Deze 7 voedingsmiddelen zijn verrassend goed voor je lijn

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken leveren bewijs dat je deze producten niet hoeft te mijden als je gewicht wil verliezen of je gewicht wil behouden.

Graag een kilootje of twee minder? Dan hoef je je niet per se alles te ontzeggen of dwangmatig je calorie-inname bij te houden. Integendeel: als je gewicht wil verliezen of op een bepaald gewicht wil blijven, is het beter om je te focussen op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit van een product en om te kiezen voor volwaardige, voedzame (en zelfs calorierijkere) producten. Zo voel je je sneller en langer verzadigd met kleinere porties. Volgende 7 voedingsmiddelen zijn daarom niet per se ‘boosdoeners’ voor je lijn!

1. Volle melkproducten

Gebruik je magere melkproducten, omdat je denk zo sneller te vermageren? Misschien doe je dat beter niet. Een onderzoek bij meer dan 18.000 vrouwen toonde aan dat zij die volle melkproducten consumeerden een kleiner risico liepen op overgewicht. De verklaring? Sommige essentiële aminovetzuren verdwijnen tijdens de productie van magere zuivelproducten. Maar het zijn net die aminovetzuren die ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt. Andere studies hebben bovendien aangetoond dat wanneer je je vetinname reduceert, je sneller naar suikers en geraffineerde koolhydraten grijpt. Conclusie: nuttig diverse zuivelproducten en maak je niet druk in de hoeveelheid vet die ze bevatten. Voor de duidelijkheid: dan hebben we het over volle yoghurt en volle melk, niet zozeer over die 5 bollen roomijs.

2. Notenboters

Aansluitend bij die gezonde vetten: notenboters bevatten naast deze vetten ook behoorlijk wat eiwitten en vezels. Uit een studie van de Harvard School of Public Health blijkt dat het eten van noten gepaard gaat met een kleiner risico op gewichtstoename en obesitas. Noten en notenboters kunnen dus zeker deel uitmaken van een evenwichtig voedingspatroon. Smeer eens wat amandelpasta of pindakaas op een cracker of rijstwafel als tussendoortje om hongeraanvallen te voorkomen.

3. Pasta

Volkoren (of andere granen)pasta heeft een lage glycemische index, dat voor een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt. Hoe lager deze index, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om voeding te verteren en hoe langer je er energie van krijgt. Bovendien eet je pasta vaak in combinatie met andere voedzame bronnen, zoals vis, groenten en olijfolie, die ook zorgen voor een gezonde maaltijd.

4. Eieren

Rijk aan hoogwaardige eiwitten, gezonden vetten en essentiële vitamines en mineralen: eieren zijn een simpele, maar erg slimme keuze voor een ‘slanke’, voedzame lunch of maaltijd. Met zo’n 70 kcal per ei, kan je gerust een volledig ei nuttigen ? ook dus de eidooier. Recente studies hebben aangetoond dat voeding een kleinere rol speelt bij een hogere cholesterol (waarmee de eidooier vaak gelinkt wordt) dan dat we vaak denken. Bovendien is de eidooier een bron van vitamine D.

5. Rode wijn

Als je graag gewicht wil verliezen, schrap je best zoveel mogelijk lege calorieën, zoals alcoholische dranken. Hier krijg je een overzicht van het aantal kilocalorieën van verschillende alcoholische dranken. Maar na een lange werkdag of in het weekend is een glaasje alcohol vaak verleidelijk. Als je toch kiest om iets van alcohol te drinken, kies je wel best voor rode wijn. Die bevat namelijk polyfenolen die volgens onderzoek je metabolisme ondersteunen en zelfs obesitas tegengaan. Bovendien bevat wijn ook minder suikers dan een typische cocktail.

6. Koffie

Jouw dagelijkse kopje koffie doet misschien wel meer dan je enkel energie geven als je ’s ochtends je bed uitstapt. Het stimuleert je hersenen en zenuwstelsel en het bevat antioxidanten die de stofwisseling stimuleren. Koffie zou ook je eetlust verminderen en zelfs het risico op type 2 diabetes verkleinen. Bovendien bevordert koffie het proces van thermogenese en de vetverbranding. Graag een kilootje minder? Laat de latte’s en extra toevoegingen dan achterwege en kies voor zwarte koffie.

7. Pure chocolade

Pure chocolade is niet alleen lekker, maar biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen. Die zijn toe te schrijven aan de hoge concentratie van cacaoflavonoïden, die de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleren en het risico op hartziekten verkleinen door onder meer je bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen. Hoe hoger het percentage cacao, hoe meer gezondheidsvoordelen. Kies voor chocolade die minstens 70% cacao en zo weinig mogelijk andere ingrediënten of toevoegingen bevat.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?