Onderstaande 8 voedingsmiddelen worden rijkelijk geconsumeerd op plekken waar mensen het langst leven. Ze zijn afkomstig uit zogenaamde ‘Blue Zones’, gebieden waarvan de bevolking het gezondst oud wordt. Het gaat om Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland). Ook inwoners van het mediterrane gebied, met landen als Griekenland, Italië en Spanje, hebben een hogere levensverwachting. Welke voeding staat er vaak op hun menu?
1. Peulvruchten
Eén van de belangrijkste kenmerken van het voedingspatroon in de blauwe zones en het mediterrane gebied is de rijkelijke consumptie van plantaardige voeding en de beperkte inname van dierlijke eiwitten. Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten bovendien tal van vitamines en mineralen. Door peulvruchten, zoals bonen, te combineren met een volwaardige koolhydratenbron als rijst krijg je bovendien net zo goed alle essentiële aminozuren binnen, zónder het verzadigd vet dat gepaard gaat met dierlijke producten. Ook zijn peulvruchten rijk aan vezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en je darmen gelukkig houden.
2. Olijfolie
Olijfolie bevat enorm veel mono-onverzadigde vetzuren, die bekend staan om hun gezondheidsbevorderend effect op het hart. Ze verlagen de slechte cholesterol en verminderen zo het risico op cardiovasculaire ziektes. Ook bevat olijfolie erg veel polyfenolen, plantaardige stoffen die werken als antioxidanten. Het zijn belangrijke bestandsdelen in voeding om spierschade en ontstekingen tegen te gaan.
3. Noten
Noten zijn een uitstekende keuze om je hartgezondheid een boost te geven, omdat ze veel onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren bevatten, die de slechte cholesterol in het lichaam verlagen. Noten bevatten ook heel wat vezels (essentieel voor de regulatie van het cholesterolgehalte en een gezonde bloedsuikerspiegel) en ontstekingsremmende antioxidanten.
4. Tomaten
Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige nutriënt die tomaten hun rode kleur geeft. Onderzoek suggereert dat een hoog lycopeengehalte in het bloed gelinkt is aan lagere niveaus van slechte cholesterol en hogere niveaus van goede cholesterol. Daarnaast bevatten tomaten veel water en vezels, wat belangrijk is voor een goede hydratatie en spijsvertering. Meer voordelen? Tomaten zijn echte vitamine C-bommetjes, waardoor ze ook goed zijn voor je immuunsysteem. Een tomaat van gemiddelde grootte levert je al zo’n 20% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C op.
5. Paarse zoete aardappel
De paarse zoete aardappel, afkomstig uit de blauwe zone Okinawa in Japan, is een uitblinker op het vlak van hoogwaardige nutriënten. Deze aardappelsoort bevat anthocyaan, een pigment dat verantwoordelijk voor de paarse kleur van de aardappel en zeer rijk is aan krachtige antioxidanten.
6. Bladgroenten
Groene bladgroenten komen met tal van vitale mineralen en vitamines, waaronder:
- Folaat: deze B-vitamine ondersteunt de groei en functie van onze cellen en is essentieel tijdens het groeiproces, alsook op latere leeftijd. Een portie kool, in het bijzonder, bevat 20% van je ADH.
- Vitamine K: vitamine K is essentieel voor een gezonde bloeddoorstroming en het botmetabolisme. Een verhoogde inname van vitamine K wordt gelinkt aan een hogere botdensiteit en een kleiner risico op botontkalking.
- vitamine C: vaak denken we meteen aan citrusvruchten als het op vitamine C aankomt, maar ook groene bladgroenten bevatten een significante grote hoeveelheid van deze vitamine. Eén portie gekookte kool levert bijna 30% van je ADH op.
7. Havermout
Havermout is rijk aan vezels, vitamine B en ijzer. Deze krachtpatser draagt bij aan een gezond hart, gezonde darmen en een stabiele bloedsuikerspiegel. Wetenschappelijk onderzoek heeft het effect van havermout op de hartgezondheid meerdere malen aangetoond. Havermout vermindert LDL-cholesterol en de taille-omtrek, en verkleint zo het risico op hartziekten.
8. Blauwe bessen
Net als paarse zoete aardappel, bevatten ook blauwe bessen anthocyaan. Onderzoek toont een verband aan tussen de inname van blauwe bessen en/of anthocyaan en een verkleind risico op cardiovasculaire ziektes en type 2 diabetes. Ook wordt het gelinkt aan een beter gewichtsmanagement en bescherming van de hersenen. Meer voordelen van dit kleine vruchtje? Ze hebben een sterke ontstekingsremmende werking en dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook voor je botgezondheid zijn deze besjes weldoeners: ze zijn rijk aan vitamine K en manganese – beide essentieel voor sterke botten.