deelnemen aan je eerste wedstrijd is niet zo beangstigend als het lijkt
Bij heel wat (beginnende) lopers overheerst de angst om deel te nemen aan een loopevent. Toch is zo’n evenement vaak de grootste motivator om je loopschoenen consequent aan te trekken en vol te houden. Houd dus zeker de loopkalender in de gaten en plan binnenkort eens een echt loopevent in. Dankzij de solidariteit van andere lopers en de vele aanmoedigingen van supporters wordt het een groot feest.
5. Het wordt makkelijker
Alle begin is moeilijk. Ook je conditie als hardloper opbouwen. Maar hardlopers die volhouden, merken een grote verbetering in hun uithoudingsvermogen. Zware trainingen horen nu eenmaal bij een trainingsschema, maar uit die 5 kilometer (die in het begin onhaalbaar leek) haal je binnenkort misschien niet eens voldoening meer.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?