De toekomst van de obstacle run

Vorige maand keken we terug op de eerste zes jaar obstacle running in Nederland. Voor het thema the future of running kijk ik graag ook eens vooruit naar de toekomst van de sport en de evenementen.

Nieuwe evenementen komen naar Nederland

De eerste jaren kenmerkten zich door een extreme groei. In de eerste vijf jaar gingen we van niets naar een kwart miljoen deelnemers per jaar. Zo’n vaart zal het de komende vijf jaar niet lopen. Wel komen er steeds meer evenementen bij. In Nederland zijn er in 2018 zo’n 200 obstacle of mud runs. Naast de kleinere lokale runs die er bij komen, zien we ook buitenlandse organisaties naar Nederland komen. Zo kwamen afgelopen jaar al Spartan Race en Toughest naar Nederland. Dit jaar breidt Spartan Race uit en krijgen we Muddy Angel Run uit Duitsland, Titan Swim uit België en Wipeout Run uit de Verenigde Staten erbij op de kalender. Voor de komende jaren verwacht ik nog wel een aantal nieuwe partijen die de stap naar Nederland maken. 

Nieuwe type evenementen ontstaan

De drie nieuwe organisaties die uit het buitenland komen, nemen ook allemaal een nieuw type evenement mee. De Muddy Angel Run is een mud run over 5 kilometer alleen voor vrouwen met evenementen in Eindhoven en Amsterdam. De Wipeout Run is gebaseerd op het TV-programma Wipeout en komt met meerdere evenementen op een vast parcours in het midden van het land. Titan Swim is de eerste Obstacle Swim in Europa met edities in Zevenhuizen en Beuningen. Op het gebied van soorten evenementen zullen nog wel een aantal nieuwe innovaties erbij komen. Daarbij kun je denken aan de korte stadionraces die in Amerika al bijzonder populair zijn of indoor obstacle runs.

Teams en families

Bestaande organisaties hebben ook de kids- en family runs ontdekt. Zo doen er al duizenden kinderen (en hun ouders) mee aan de Strong Viking en Mud Masters Family Editions. Naast deze runs voor de hele familie ontstaan er ook andere soorten team-runs. De WK begon een aantal jaar geleden op de zondag met een team-estafette en deze zien we steeds vaker terugkomen, bijvoorbeeld bij de EK. Verder zijn er tegenwoordig ook evenementen die zich alleen maar op teams richten, zoals de Fun Run Gemert die een echte team challenge is. Ik verwacht dat in de toekomst steeds meer evenementen een variant voor families of teams zullen toevoegen.

Nieuwe afstanden en varianten

De eerste obstacle runs hadden meestal de keuze uit 1 of 2 afstanden. Zo was er bij de eerste WK en EK slechts een lange afstand. De afgelopen jaren is hier veel verandering in gekomen. Aan de ene kant worden de runs korter. Zo experimenteerde Mud Masters al met een parcours van 1 kilometer. In Amerika is Tough Mudder X, een obstacle run van 1 mijl erg populair en trekken de TV-uitzendingen veel kijkers. Dit soort events trekt ook atleten uit andere disciplines zoals Crossfit. Aan de andere kant zijn ook de langere events in opkomst. Strong Viking organiseert dit jaar haar eerste Ultra Viking van 60 kilometer en Spartan Race heeft zelfs een heus Ultra World Championship die bestaat uit een parcours op IJsland dat je 24 uur lang mag lopen. Veel korter of langer zal het niet worden, dus hier verwacht ik weinig extremere varianten. Wat je wel gaat zien is dat middelgrote runs, zoals VenloStormt, een marathonafstand toevoegen aan hun weekend.

Eigen kampioenschappen

Veel sporten hebben een sportbond, competitie, Nederlands kampioenschap en een team dat op internationale kampioenschappen voor zijn land uitkomt. Omdat OCR nog vrij jong is, hebben we dat hier allemaal niet. In veel andere landen zijn ze overigens ook nog niet zo ver. Er is sinds begin 2015 wel een sportbond, maar deze leidt een slapend bestaan op het moment van schrijven. Er zijn wereldwijd veel initiatieven, maar je ziet toch dat de grote evenementen de kampioenschappen naar zich toetrekken. Of deze trend ooit nog zal omkeren is de vraag. De OCR Series van Strong Viking is een razendpopulaire competitie met een kampioenschap als afsluiter. Of een sportbond hier nog tussen gaat komen met een eigen competitie betwijfel ik. Ook de eigen Europese en Wereldkampioenschappen van Spartan Race doen het goed. De enige uitzondering van onafhankelijke kampioenschappen is de WK, die dit jaar al voor de vijfde keer georganiseerd worden. Ook de EK lijkt eindelijk een stabiele basis gevonden te hebben. Een onafhankelijk Nederlands Kampioenschap is nog ver weg, dus de kans is groot dat een grote organisatie dit in de toekomst zal claimen.

En die olympische droom?

Er wordt regelmatig gesproken over Obstacle Course Racing als olympische sport. Persoonlijk denk ik dat we dat de komende jaren niet mee zullen maken. Er is vorig jaar een verkapte poging gedaan door te proberen het als onderdeel van de moderne vijfkamp toe te voegen, maar dit is niet doorgegaan. Er zijn op dit moment nog veel te weinig stabiele sportbonden en landelijke competities, dus voordat OCR op de Olympische Spelen te zien zal zijn, zullen er nog flink wat obstakels overwonnen moeten worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?