Column Björn Koreman: alternatief racen

Oordopjes in, telefoon mee, app aanzetten en meezingen met Lee Towers. Dit zijn de enige extra handelingen die ik moest doen voor ik mijn virtuele wedstrijd op NN Running Day zou gaan lopen. Dankzij deze innovatieve app haal je de echte wedstrijdbelevening toch wat dichterbij, ondanks dat je helemaal alleen loopt.

Ik heb de app mogen ervaren op de kwartmarathon in Rotterdam en de 10 kilometer in Eindhoven. Daarnaast waren er nog meer opties, maar omdat ik de Eindhoven Marathon al vroegtijdig uit mijn hoofd moest zetten als échte wedstrijd, leek mij dit een mooi alternatief. Voorafgaand kon ik in de testfase de kwartmarathon van Rotterdam beleven en met Lee Towers in je oren en mooie feitjes over het Kralingse Bos zaten deze 10,5 kilometer er zo weer op.

Op ‘raceday’ was het tijd voor de 10 kilometer van Eindhoven. Aftellen voor de start om vervolgens na 1 kilometer te horen wat mijn doorkomsttijd was, maar vooral de positie in mijn wave was iets wat mij triggerde. Ik liep namelijk tot 6 kilometer op de 2e plaats, maar dat kon ik niet zomaar laten gebeuren, dus met een paar laatste kilometers rond de 19 kilometer per uur wist ik uiteindelijk mijn 1e plaats veilig te stellen. Zelfs in deze virtuele wedstrijden kan ik het niet laten om dan alsnog voor die eerste plek te gaan, maar dat is juist wat deze app zo mooi maakt: solo-racen om toch dat wedstrijdgevoel te hebben! En ondanks dat ik niet voluit wilde gaan, liep ik alsnog 36.04 minuten, puur om die eerste plaats te bemachtigen.

En toch is het elke keer een teleurstelling als je al bij 5 marathons aan de start had kunnen staan, maar keer op keer er weer uitstel of afstel plaatsvindt. Ondanks de mooie alternatieven zou ik zo graag weer een echte wegwedstrijd willen lopen. De beleving met duizenden mensen langs de kant en de strijd met de lopers onderling maken de wedstrijden zo uniek. Het zou geweldig zijn als ik volgend jaar ‘gewoon’ weer in Breda, Eindhoven of Rotterdam mee kan doen aan een wedstrijd en Lee Towers live kan meemaken.

Maar voor nu blijven we vooral focussen op onze eigen gezondheid en de trainingen, zodat we er weer staan als het zover is. Maak er gebruik van dat je een hardloper bent, want met een paar goede hardloopschoenen stap je zo de deur uit en geniet je solo van de mooiste rondjes!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?