De coronamaatregelen hebben ons de afgelopen periode grotendeels op onszelf teruggeworpen met hardlopen. Het was even wennen om alleen te moeten lopen en zonder duidelijk doel te hebben in de vorm van een evenement. Toch biedt deze periode ook kansen om op zoek te gaan naar nieuwe loopuitdagingen. Het sporthorloge kan hierbij helpen.
De coronacrisis heeft ons digitale leven in een nog hogere versnelling gezet. We leerden digitaal te vergaderen op het werk, om maar een voorbeeld te noemen. En ook in het hardlopen heeft die versnelling zich doorgezet. De virtuele challenges maakten de afgelopen periode een grote vlucht. En de loper had méér digitale mogelijkheden om het lopen leuk te houden in quarantaine. Het GPS-horloge kan je meenemen op bijzondere plekken in eigen buurt.
Het GPS-horloge of de mobiele telefoon is inmiddels alweer een aantal jaren bijna onmisbaar voor de loper. Als het niet op Strava staat, dan is het namelijk niet gebeurd, is inmiddels een veelgehoorde uitspraak. En om je loop te kunnen posten op dit digitale loop- en fietsplatform moet je jouw route vastleggen. Zonder die post op Strava mis je behoorlijk wat digitale aanmoedigingen. Het is bovendien een leuke manier om na afloop te kijken waar je precies gelopen hebt en hoe hard. Je kunt op Strava zelfs zien welke lopers je gepasseerd bent en of je een record verbroken hebt op een bepaald segment op jouw route. Allemaal leuke functionaliteiten om het lopen toch sociaal te maken in tijden van social distance.
Tip: Als je een route hebt gedownload, controleer deze eerst even voordat je op pad gaat. Het kan bijvoorbeeld dat de loper zelf wellicht een paar keer is verdwaald. En die foute hoef je natuurlijk niet opnieuw te maken. Deze segmenten zijn eenvoudig aan te passen op een website als afstandmeten.nl
Dit is bij de meeste lopers inmiddels wel bekend, maar er is meer mogelijk. Tegenwoordig zijn er steeds meer horloges op de markt die niet alleen jouw route vast kunnen leggen door middel van de ingebouwde GPS. Er komen steeds meer modellen op de markt die ook in staat zijn om routes in te laden. Je horloge biedt daarmee de mogelijkheid om jou de weg te wijzen tijdens je training. En dat is best een interessante functionaliteit, zeker in deze tijd zonder evenementen. Het biedt je de mogelijkheid om nieuwe gebieden te ontdekken, zelfs dicht bij huis. En dat zonder te verdwalen.
Websites als Strava of de platforms van de verschillende fabrikanten zoals Polar Flow en Garmin Connect slaan al die routes die lopers afleggen op. Ze bieden tevens de mogelijkheid om deze routes te downloaden. Dit gebeurt in het algemeen middels een gpx-bestand. Dat is een bestand waarin een reeks routepunten vastgelegd zijn die tezamen een route vormen. Er is geen kaart opgenomen in het bestand, maar door dit bestand in te laden in een van bovengenoemde platforms wordt die route geprojecteerd op een kaart.
Tip: Als je de eerste keer op pad gaat met een voorgeprogrameerde route in je horloge, probeer dan eerst een stratenparcours. Je krijgt zo wat gemakkelijker een idee hoe de navigatie precies werkt. Meteen de kleine kronkelpaadjes opzoeken, is misschien wat al te optmistisch.
gpx-bestand
Inmiddels bieden de meeste fabrikanten van sporthorloges modellen aan die deze gpx-bestanden ook kunnen opslaan en uitlezen. Bij sommige horloges wordt die route geprojecteerd op een kaart, maar omdat dit veel geheugen vergt, kiezen veel merken voor een vereenvoudigde varianten waarbij je een lijn ziet die je moet volgen. Je horloge als routeplanner.
Om te kijken of dit ook daadwerkelijk werkt, hebben we de proef op de som genomen. We hebben een gpx-bestand gedownload van een trail over een prachtig heidegebied in de buurt van Eindhoven. Kan het horloge je ook op dergelijk terrein, met kleine paadjes en single tracks, de juiste weg wijzen. En wat blijkt? Het antwoord is een volmondig ja. Met die kleine paadjes kan het soms een beetje verwarrend zijn, waardoor je het verkeerde paadje pakt, maar dat merk je al binnen enkele meters.
Waar vind je de leukste routes?
Kortom, een eenvoudige, maar erg doeltreffende manier om nieuwe routes te ontdekken. Maar de belangrijkste vraag staat nog open. Hoe vind je die leuke routes? Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden om leuke en interessante routes te vinden. En je hoeft er niet ver voor te reizen. Je zult zien dat er voldoende te ontdekken valt in de eigen omgeving. De makkelijkste manier is waarschijnlijk via het platform van jouw eigen sporthorloge. Neem Polar Flow even als voorbeeld.
Let op: Een gpx-bestand is niet hetzelfde als je autonavigatie. Het is dus een vaststaande route en kan je dus niet helpen als je bijvoorbeeld van de route moet afwijken door een blokkade. In dat geval ben je aangewezen op je eigen improvisatievermogen om een alternatieve route te vinden totdat je weer op het juiste pad zit.
Als je klikt op ‘Ontdekken’ dan zie je een kaart. Als je vervolgens inzoomt op jouw woonplaats of jouw woonplaats intypt dan zie je tientallen routes bij jou in de buurt verschijnen. Je ziet de afstand en door ze aan te klikken zie je ook hoe de route loopt. Door vervolgens aan te klikken dat je de route leuk vindt, wordt deze aan je favorieten toegevoegd. De volgende keer dat je je horloge aan je computer koppelt zal deze route op je horloge gezet worden.
Maak zelf een route
En als je op het platform van je eigen horloge toch geen leuke route kunt vinden die je aanspreekt, dan kun je er gewoon een maken. Strava biedt bijvoorbeeld een dergelijke functionaliteit om zelf een route samen te stellen, maar deze is sinds kort alleen beschikbaar voor betalende abonnees.
afstandmeten.nl
Een gratis alternatief is de website afstandmeten.nl. Hier kun je routes zoeken. Én je kunt zelf routes uitzetten of bestaande routes importeren en deze aanpassen. Je kunt dus ook eventueel bestaande routes inkorten of juist uitbreiden met een extra lus. Dat gaat heel eenvoudig. Als je een nieuwe route wilt samenstellen, dan bouw je de route van punt naar punt op. Daarbij kun je zelf kiezen of je bijvoorbeeld fietspaden of voetpaden wilt volgen. Het programma verbindt de punten zelf aan elkaar en laat ook de afstand zien van de route. Een handige manier om leuke routes bij jou in de buurt uit te zetten.
Daarnaast kun je op de website ook tal van opgeslagen routes vinden. Je kunt deze eenvoudig op een kaart zoeken. De site biedt niet alleen looproutes, maar ook een aparte categorie trailroutes. Wil je echt een keer op avontuur in je eigen omgeving, dan zijn deze trailroutes een echte aanrader. Het zijn routes die vaak via kleine paadjes lopen, die je anders niet snelt zult vinden. Afstandmeten.nl biedt ook de mogelijkheid om bestaande routes aan te passen of routes te importeren en deze vervolgens aan te passen. Ook dat werkt heel eenvoudig. De routes zijn, zoals al eerder aangegeven, opgebouwd uit routepunten die door een lijn met elkaar verbonden worden. Deze punten kun je eenvoudig verplaatsen, verwijderen of toevoegen. Op die manier kun je de route volledig naar je hand zetten.
Tip: Ben je op zoek naar mooie trailroutes? Kijk dan eens op de site van Natuurmonumenten: natuurmonumenten.nl/hardlopen/gpx. Zij hebben een lijst met bijzondere routes door de mooiste natuurgebieden van Nederland bij elkaar verzameld.
fietsrouteplanner
Hiervoor moet je het gebied wel een beetje kennen. Wil je nu in een gebied lopen waar je niet zo thuis bent, dan is er nog een andere optie. De fietsersbond heeft namelijk een routeplanner ontwikkeld voor fietsers: routeplanner.fietsersbond.nl. De planner biedt tevens de mogelijkheid om de route als gpx-bestand te exporteren. Het interessante aan de fietsrouteplanner is dat deze niet alleen een route van punt A naar B kan plannen. Je kunt ook verschillende tussenstops markeren. Zo kun je eventueel een paar bekende of mooie plekken uitzoeken waar je langs loopt.
De planner biedt je daarnaast ook nog de optie om de route vervolgens af te stemmen op jouw specifieke wensen. Zo kun je onder andere kiezen voor de optie ‘kortste route’ en ‘natuurroute’. Ook al zal deze tool je niet alle leuk paden kunnen wijzen, omdat het eigenlijk om fietsroutes gaat, kan het je zeker helpen een leuke route samen te stellen.
Komoot
Ben je niet tevreden met deze opties, of ben je toe aan meer geavanceerde opties? Dan zijn er nog mogelijkheden om over te stappen op betaalde platforms. Denk hierbij aan Strava. Een minder bekende optie is Komoot.nl. Die laatste is aantrekkelijk omdat deze website werkt met regio’s. Momenteel is de eerste regio nog gratis te gebruiken. Dus dat is een uitstekende manier om de functies die Komoot biedt eens te proberen.
Vooral aantrekkelijk zijn de segmenten. Per sport biedt de kaart je meteen een aantal geselecteerde segmenten aan. Dit zijn stukken die ideaal zijn om te sporten, bijvoorbeeld stukken door een mooie omgeving en een goede ondergrond. Dit maakt het makkelijker om een mooie route te bouwen. Je kunt van segment naar segment springen. Komoot vult vervolgens de ontbrekende delen hiertussen in. Komoot is bovendien voorzien van spraaknavigatie. Je hoeft dus niet eens meer op je horloge te kijken als je met horloge loopt.