Je loopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je loopuitrusting. Juist daarom kun je je in de zoektocht naar het perfecte paar maar beter laten begeleiden door specialisten. Eddy D’Hondt, manager inkoop bij loopspeciaalzaak Runners’ lab, legt uit waarop erkende adviseurs steeds (meer) letten en hoe zij jou helpen om je ideale schoen te vinden.
TEKST: LAURANNE STAQUET
FOTO’S: GOLAZO & RUNNERS’ LAB
Om je weg te vinden tussen de honderden loopschoenen die jaarlijks op de markt komen, is professioneel advies onontbeerlijk. Daarom klopten we aan bij de gerenommeerde loopspeciaalzaak Runners’ lab, met ondertussen vijf vestigingen. Eddy D’Hondt licht de werkwijze toe. “Bij Runners’ lab werken we voornamelijk op afspraak. Dat deden we enkele jaren geleden al sporadisch, maar de eerste lockdown in 2020 heeft dat proces versneld. Elke klant krijgt een halfuur lang de volledige aandacht van een adviseur, om uiteindelijk met de geschikte schoen naar buiten te lopen.” Bij loopspeciaalzaken begint de zoektocht met de juiste vraagstelling om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de loper. “We vragen naar loopdoelen en de loop- en blessuregeschiedenis van de klant, maar ook naar het gemiddeld aantal wekelijkse kilometers, de ondergrond waarop hij/zij voornamelijk loopt, het type training of wedstrijd waarvoor hij/zij de schoen wil gebruiken enzovoort. Die eerste info is voor ons al van onschatbare waarde en die vullen we bij Runners’ lab dan aan met een blootvoetse footscan om te zien welk voettype de klant heeft. Vervolgens checkt de adviseur de beschikbaarheid van de modellen die in aanmerking komen. Die selectie van een drie- viertal schoenen onderwerpt de klant aan een nieuwe test op de loopband, waarbij de adviseurs het center of pressure en de bijhorende stabiliteit nauwlettend in de gaten houden. Ten slotte is het aan de klant om een definitieve keuze te maken, op basis van alle indicatoren die uit de analyse blijken.”
Mee met de tijd én de loper
Elke afspraak is een nieuwe kans om een recent model te vinden dat perfect bij de wensen van de loper aansluit. “Beginnende lopers die pakweg twee jaar geleden bij ons kwamen voor hun eerste paar loopschoenen, zijn ondertussen misschien doorgegroeid naar de gevorderde categorie. Het heeft dan ook geen zin om die klanten te benaderen alsof het nog altijd beginners zijn. Een model dat toen voor hen geschikt was, is dat nu vermoedelijk niet meer. Daarom is het cruciaal om de achtergrond en het verhaal van de loper mee te nemen bij het schoenenadvies. En natuurlijk raden we iedereen aan om regelmatig een nieuwe analyse in te plannen. Lopers evolueren nu eenmaal, net als de schoenenmarkt.” “De zware antipronatieschoenen, de zogenoemde motion control-modellen voor lopers die in hun loopbeweging naar binnen kantelen met de voet, zijn bijvoorbeeld naar de achtergrond aan het verdwijnen”, illustreert D’Hondt een van de evoluties in de schoenensector. “In de klassieke podologie van de jaren 80 en 90 moest alles stevig en stijf zijn. Nu gaan we veel meer uit van de kracht van het lichaam, dat zelf de loopbeweging corrigeert, in plaats van een antipronatieblok aan de schoen, een brace of een steunzool. Brooks heeft om die reden de GuideRails ge ntroduceerd. Ze houden de beweging in toom indien nodig, maar zitten niet in de weg wanneer die bijsturing niet nodig is. Stellen we tijdens de loopanalyse hyperpronatie vast (waarbij lopers extreem naar binnen knikken), dan grijpen we uiteraard wel nog naar die stevigere, heel stabiele modellen. Zeker bij beginners, die het in Keulen horen donderen wanneer je over begrippen als voet- en corestability spreekt, raden we die schoenen nog regelmatig – en terecht – aan. Maar zodra mensen het lopen echt ‘serieus’ oppakken, zetten we liever in op het totaalplaatje: de loopschoenen maken hier uiteraard een belangrijk deel van uit, maar zijn niet langer het enige om rekening mee te houden. Een goede voeding, corestabilty, balans, doorbloeding, herstel en slaap zijn allemaal stukjes van de puzzel die we samen met de klant proberen te leggen. De hele keten moet kloppen.”
Een schoen voor elk type training
“Wat daarnaast ook meer en meer doorsijpelt – en dan vooral bij de geoefende lopers – is het besef dat je per type training idealiter een andere schoen draagt. Het is echt geen goed idee om dezelfde schoen te dragen voor zowel een intervaltraining op de baan als een duurloop in het bos of een tempoloop op straat”, adviseert D’Hondt. “Maak een onderscheid tussen enerzijds een duurloopschoen – die ontworpen is voor dagelijkse, rustige trainingen en LSD-loopjes – en een lichtere, responsievere schoen voor het snellere werk anderzijds. Tel daar nog een hybridemodel bij (een ‘gewone’ wegschoen met enkele kenmerken van een trailschoen, zoals een betere grip of waterafstotend bovenwerk) voor trainingen waarin je verharde en onverharde ondergronden combineert en je komt uit op een rotatie van ongeveer drie vier schoenen.” Tot slot heeft de specialist zelf nog enkele wensen voor een rooskleurige schoenentoekomst. “Ik hoop dat merken nog meer aandacht zullen besteden aan hun milieubeleid, n g sterker inzetten op hybridemodellen, dat er een groter aanbod voor kinderen op de markt komt en dat we over een aantal jaar bij elk merk een genderspecifiek model in het gamma zien. Mannen en vrouwen zitten op biomechanisch vlak anders in elkaar. Dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat dat ook voor hun loopschoenen geldt.”
Neutraal? Stabiliteit? Trail?
In deze schoenenspecial belichten we drie categorieën: neutrale loopschoenen, stabiliteitsschoenen en trailschoenen. We geven je graag al wat uitleg bij elke categorie, zodat je meteen weet vanaf welke pagina je de geschikte schoenen voor jou vindt.
1. Neutrale schoenen: voor wie correctie geen must is
Lopers met een normaal, standaard looppatroon, zijn logischerwijze het meest gebaat met een neutrale loopschoen. Zo’n schoen volgt je natuurlijke loopstijl, correctie in de landing en afrol is immers niet nodig. Een overzicht van de neutrale modellen vind je vanaf p.48.
2. Stabiliteitsschoenen: extra ondersteuning en stevigheid
Heb je in je loopbeweging wél een kleine of grote correctie nodig, omdat je de neiging hebt om naar binnen te ‘knikken’? Dan zijn antipronatiemodellen iets voor jou. Ze bieden extra stabiliteit en corrigeren waar nodig door middel van een antipronatieblok of andere technologie. Blader door naar p.56 om alle stabiliteitsschoenen te ontdekken.
3. Trailschoenen: veilige loopavonturen gegarandeerd
Trailschoenen zijn specifiek ontworpen voor lopers die asfaltwegen liever links laten liggen en zich willen uitleven op onverhard terrein, het liefst nog met heel wat hoogtemeters. Voor een betere grip op die ruwe ondergrond zijn trailschoenen uitgerust met grovere profielen en noppen aan de buitenzool. Soms is het bovenwerk waterafstotend om je voeten ook bij uitdagende (weers)omstandigheden droog te houden. Lees er alles over vanaf p.60.