Cheers!

Ook al ben je nog zo’n fanatieke hardloper, het is altijd even kijken hoe je een en ander inpast rond de feestdagen. Je móet namelijk wel je kilometers maken anders slaat je weegschaal genadeloos terug. Het is soms al lastig genoeg om veel hard te lopen in de winter vanwege de soms barre weeromstandigheden en het verminderde zonlicht. Het beste is natuurlijk om je in te schrijven voor een wedstrijd zoals Egmond of Schoorl. Dan moet je wel.

Okay, voor de echte runner maken al die seizoenen en weersomstandigheden misschien niet zo veel uit, maar voor een evenzo grote groep, laat ik ze voor het gemak maar de ‘gezelligheidsrunners’ noemen, waar ik ook mij zelf onder schaar, zijn snel afgeleid door slecht weer of gezellig eten en drinken. Hardlopen nadat je veel hebt gedronken, is op zich best wel een aardig experiment. De alcohol zou een snelle brandstof kunnen zijn. Ik sprak laatst iemand die zei dat hij met een kater maar bleef rennen. Hij omschreef zichzelf als een soort natuurlijke dieselmotor maar wel met hoofdpijn. Drank is voor heel veel dingen slecht, het is, mits gebruikt met mate, best ok voor je hart (tenzij je ritmestoornissen hebt).

We drinken aardig wat af in de in de wereld. Ook (top)sporters houden wel van een drankje op zijn tijd. Bij de meeste hardloopwedstrijden wordt aardig wat alcohol weggezet. Na die halve of hele marathon heb je echt wel een biertje verdiend. Of niet dan? Het is een ware beloning voor al dat harde werken en trainen en het is een hele gezellig manier om met anderen je succes te vieren.

Alcohol remt het normale metabolisme én het werkt als een soort plaspil.

Ook al is alcohol heel normaal na hardloopwedstrijden, er is weinig bekend over de invloed op prestatie en herstel. Alcohol is geen essentieel onderdeel van enig dieet, terwijl het met 7 calorieën per gram een significant aandeel heeft in energievoorziening, maar dus niet op een gunstige manier zoals koolhydraten, eiwitten en vet bijdragen aan onze energievoorziening. Alcohol wordt in ons lichaam gemetaboliseerd als vet. De bijproducten van het alcoholmetabolisme worden omgezet in vetzuren die worden opgeslagen in de lever. Daarvanuit worden ze de bloedbaan in gelanceerd. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer vet er in je bloed komt. Wat uiteindelijk, in the long run, een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Alcohol remt het normale metabolisme van vitaminen en mineralen. Het doet dit door zich te gedragen als een zogenoemd ‘anti-nutrient’ dat de omzetting van de B-vitaminen naar hun actieve vorm verhindert, waardoor er geen energie wordt gegenereerd uit koolhydraten, eiwitten en vet.

Alcohol werkt als een soort ‘plaspil’ waardoor je calcium en magnesium verliest en vooral deze laatste hebben we weer nodig voor onze botgezondheid. Het is belangrijk om die botgezondheid op peil te houden om stressfracturen en osteoporose te voorkomen. Vooral magnesium is een belangrijke stof om dat het een belangrijke factor is in de productie van energie. Als je te veel magnesium verliest kan dit resulteren in spierkrampen, zwakte en zelfs hartritmestoornissen. Let wel, dit is pas het geval bij de echte overgebruikers van alcohol. En voor zover ik weet zijn dat niet de mensen die even de halve marathon van Egmond gaan lopen. Nee dat zijn de mensen die aan de bar hangen en zeggen dat ze dat ooit gaan doen.

Veel alcohol na een stevige training staat wel je herstel in de weg, omdat het kan bijdragen aan uitdroging, het remt de synthese van glycogeen en mechanismen voor de reparatie van DNA. Bier en wijn zijn dus niet de beste bronnen om je koolhydraatvoorraden weer aan te vullen.

Maar er is ook goed nieuws. Een groot aantal studies laten zien dat je net iets langer leeft als je 1 of 2 alcoholische drankjes per dag nuttigt. Een aantal dranken, zoals sommige bieren en rode wijn, bevatten polyfenolen die beschermen tegen kanker. En matig alcoholgebruik verhoogt het HDL-cholesterol, wat weer een beschermend effect heeft op je hartvaatrisico. Dus beste renners, alcohol heeft wel degelijk een effect op je performance en herstel, dus na een race eerst je tekorten aanvullen met water of sportdranken en daarna mag je wat mij betreft je succes vieren met een lekker glas. Cheers!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?