De Revival van het WK Cross

Het 43e WK Cross in het Deense Aarhus is een groot succes geworden. Op een echt zwaar crossparcours met diverse innovatieve hindernissen kregen we interessante wedstrijden zien, die tot op de laatst meters een spannend verloop hadden. Het idee om het WK Cross te innoveren geeft deze discipline een nieuwe kans zich te ontwikkelen. De tijd van eenvoudige vlakke grasparcoursen ligt nu definitief achter ons.  De wedstrijden  in Aarhus werden gevolgd door recreatieve lopen, de zogenaamde mass participation races waarin 2500 recreatielopers de kans kregen het zware parcours af te leggen.

Bij de mannen wist de Oegandees Joshua Cheptegei, getraind door de Nederlandse trainer Addy Ruiter,  de overwinning te grijpen voor zijn landgenoot Jacob Kiplimo en de de Keniaan Geoffrey Kamworor, die de afgelopen twee edities had gewonnen. Bij het laatste WK in Kampala (2017) leek Cheptegei op weg naar de overwinning, maar kreeg in de laatste kilometer een geweldige inzinking, wat hem toen de overwinning kostte. Oeganda won voor het eerst het landenklassement. Global had vandaag veel succes met een eerste en derde plaats.

Bij de vrouwen, die voor het eerst  ook 10km liepen, ging  de overwinning naar de Keniaanse  favoriete  Helen Obiri, die het zwaar te verduren had tegen de Ethiopische vrouwen Dida en Gidey,  die tweede en derde werden. Ook hier speelde de zwaarte van het parcours een grote rol in het verloop van de wedstrijd. Obiri werd de afgelopen jaren wereldkampioene op de 5000m, de 3000m indoor en de cross.  Zij is de eerste vrouw, die op deze drie afstanden het WK heeft gewonnen.

Het  verzwaren van het  crossparcours gaf ook bij de vrouwen U20  een spannende wedstrijd te zien.  Het was de Keniaanse Beatrice Chebet, die met minimale voorsprong op de Ethiopische Alemitu Tariku  en Tsigie Gebreselama wereldkampioene werd. Bij de mannen -onder 20 kwam verrassend  genoeg geen Keniaan op het podium. Het was de Ethiopier Milkesa Mengesha die wereldkampioen werd voor zijn landgenoot Tadese Worku en de Amerikaan Oscar Chelimo. Ook hier was het verschil uiterst gering. Verrassend ging de winst in de Mixed -Relay naar de ploeg van Ethiopie voor Marokko en Kenia.

De Europese atleten

Opnieuw lieten veel Europese landen,waaronder Nederland het afweten bij dit WK, terwijl Denemarken, toch een collegaland  dit WK organiseerde.

Tijdens de persconferentie vrijdag zegde IAAF-President Seb Coe toe meer druk op de Europese landen te gaan uitoefenen, zodat bij het volgende WK  in Australie(2021) meer Europese landen vertegenwoordig zijn.

De Nederlandse regeling van in staat zijn een top twaalf positie te bereiken,  raakt kant nog wal. Wanneer ieder land dit zou doen, zouden er maar weinig deelnemers meer op de kampioenschappen zijn.  Bij de vrouwen toonden de Europse vrouwen in staat te  zijn goed mee te kunnen komen. Vier Europese vrouwen klasseerden zich bij de eerste25: de Deense Anna Emilie Möller werd 15e, de Ierse Fionnuala McCormack werd 18e, de Franse Liv Westphal 22e en de Duitse Elena Burkhard 23e, Darya Mykhaylova (Oekraine) 24e en de Spaanse Irene Sanchez-Escribano 25e. De Duitse Burkhard werd zesde bij het EK Cross in Tiburg, de Deense Anna Emilie Möller 18e en de Francaise Liv Westphal 22e. Een aantal Nederlandse atletes  had hier best een goed figuur kunnen slaan!  Dat geldt ook voor de vrouwen U20. Willen we ooit meespelen in de internationale crossatletiek, moet men niet alleen bij de baanatletiek erbij zijn, maar ook bij de cross- en wegatletiek.

Het WK Cross  is een andere weg ingeslagen, hopelijk wordt die weg ook door Europa gevolgd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?