Checklist voor de lange duurloop

Met dit handige afvinklijstje vertrek je goed voorbereid op je lange duurloop!

Bepaal de juiste timing

Lange duurlopen zijn essentiële trainingen voor elke loper. Ze zijn vermoeiend (aangezien je lang loopt) dus zorg dat je ze op de juiste dag in je agenda plant. Idealiter doe je je lange duurloop in het weekend, omdat je dan (meestal) meer tijd hebt om te lopen én te bekomen achteraf. Hou er rekening mee dat je de dag nadien wat vermoeid zal zijn. Dus als je weet dat je een drukke maandag hebt op het werk, is het misschien beter om je duurtraining te verplaatsen naar zaterdag in plaats van zondag.

Drink goed

Het is belangrijk dat je goed gehydrateerd begint aan je lange duurloop. In feite moet je de dag voordien al beginnen drinken, zeker 1,5 à 2 liter water. Hierdoor vul je op voorhand het vocht al aan dat je zal verliezen tijdens je run. Op de dag van de duurloop zelf moet je in eerste instantie luisteren naar je lichaam. Drink, maar overdrijf niet. Volg je dorstgevoel en neem zeker water (én iets om te eten) mee voor onderweg.

Leg je kleren en schoenen klaar

Check de dag voordien of je favoriete loopkleren gewassen zijn en of je loopschoenen proper zijn. Leg je gadgets al klaar en zorg dat je sporthorloge en muziekspeler opgeladen zijn, om lege batterijen (en bijhorende frustraties) te vermijden tijdens het lopen.

Begin rustig

Bij een lange training is het cruciaal dat je heel rustig begint. Voor veel lopers betekent dit dat ze hun ego moeten uitschakelen de eerste kilometers. Maar het is echt heel belangrijk dat je 2 à 3 kilometer inloopt. Focus dan niet op snelheid. Eens je ingelopen bent, kan je wat sneller beginnen gaan. Maar sowieso is het niet de bedoeling dat je tijdens een duurloop “all the way” gaat, daarvoor dient tenslotte je intervaltraining. Hou het rustig, zo haal je het meest rendement uit je training.

Wees voorbereid op blaren

Blaren zijn de aartsvijanden van lopers. Als je weet van jezelf dat je blaargevoelig bent en je hebt een lange training voor de boeg, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. Breng een preventieve blaaspleister aan en zorg dat je goeie sokken draagt. Hetzelfde geldt voor schuurplekken: wat vaseline smeren kan wonderen doen. Op die manier vermijd je dat je gehinderd wordt tijdens het lopen en dat je humeur erdoor verpest wordt.

Lach!

Vertrek op training met een big smile op je gezicht. Door te lachen, ontspan je en je zal zien: de training gaat des te makkelijker en je geniet er meer van. Een simpele tip maar o zo doeltreffend!

Voorzie een beloning

Na de training mag je gerust trots zijn en jezelf een schouderklopje geven. Leg voor je vertrekt een beloning klaar. Dat kan iets lekkers zijn om te eten, of denk tijdens het lopen al aan die heerlijke douche achteraf… Allemaal zaken waarvan je beter gaat lopen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?