DEN HAAG - Dick Schoof is de beoogd minister-president namens de vier coalitiepartijen. In de Tweede Kamer gaf hij een persconferentie samen met formateur Richard Van Zwol. Van Zwol zal Schoof bij alle komende formatiegesprekken betrekken. Topambtenaar Schoof is geen lid van een politieke partij, hij was eerder lid van de PvdA. ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Beoogd premier Dick Schoof liep 18 marathons!

Na meer dan tien jaar Mark Rutte heeft Nederland eindelijk een nieuwe premier: Dick Schoof. Hij heeft als topambtenaar tientallen jaren ervaring opgedaan binnen de rijksoverheid, maar de Hij heeft namelijk maar liefst 18 marathons op zijn naam staan.

De aanstaande minister-president loopt zo’n 90 kilometer per week. “Met werken zal ik ooit stoppen, met hardlopen hopelijk nooit”, zei hij eerder in een interview met Runners World. Schoof staat vaak om een uur of 6 al naast zijn bed om te gaan hardlopen. “Als je ’s ochtends hebt hardgelopen ga je met een andere energieboost naar je werk dan wanneer je jouw rondje overslaat. Maar mijn telefoon gaat altijd mee. In mijn functies heb ik wel geleerd dat ik altijd bereikbaar moet zijn.”

Altijd bereikbaar

Uit een reportage van het AD blijkt dat Schoof voor zijn ambtenaren vrijwel altijd bereikbaar is. Neemt hij de telefoon niet op? Dan weten ze: Dick is aan het hardlopen. In 2014, na de MH17-ramp, was hij in Berlijn om de marathon te lopen. Maar vanwege de gevolgen van de ramp moest hij halsoverkop terug naar Nederland. Hij kon nog net douchen.

Lees ook: Dennis de Knijff over Almere City Run: ‘Ik wil een voorbeeld zijn’ – RunningNL

Amsterdam

Opvallend aan zijn marathonpalmares is dat hij deelnam aan allerlei evenementen rondom de wereld. Zo heeft hij ook de befaamde Six Star-medaille in zijn bezit, die ontving hij in 2022. Schoof liep namelijk de marathons van New York (3 keer), Tokio, Boston, Chicago, Berlijn en Londen. Wel opvallend: de marathon van Amsterdam ontbreekt nog op de lijst.

Schoof liep de marathon al eens in 3.30 uur, maar aan Runnersworld laat hij weten dat hij inmiddels tevreden is met een tijd onder de 4 uur. “Met de tijd moet je accepteren dat je iets langzamer gaat.”

Veiligheid

Bij zijn nieuwe baan als premier zal hij ongetwijfeld met beveiliging moeten gaan hardlopen. Maar dat is voor hem als voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niets nieuws. In die tijd doken er al eens beveiligers op de fiets of motor naast hem op, vertelt hij aan Runners World. “In het begin denk je nog: wat gebeurt hier. Maar zoals dat gaat, aan alles wen je.”

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?