Column Sibren: ‘Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen’

Sibren Lochs zegde zijn baan op en vertrok naar Kenia om te trainen tussen de internationale topatleten. Zijn doel? In Rotterdam een snelle debuuttijd neerzetten en daarna aansluiting vinden bij de nationale top. In aanloop naar de Marathon Rotterdam schijft hij zeven columns voor Running.nl. Vandaag deel 1: 'Ik vind het prachtig'

Ugali. Kenianen eten het bijna elke dag van de week. Het is gemaakt van maïsmeel. Niet verrassend, want je ziet hier overal maïsvelden. Het meel wordt gekookt in water totdat het een stevige deegachtige consistentie bereikt. Je kunt het vergelijken met polenta. Ik schotelde het thuis weleens voor aan de familie. Het heeft weinig smaak en het thuisfront bestempelde het dan ook als hondenvoer. Ik eet het met liefde, maar ik kan niet ontkrachten dat het hier ook aan de honden wordt gevoerd.

Ik ben in Kenia, om precies te zijn in Iten. Ik kwam hier 1 december aan. Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen. Ik zegde mijn vaste baan op en verliet mijn woning in Utrecht om voorlopig volledig op de sport te focussen. Mijn eerste doel is de Marathon Rotterdam. Om daar goed voorbereid aan de start te staan (ik wil onder de 2:18), train ik vier maanden in Kenia.

 

In alle vroegte trainen

Waarom hier? Omdat het hardlopen hier veel plezier brengt. Een aantal voordelen zijn het goede weer, trainen op hoogte en de sterke trainingspartners. Wellicht net zo belangrijk is de simpele levensstijl. De atleten trainen hier met ritme en regelmaat. Het gaat er relaxt aan toe. ’s Ochtends in alle vroegte trainen, daarna gaan we eten, rusten en ’trainen we in de middag nog een keer.

Waarom het hier zo ontspannen is? Dat merk je aan alles. Atleten komen hier makkelijk vijf minuten te laat bij een groepstraining. Haast kennen ze niet. Ik ben zelf ook niet zo stipt, dus af en toe draag ik hier ook aan bij. Zelfs lokale wedstrijden hebben vaak geen vaste starttijd. Zo ging laatst de halve marathon in de stad Eldoret ruim een uur later van start dan gepland. Tja, dat is het leven hier. Ik vind het prachtig. En vanavond? Inderdaad, dan staat er ook voor mij weer Ugali op het menu.

 

Over Sibren:
Voordat Sibren vertrok naar Kenia liep hij op de ASML Eindhoven Halve Marathon naar een tijd van 1:06:42. Zijn doel is om op de Marathon Rotterdam jacht te maken op een snelle debuuttijd, onder de 2:18. In de toekomst wil hij aansluiting vinden bij de Nederlandse top. In aanloop naar de Marathon Rotterdam schrijft hij zeven columns voor Running.nl. De volgende column van Sibren verschijnt op donderdag 25 januari.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?