Het is een paar dagen na de NN Zevenheuvelenloop als we Koreman spreken. Hij heeft de eerste training van de dag al afgewerkt als hij aanschuift voor een interview met RunningNL. De ochtendsessie ging goed, net zoals de herfstklassieker in Nijmegen waar hij een PR (44:42) noteerde. Toch maakt hij zich een beetje zorgen, want de marathonloper voelt een verkoudheid opkomen. “Ik ben in topvorm. Dan merk ik dat ik kwetsbaarder ben. Ik ben nu ook bezig om minder mensen te zien. Het is balanceren op een dun lijntje, maar zolang het bij een kleine verkoudheid blijft is er niets aan de hand.”
Te veel druk
Koreman, afkomstig uit Geertuienberg, heeft op de marathon een persoonlijk record van 2:10:32 (gelopen tijdens de NN Marathon Rotterdam in 2022,red.). Na zijn toptijd in 2022 leek hij snel door te stoten naar een tijd onder de 2:10, maar zover kwam het nog niet. In 2023 zat hij niet lekker in zijn vel. De prestaties bleven achter bij zijn eigen verwachtingen. De marathon in Rotterdam ging zes minuten langzamer dan in 2022. Bij de Zevenheuvelenloop van vorig jaar was hij ruim 2 minuten langzamer dan de afgelopen editie. Een enorm verschil, zegt hij. “Vorig jaar was ik alleen bezig met de gedachte dat het harder moest. Ik legde mezelf te veel druk op. Daardoor ging alles mis.”
Hoe ben je daaruit gekomen?
“Door met de juiste mensen te praten. Ik merkte wel dat er iets aan de hand was, maar wist niet precies wat. En ik praatte er niet over. Ik kropte zaken op, terwijl dat nergens voor nodig was. Uiteindelijk ben ik met de juiste mensen gaan spreken. Ik trek nu op tijd aan de bel als er iets is, dat is de belangrijkste les die ik leerde. Als ik me nu zorgen maak over een contract of over iets in mijn trainingsgroep maak ik dat direct bespreekbaar.”
Die switch maakt dat hij er nu stukken beter op staat, zowel fysiek als mentaal. Toch begon hij 2024 met een domper. Koreman was in vorm, maar moest tijdens de NN Marathon Rotterdam opgeven vanwege steken, een probleem dat inmiddels onder controle lijkt. Deze zomer vertrok Koreman op hoogtestage naar Italië. Daar was hij haas voor zijn teamgenote Lonah Salpeter, een Israëlische marathonloopster. “Daar legde ik een sterke basis waar ik nog steeds op teer. Ik trainde onder mijn eigen niveau, maar dat was perfect. Op die manier trainde ik niet te hard op die hoogte. Op ruim 2.000 meter trainen is en blijft pittig.”
We staan nu bijna aan de vooravond van de marathon van Valencia. Hoe sta je ervoor?
“Ik heb 20 weken achter elkaar, op één week na, 100 kilometer of meer getraind. Dat heb ik nog nooit kunnen doen in aanloop naar een marathon. Ik had altijd wel pijntjes of blessures. Het voelde de afgelopen periode alsof elke week raak was.”
Hoe verhoudt deze voorbereiding zich ten opzichte van jouw preparatie voor de marathon van Rotterdam in 2022, waar je jouw toptijd noteerde?
“Die was totaal anders. In januari van dat jaar was ik nog geblesseerd. In twaalf weken bouwde we het op naar de marathon. Dat was alles of niets. Ik kwam er uit met een blessure. Voor de wedstrijd zelf pakte het goed uit, maar voor de lange termijn bleef ik met schade zitten. Dat is nu totaal anders. Ik heb het gevoel dat mijn belastbaarheid hoger is dan ooit. Ja, ik sta er beter voor dan ooit.”
Tot welke tijd moet dat leiden in Valencia?
“Mijn doel is om onder de 2:10 te duiken. Ik vertrek in een groep die halverwege op 1:05 wil doorkomen. Als er geen gekke dingen gebeuren is dat een pace die lang goed moet voelen. Ik heb meerdere marathons in een negative split gelopen. Om onder die 2:10 te duiken hoef ik het tweede deel maar een paar seconde sneller.”
Koreman, tevens columnist bij RunningNL-magazine, heeft op dit moment de op vier na snelste tijd van de nog actieve Nederlandse marathonlopers. Alleen Abdi Nageeye (2:04:45), Khalid Choukoud (2:07:37), Stan Niesten (2:10:10) en Bart van Nunen (2:10:16) hebben een snellere toptijd staan. Koreman denkt de komende jaren nog een serieuze hap van zijn toptijd af te snoepen.
Dat komt mede voort uit het feit dat een heleboel collega-marathonlopers op latere leeftijd nog op topniveau presteren. Zo neemt in Valencia de 42-jarige Kenenisa Bekele deel. Hij stond in de editie van 2023 nog op het podium met een tijd van 2:04:19. Marathonlegende Eliud Kipchoge is op zijn 40e ook nog altijd actief en landgenoot Khalid Choukoud liep vorig jaar in Valencia naar een PR van 2:07:37. Maar Koreman putte onlangs vooral motivatie uit de prestatie van Abdi Nageeye. Hij won op 3 november van dit jaar op 35-jarige leeftijd zijn grootste wedstrijd: de marathon van New York. Het mag duidelijk zijn: topprestaties op een marathon komen niet zelden voor tussen de 35 en 40 jaar.
Lees ook: Sportpsychologe geeft tips: wat kan ik doen tegen zenuwen voor de wedstrijd? – RunningNL
Je bent 33. Wat is het grote doel?
“Ik denk dat ik zeker nog vier á vijf goede jaren heb. Qua tijd is het doel om onder de 2:08 te duiken. Tegelijkertijd besef ik dat het halen van die tijd een meerjarenplan is. Maar ik ben relatief laat begonnen, dus ik denk dat er nog veel rek in zit.”
Wat betekende de prestatie van Nageeye voor jou?
“Ik vond het schitterend, écht ongekend. De progressie die hij de afgelopen vijftien jaar maakte is écht ongekend. Hij geloofde er altijd in dat hij ooit zo’n zege zou behalen. Hij heeft zijn hele leven ingericht om op dit niveau te presteren. Ik ken hem persoonlijk, dus dan leef je extra mee. Het was subliem. Voor mij is het ook een stimulans. Het geeft vertrouwen dat ik de komende jaren nog flinke stappen kan zetten.”
Olympische Spelen
Koreman liep voor de Olympische Spelen van Tokio in 2021 de limiet om deel te nemen. Maar dat deden in totaal zes Nederlandse atleten, terwijl er slechts drie afgevaardigd mochten worden. De Atletiekunie besloot dat Koreman thuis moest blijven. Dat was een bittere pil.
In 2028 zijn de Olympische Spelen in Los Angeles. In hoeverre is dat een stip op de horizon?
“Daar wil ik graag heen. Aan de andere kant: met 2:10 heb je in een olympische marathon niet veel te zoeken, dan ben je opvulling. Voor mij zijn er in de tussentijd even mooie doelen. Welke? Een topklassering bij een grote major, zoals Londen of New York, zou heel mooi zijn.”
Maar first things first. En dat is de marathon van Valencia, die ondanks de natuurramp toch gewoon doorgaat. Koreman gaat in de Spaanse stad op zoek een persoonlijk record, maar vooral naar de bevestiging dat hij de komende jaren nog écht stappen kan zetten. En met zijn beste voorbereiding ooit kan het voor Koreman zondag zomaar een speciale dag worden. Een klein verkoudheidje zal daarin geen spelbreker worden.
Lees ook: De Short Foot Exercise: een gamechanger voor hardlopers – RunningNL
De Marathon van Valencia vindt plaats op zondag 1 december. De wedstrijd is vanaf 8.10 uur live te zien op Ziggo Sport.