De juiste balans vinden tussen sport en voeding, voor topsporters is het een kwestie van zoeken naar marginal gains. Sportdiëtisten hebben al veel langer hun intrede gedaan. Vandaag willen atleten en ploegen verder schaven aan de kleinste details en proberen ze tot op de kilocalorie de nutritionele behoeften te berekenen. Elke gram telt.
In het wielerpeloton vertaalt zich dat bijvoorbeeld in de intrede van verschillende voedingsapps. Bij Team Jumbo-Visma doen ze al enige tijd een beroep op de Jumbo Foodcoach, een app die behalve door de wielerploeg van onder andere Dylan van Baarle en Wout van Aert ook ondersteund wordt door NOC*NSF en voetbalclub PSV.
Voedingsadvies op maat
Voor de recreatieve sporter heeft Foodmaker recent een basisversie van de pro applicatie op de markt gebracht. “De voorbije jaren kreeg ik van mensen uit mijn omgeving regelmatig de vraag wat ze mogen eten als ze gaan sporten”, legt Vanlommel uit. Een vraag die voor iedere sporter een persoonlijk afgestemd antwoord vereist. Voor ieder individu zijn er tal van variabelen die invloed hebben op de dagelijkse nutritionele behoeften.
“Via deze app kunnen we de invulling van die behoeften op een laagdrempelige manier op een rijtje zetten”, aldus Martijn Houben, sportdiëtist bij Foodmaker en voormalig medewerker bij Limburg United, een Belgische basketbalclub die uitkomt op het hoogste niveau.
Hoe werkt zo’n voedingsapp voor sporters nu? Houben: “Op basis van een analyse van de gebruiker – lichaamssamenstelling, beroep, geplande trainingen en dergelijke – maken we een berekening welke voeding en hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. En ook wanneer je deze maaltijden het best kunt innemen, in functie van een geplande training of het herstel achteraf. Voor een training mag je gerust wat meer koolhydraten innemen, op een rustdag zullen dat er dan weer wat minder zijn.”
Een handige optie is de mogelijkheid om je Strava-profiel te koppelen aan de Foodmaker-app. Die koppeling zorgt voor een nog nauwkeurigere analyse en maakt het mogelijk om ook retroactief aanpassingen te doen.
“Heb je tijdens een training bijvoorbeeld 50 kcal meer of minder verbrand dan dat we via de app op voorhand hadden berekend, dan zal de app daarop een correctie uitvoeren.” Lees: bij een van de volgende maaltijden zal je dus 50 kcal meer of minder op je bord krijgen.
Wil je het hele verhaal lezen en aan de slag gaan met lekkere recepten? Bestel dan ons magazine of lees het online via Blendle.