De magie van de Transalpine Run: ‘Het is één grote familie’

De Transalpine Run, een achtdaagse tocht dwars door de Alpen, is inmiddels een begrip geworden onder trailrunners. Ieder jaar staan er ook weer een flink aantal Nederlandse duo’s aan de start. Nederland is zelfs het vierde land qua aantal deelnemers. Bas van Leeuwen en Sander Weustink zijn er twee van. Zij staan alweer voor de derde keer aan de start en vertellen waarom dit evenement zo bijzonder is.


Hardlopend de Alpen oversteken is een droom van veel lopers. Jullie hebben je ingeschreven voor de Transalpine Run (TAR) 2021 in september. Wat was de reden dat jullie willen deelnemen aan dit uitdagende evenement?
Ook al komen wij uit een vlak land, we houden van de bergen. Zowel in de zomer als in de winter zijn we regelmatig in de bergen te vinden om te sporten of te ontspannen. The Transalpine Run werd een droom voor ons, afzonderlijk van elkaar. In 2018 namen we voor het eerst deel, allebei in een ander team. In 2019 liepen we voor het eerst samen, in het Arnhem X Haarlem team. Afgelopen jaar was een soort rustjaar, maar aan het einde van dat jaar werden we toch weer enthousiast en besloten ons in te schrijven voor dit jaar.

Jullie hebben de Transalpine Run al twee keer gelopen. Een keer als teamgenoten toen jullie elkaar hadden leren kennen. Hoe hebben jullie dit ervaren?
In het eerste jaren waren we allebei erg zenuwachtig omdat we niet wisten wat we moesten verwachten. We hadden weliswaar ervaring met eendaagse evenementen in de bergen en Sander ook met meerdaagse evenementen, maar niet in de bergen. Toen we aan het trainen waren voor de eerste kwamen we elkaar toevallig tegen in de Eifel waar we met onze teamgenoten aan het trainen waren. Zo hebben we elkaar leren kennen en merkten we ook al snel dat we ongeveer hetzelfde tempo liepen. Door tijdens de TAR iedere dag ons eigen tempo te lopen, werd het steeds duidelijker dat we hem uit gingen lopen. Daarnaast is het ook mooi om te zien dat je iedere dag dezelfde mensen tegen komt en elkaar aanmoedigt om door te gaan als het zwaar wordt. Helaas viel Sander’s teamgenoot Rogier in de zesde etappe geblesseerd uit. Sander sloot zich bij ons team aan om de TAR uit te lopen. Het jaar daarop wilden we allebei weer mee doen en zo werd het Arnhem X Haarlem team geboren.


Wat verwacht je van dit jaar?
Naast dat we er naar uitkijken om weer in de bergen te zijn, kijken we vooral uit naar het weerzien met alle andere deelnemers. Het is een soort familieloop waar vreemden je de hele week aanmoedigen en waar nieuwe vriendschappen ontstaan. We weten inmiddels wat ons te wachten staat en het is vooral het plezier van het samenlopen en het genieten van de spectaculaire landschappen wat dit tot een onvergetelijke ervaring maakt. We zijn allebei misschien iets minder voorbereid, ik heb een kuitblessure gehad en Sander heeft wat heup- en achillesproblemen gehad. Maar we weten wat ons te wachten staat en dat geeft ons het vertrouwen dat we het fysiek aankunnen. Er zullen ook dit jaar weer tegenslagen zijn, maar we weten hoe we elkaar hier doorheen kunnen slepen. En ook mentaal is het enorme uitdaging. Misschien is dat wel de grootste uitdaging van de TAR.


Hoe bereid je je voor? Hoe ziet een training eruit voor jullie? Nederland is natuurlijk een vlak land.
Dat is inderdaad een grote uitdaging. Ik woon aan de kust en train veel in de duinen. Sander woont in de buurt van de Veluwe waar je weliswaar veel maar niet al te hoge heuvels hebt. We trainen vaak op deze heuvels, maar trekken ook zo nu en dan richting de Eifel om te trainen. Daarnaast pakken we zo nu en dan een trail mee in de bergen of in de Ardennen. Tot slot doen we veel aan krachttraining om onze benen voor te bereiden op het klimwerk. Ook corestability is belangrijk voor ons om de bergen over te komen.


Lopen in de Alpen is een droom van veel lopers. Jullie zijn inmiddels ervaren. Hoeveel ervaring denken jullie dat nodig is om deze achtdaagse uitdaging heelhuids te voltooien en te finishen met een glimlach op je gezicht?
Het is vooral belangrijk dat je lichaam in goede conditie verkeert. Dit klinkt logisch, maar ik bedoel dat je vooraf dus geen enkele klachten hebt. Het aantal jaren ervaring kan verschillen. Sander had al meerdere jaren getraind en ook al vaker deelgenomen aan een ultraloop. Ik had pas één marathon gelopen. Het is vooral belangrijk om te weten wat je lichaam aankan, zowel fysiek als mentaal. Je moet een volhouder zijn.


Kun je de lopers die voor het eerst deelnemen of niet zoveel ervaring hebben nog een tip geven als ervaringsdeskundige?
Onthoud dat het niet alleen een fysieke maar ook een mentale uitdaging is om iedere dag weer te starten. Start daarom rustig en na een paar kilometer heb je vanzef het juiste ritme te pakken. Ons motto is om vooral te genieten. En als het even zwaar wordt, denk dan aan dat verfrissende alcoholvrije biertje bij de finish. Houd vol en blijf in beweging.


Wie zou je de TAR aanraden?
Ik kan het iedereen aanraden die van trailrunning en de bergen houdt. Het is een aanrader voor iedereen die ervan houdt om dit soort uitdagingen samen aan te gaan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?