De winter breekt aan. De komende maanden staan er minder evenementen op het programma en het weer nodigt niet altijd uit om de loopschoenen aan te trekken. Kortom, een ideaal moment om op een andere manier aan je lichaam te werken. En om jezelf een spiegel voor te houden. We spreken erover met René Wormhoudt, fysiotherapeut en conditietrainer van het Nederlands elftal.
Als René Wormhoudt (60) op een zonnige donderdagochtend aanschuift voor een gesprek met RunningNL-magazine heeft hij er drukke weken opzitten. Hij was als conditietrainer op pad met de nationale voetbalselecties van Nederland. De mannen speelden EK-kwalificatieduels, de vrouwen kwamen uit in de Nations League. Naast zijn rol bij de Oranje Leeuwen en -Leeuwinnen staat Wormhoudt, van oorsprong fysiotherapeut, samen met Prof. dr. Geert Savelsbergh aan de basis van het Athletic Skills Model (ASM). Daarin staat veelzijdig bewegen centraal. Aan de hand van dit model legde de Athletic Skills Company in Nederland ruim 50 accommodaties aan en werden duizenden sport- en beweegprofessionals opgeleid. De groei van de laatste jaren laat zien dat het ASM aanzienlijk terrein wint.
Maar voordat we met hem spreken over de voordelen van veelzijdig bewegen voor hardlopers, zijn we benieuwd naar zijn eigen hardloopervaringen. “Ik liep vijftien keer de Dam tot Damloop. Die passeert op een haar na mijn voordeur. Een halve marathon staat ook op mijn lijstje. Dat was in Bergen, over geaccidenteerd terrein. Tegenwoordig loop ik één keer in de week hard. Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever een spelsport doe, maar hardlopen is een hele efficiënte manier om mijn systeem aan te zetten. En ik geniet ervan. Ik woon in Landsmeer aan de rand van Natuurgebied Het Twiske. Het is geen straf om hier naar buiten te gaan.”
Veelzijdig
Naast zijn wekelijkse hardloopsessie staat Wormhoudt één keer per week op de padelbaan. Ook is hij twee keer per week aan het crossfitten. Het is niet toevallig dat het een veelzijdig programma is, de rode draad van het ASM-model. Die bestaat uit tien grondvormen van bewegen, de zogeheten ‘Schijf van 10!’. Wormhoudt: “Veelzijdig bewegen vermindert de kans op overbelasting en blessures. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die veelzijdig zijn opgeleid, specifieke vaardigheden beter uitvoeren. En ja, dat geldt ook voor hardlopers.” Het is daarom dat Wormhoudt, die 24 jaar werkzaam was in de jeugdafdeling van Ajax, de voetballers van het Nederlands elftal ook andere sporten laat doen. Wormhoudt: “Denk dan aan padel, badminton of een spelletje zoals schone en vieze voeten halen. Dat soort dingen doen we dan bijvoorbeeld op een mat of op sokken. Op die manier geef ik aandacht aan andere grondvormen, waardoor de kans op blessures vermindert. En daarbij: het is hartstikke leuk.”
Blessuregevoelig
Terug naar het hardlopen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat hardlopen nummer één is als het gaat om het aantal blessures. “Hardlopen is een eenzijdige belasting”, zegt Wormhoudt. “Slechts twee van de tien grondvormen komen terug: ‘gaan en lopen’ en ‘balanceren en vallen’. En dan ook nog in beperkte mate. Als je weet dat veelzijdig bewegen de kans op blessures vermindert, is het interessant om jezelf de vraag te stellen: welke grondvormen van bewegen doe ik eigenlijk? En, hoe kan ik daar iets aan veranderen?”
Wormhoudt zag dat hardlopers met knie-, scheenbeen en achillespeesklachten naar zijn praktijk kwamen. Vaak had het te maken met beperkingen in de onderrug en heupen. “Het is voor hardlopers op ieder niveau belangrijk om gebalanceerde heupen en een sterke onderrug te hebben. De buik- en bilspieren moeten in staat zijn om de benen te laten bewegen. Daarnaast is het cruciaal dat het bekken stabiel blijft. Je wil voorkomen dat die wegdraaien of wegzakken. En inderdaad, dat train je niet door alleen hard te lopen. Die moet je ook op een andere manier aandacht geven.”
Nieuwsgierig naar het ASM-model en hoe je veelzijdig bewegen in je eigen leven toe kunt passen? Bestel dan het magazine of lees het artikel online via Blendle.