Daarom kan lopen tijdens de lockdown zwaarder aanvoelen

Stress en eenzaamheid kunnen een grotere tol eisen van je loopprestaties dan je zou denken. Dat blijkt uit 2 recent verschenen wetenschappelijke studies.

In deze coronatijden zijn we allemaal druk in de weer: telewerken, intussen de kinderen thuis ‘les geven’ (of toch een nobele poging doen daartoe), het huishouden onder controle houden, de sociale isolatie die stilaan begint door te wegen, niet vergeten om steeds netjes afstand te houden en goed de handen te wassen… Kortom, een situatie die niet bepaald bevorderlijk is voor een ‘zen’ gemoedstoestand. Het is dan ook niet zo vreemd dat je loopsessies dezer dagen zwaarder aanvoelen dan anders. Daar is overigens wetenschappelijk bewijs voor.

Stress = trager lopen

Volgens een recente studie, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, heeft 45 minuten stress al een mogelijke negatieve invloed op de sportieve prestaties. In dit onderzoek moesten de deelnemers 2 dingen doen: een ingewikkelde computertest uitvoeren en een ontspannende documentaire bekijken. Na elke taak werd hen gevraagd om een inspanningstest te doen op de loopband en tot het uiterste te gaan. Het resultaat? Na de mentaal inspannende taak liepen de deelnemers trager – de mannen gemiddeld 3%, de vrouwen 6%. Met andere woorden: door de stress gingen ze trager lopen, en vrouwen zijn er extra vatbaar voor (voor dat laatste verschil is er voorlopig geen verklaring).

In groep = sneller lopen

Een ander onderzoek, verschenen in de International Journal of Sports Physiology and Performance, bracht dan weer aan het licht waarom het lastiger is/aanvoelt om te lopen tijdens de lockdown. Hier werd gefocust op het plezier en gevoel dat lopers ervaren tijdens het sporten. De deelnemers waren 14 mannen die 2 keer 10 km moesten lopen. Eén keer als wedstrijd, dus tegen de andere deelnemers, en de andere keer in hun eentje, dus tegen zichzelf. Het resultaat? Ze liepen opmerkelijk sneller in wedstrijdverband (gemiddelde tijd van 39:32 in vergelijking met 40:28). In groep hadden ze het ook makkelijker om een constante snelheid aan te houden, en ze verklaarden unaniem dat het lopen beter ging in het gezelschap van de anderen. Kortom, zware inspanningen voelen minder zwaar aan als je ze niet alleen hoeft te doen.

Wees dus niet ongerust als het lopen wat minder ‘loopt’ dezer dagen: het is normaal en je bent zeker niet de enige die er last van heeft! Blijf sowieso voldoende afstand houden en ga sporten in je eentje, met je gezinsleden of met maximaal 2 andere (altijd dezelfde) personen met wie je niet onder hetzelfde dak woont. De tijd van in groep te gaan lopen en wedstrijden te doen komt heus wel terug, en dan kan je weer lekker knallen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?