‘De 4 Mijl is een sportief volksfeest voor iedereen’

Op 13 oktober is het weer tijd voor het sportieve volksfeest van Groningen: de Menzis 4 Mijl van Groningen. Jaarlijks staan er duizenden sportievelingen aan de start voor de 33e editie van het hardloopevenement dat sinds 1987 traditiegetrouw op de tweede zondag van oktober plaatsvindt. Zoals vanouds starten de deelnemers van het populairste hardloopevenement van Noord-Nederland in Haren, waarna ze 6,437 km later op de Vismarkt in Groningen finishen.

De 4 Mijl is er voor iedereen

Wie aan de 4 Mijl denkt, denkt aan sportiviteit en gezelligheid. Duizenden recreanten en (inter)nationale topatleten komen samen en kunnen langs het gehele parcours rekenen op de steun van tienduizenden toeschouwers. Op verschillende plekken langs het parcours zijn bandjes en dweilorkesten te vinden die zorgen voor het benodigde extra steuntje in de rug.

foto: Golazo

‘De 4 Mijl is echt een feestje voor Groningen. Het is prachtig om te zien dat de 4 Mijl door heel de stad gedragen wordt. Met elkaar maken wij er elk jaar een mooie en succesvolle editie van, zo ook weer van de 33e’, aldus Elske Dijkstra, race director van het evenement.

De charme van het evenement is de mix van de verschillende categorieën in combinatie met de toegankelijke afstand, waardoor iedereen kan meedoen. Maar ook de speciale aandacht die uitgaat naar het goede doel met de Charity Run en de mogelijkheid om mee te doen aan de Menzis 4Mijl4You powered by GasTerra.

Snel parcours

Zoals iedere editie verschijnt er dit jaar ook een mooi veld van topatleten aan de start van de wedstrijdloop. Deze groep, bestaande uit zo’n vierhonderd atleten, wordt onderverdeeld in drie groepen: de internationale topatleten, de nationale topatleten en de overige wedstrijdatleten die in het bezit zijn van een licentie van de atletiekunie. Met duizenden beginnende en geoefende hardloopfanaten is de recreantenloop het grootste onderdeel van de dag.

foto: Golazo

Het parcours van de 4 Mijl staat bekend als een snel parcours. Het parcoursrecord van de heren staat sinds 2011 op naam van de Keniaan Vincent Yator, die destijds een wereldbesttijd van 17.06 neerzette. Het parcoursrecord van de dames werd twee jaar later gelopen door de Keniaanse Viola Kibiwot, die de 6.437 km liep in 19.14. Het Nederlandse parcoursrecord voor de heren staat op naam van Tom Wiggers (17.50 in 2013) en bij de dames voert Maureen Koster (19.59 in 2015) de lijst aan. Abdi Negeeye, die dit jaar nog het Nederlands marathonrecord verpulverde tijdens de NN Marathon Rotterdam, heeft het parcoursrecord voor de junioren sinds 2008 in handen, nadat hij de 4 Engelse mijlen in 18.34 liep.

Tijdens de editie van vorig jaar ging Davis Kiplangat er, onder warme weersomstandigheden, vandoor met de winst. De Keniaanse topatleet kwam over de finish in een tijd van 17.12 seconden, slechts 6 seconden boven het parcoursrecord. Mohamed Ali kwam als snelste Nederlander over de finish in een tijd van 18.13. Bij de dames maakten de Keniaanse Eva Cherono en de Nederlandse Susan Krumins hun favorietenrol waar. Cherono liep een fantastische wedstrijd in een tijd van 19.50. Susan Krumins, de winnares van de zilveren medaille op de 10.000 meter op de EK in Berlijn, liep in 20.03 twee seconden van haar pr af en werd gekroond tot eerste Nederlandse dame.

De jongste stad van Nederland

Groningen en studenten worden in één adem met elkaar genoemd. De stad die in 2016 werd uitgeroepen tot studentenstad van Nederland, is met ruim 80.000 studenten en meerdere toonaangevende universiteiten een hotspot voor (inter)nationale academieburgers. Een nieuwe categorie, de 4 Mijl Studentenloop mocht dan ook niet meer ontbreken. Studenten kunnen zich met hun studentennummer tegen een gereduceerd tarief inschrijven en zullen gezamenlijk starten. De snelste studenten worden gehuldigd tijdens een aparte prijsuitreiking. Er zijn in totaal maximaal 2.000 startbewijzen beschikbaar voor deze categorie.

Ook aan de ondernemers van de Martinistad is gedacht. Bedrijven uit Groningen en omstreken kunnen zich van hun sportiefste kant laten zien tijdens de bedrijvenloop. Bedrijven en relaties kunnen meedoen met een team dat uit 5 tot 7 personen bestaat. Ieder teamlid loopt de gehele afstand. De vijf snelste lopers tellen mee in het teamklassement. Bedrijven kunnen zich inschrijven als wedstrijd- of recreantenteam. Voor veel bedrijven staat gezelligheid centraal op deze dag en is de bedrijvenborrel het hoogtepunt van de dag. De bedrijvenloop is het ideale moment om collega’s en relaties bij elkaar te brengen en een onvergetelijke dag te bezorgen. Prut, ofwel proost!

Doe de 4 Mijl anders

Sinds de 25e editie van de 4 Mijl in 2011 wordt op de vooravond een alternatieve 4 Mijl gehouden onder de naam Menzis 4Mijl4You powered by Gasterra. De deelnemers volgen exact hetzelfde parcours, maar dan op een alternatieve wijze zoals wandelend, op skates, in een rolstoel of met een kinderwagen. De organisatie zet zich ook voor deze editie weer in om het evenement voor een breder publiek toegankelijk te maken.

foto: Golazo

Laat mensen met een dwarslaesie weer lopen!

Dat hardlopen, of zelfs lopen, niet vanzelfsprekend is, bewijst het goede doel van de 4 Mijl. Elk jaar staat er bij de Menzis 4 Mijl van Groningen en de Menzis 4Mijl4You powered by GasTerra één goed doel centraal dat een bijdrage levert aan de regio Groningen. Dit jaar is gekozen voor Stichting Walk On.

Gezicht van het goede doel is Dennie Jager. Het leven van Dennie veranderde drastisch toen hij een ernstig brommerongeluk kreeg. De toen 18-jarige voetballer liep een dwarslaesie op, kon zijn benen niet meer bewegen en was van de een op de andere dag aan een rolstoel gekluisterd. Dennie: ’Ze zeggen dat je na zo’n crash drie dingen moet doen: accepteren, ermee leren omgaan en doelen stellen. Maar accepteren, dat kan ik niet. Ik had maar één doel: ik wilde weer lopen. Een alternatief om te lopen is een exoskelet, een robotpak dat voor jou loopt. Met behulp van het exoskelet is dat doel nu behaald, maar voor 15.000 andere mensen met een dwarslaesie nog niet. Vandaar dat ik ook ambassadeur ben geworden van de stichting Walk On. Omdat ik geloof dat mensen met een dwarslaesie ooit weer kunnen lopen.’

foto: Golazo

De stichting zet zich in om meer mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen, via een exoskelet en onder begeleiding van professionele fysiotherapeuten. Zowel lichamelijk als mentaal zijn de gezondheidsvoordelen enorm. Met één exoskelet kunnen vijf mensen met een dwarslaesie twee keer in de week trainen. Om dit te bewerkstelligen is er voor de aanschaf van zo’n robotpak veel geld nodig, waardoor er verschillende acties worden opgezet om daarvoor geld in te zamelen.

De 4 Mijl zet zich in voor een gezonder Groningen

Dat de 4 Mijl een positieve bijdrage wil leveren aan de regio, blijkt uit verschillende initiatieven die georganiseerd worden in samenwerking met Menzis, Golazo en Lentis. Zo beloont Menzis deelnemers aan SamenGezond, een online gezondheidsprogramma, die zich inschrijven met SamenGezond-punten. Ook organiseren bovengenoemde partijen de Lentis 4 Mijl Try-out, een gratis hardloopevenement op zondag 1 september waar zowel beginnende als gevorderde lopers zichzelf kunnen testen op het Rondje Dennenoord.


Historie

De Menzis 4 Mijl van Groningen – of de 4 Mijl zoals het evenement in de volksmond door de ‘Stadjers’ wordt genoemd – is een hardloopevenement dat sinds 1987 wordt gehouden. De route voert de lopers van de Kerklaan in Haren naar de Vismarkt in het centrum van de metropool van het Noorden.
Het idee voor de 4 Mijl is ontstaan in het kantoor van SPRON (Sport Promotie Noord) in het voormalige IJsstadion in het Stadspark. Het idee kwam uit de koker van Paul Zweverink, toentertijd een van de mannen van het eerste uur van SPRON, samen met Ger van Gelder, Dick Monningh en Theo Huizing. Een ambitieus stel dat de visie om Groningen te verrijken met spraakmakende (top)sportevenementen deelde. Een hardloopwedstrijd van Haren naar Groningen, over de mooiste toegangsweg naar de stad, de Rijksstraatweg, paste precies in dat plaatje.

De eerste 4 Mijl in 1987, gerealiseerd met hulp van oud-atleet Jos Hermens die een atletenbureau runde, was direct een succes, met de Belg Vincent Rousseau als eerste winnaar. In de daaropvolgende edities groeide het aantal recreatieve deelnemers. Nadat Van Gelder er na tien jaar niet meer in geloofde, gaf hij het stokje in 1997 over aan Grietje Pasma, die een sportbureau genaamd Topsport Noord-Nederland had opgericht.

Grietje kreeg voor elkaar wat haar voorgangers niet voor elkaar kregen en zorgde ervoor dat het evenement kon blijven groeien, waarvoor ze diverse prijzen en onderscheidingen heeft ontvangen. Met het geven van het startschot in 2015 nam Grietje afscheid van de 4 Mijl. Sinds die editie wordt het populaire evenement met succes georganiseerd door Golazo Noord Nederland. Vorig jaar trok het evenement maar liefst 22.000 deelnemers.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?