Dennis de Knijff over Almere City Run: ‘Ik wil een voorbeeld zijn’

Dennis de Knijff (38) uit Almere stond al vier keer op het podium van de Almere City Run. Nu het evenement, dat op zondag 16 juni voor de 13e keer plaatsvindt snel dichterbij komt, blikt hij met RunningNL alvast vooruit en deelt hij zijn ervaringen. “Ik loop veel races, maar in mijn eigen stad blijft écht bijzonder.”

Lang hoeft hij niet na te denken als we hem vragen naar zijn mooiste herinnering bij de Almere City Run. De gedachten van Dennis de Knijff gaan direct terug naar zondag 12 juni 2016. Op die dag won hij, bij zijn eerste deelname, meteen de halve marathon. De inwoner van Almere kwam na 1 uur, 16 minuten en 35 seconden over de streep. Hij liet daarmee stadsgenoot Mohammed Zemouri ruim 6 minuten achter zich.

Lees ook: Almere City Run opent inschrijvingen voor 13e editie – RunningNL

Kletsnat

Dennis: “Bij die editie liepen we nog drie rondjes om het Weerwater, inmiddels is de race verspreid over de hele stad. Het regende gigantisch die dag, ik was kletsnat. Het was leuk dat ik won en progressie maakte, maar de sfeer en de omstandigheden die dag maakten veel indruk op me.”

Weerwater

Dennis nam zes keer deel aan het evenement. Hij won zowel de halve marathon (1 uur, 16 minuten) als de 10 kilometer (33 minuten). Als Almerenaar mag hij zich dus met recht een ambassadeur van het evenement noemen. “Ik loop veel races, maar in mijn eigen stad is écht bijzonder. Het parcours laat veel herkenbare stukken zien. Het toont bijvoorbeeld hoe ruimtelijk Almere is. Mijn favoriete stuk is rondom de Kemphaan en het Weerwater. Daar is veel groen en heb je goede fietspaden.”

 

Esplanade

Als die punten gepasseerd zijn, gaan de deelnemers richting de finish. Op weg naar de Esplanade, het grootste plein van Almere dat grenst aan het Weerwater. Daar komen de hardlopers over de finish.  “Het is fantastisch om terug te lopen naar de Esplanade, waar de finish is. Daar staan mijn familie, vrienden en kennissen die me aanmoedigen.”

Docent LO

Dennis is docent LO bij een middelbare school in Almere. Daar stimuleert hij de kinderen om ook deel te nemen aan het evenement.  De Almere City Run biedt namelijk ook het Rondje Weerwater van 5 km en de Kids Run van 1 km aan. “Ik probeer mijn passie voor hardlopen door te geven. Bewegen is hartstikke leuk en dat wil ik delen met de kinderen. In die zin wil ik een voorbeeld zijn. Het is mooi dat de Almere City Run verschillende afstanden aanbiedt en voor iedereen wat wils biedt. De kinderen die in 2016 voor het eerst meededen, kwam ik vorig jaar tegen op de langere afstanden. Schitterend, toch?”

Tips

Naast zijn baan als gymdocent, geeft Dennis met zijn bedrijf PROschema.nl advies op het gebied van duursport en dus ook hardlooptraining. Ook voor de deelnemers aan de Almere City Run heeft hij tips. “Bekijk vooraf het weerbericht. Afhankelijk daarvan bepaal je welke kleding je draagt en welke warming up je doet. Het is belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam en signalen niet negeert. Ik merk dat mensen vaak hun wedstrijdstrategie niet aanpassen op de omstandigheden. Maar als die niet optimaal zijn, moet je jouw wedstrijdplan wijzigen.”

Positieve vibe

Naast de praktische tips wil Dennis de deelnemers nog iets op het hart drukken. “Denk positief, een positieve mind kan je veel brengen. En verder: geniet ervan! Ongeacht je niveau of de afstand die je loopt, onthoud dat je het altijd voor jezelf doet. De tijd die je loopt is bijzaak. “

Met pijn in zijn hart neemt Dennis dit jaar niet deel aan dé hardloopwedstrijd van Almere. Hij staat op 16 juni aan de start van de Ironman van Klagenfurt. Op dinsdag 28 mei geeft hij wel een training aan alle deelnemers van de Almere City Run om hen optimaal aan de start te krijgen. Ondanks dat

hij er zelf niet bij is, verwacht Dennis dat 16 juni in Almere een mooie dag wordt. “Ik denk dat het qua sfeer, deelnemersaantal en supporters langs de kant opnieuw groter zal zijn. Dit evenement en onze stad heeft ongekend veel potentie.”

Na zijn uitstapje naar de Ironman staat Dennis in 2025 ongetwijfeld weer aan de start van de Almere City Run.

Wil jij ook meedoen aan de Almere City Run? Schrijf je dan hier in. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?