Nu het langer donker is, mijd je waarschijnlijk bij je hardlooprondjes bepaalde slecht verlichte parken, verlaten industrieterreinen of een fietspad door de polder. Dat zijn juist de plekken waar je je onveilig kunt voelen als hardloper. De slimme Epowar-app wil het onveiligheidsgevoel bij hardlopers aanpakken.
In de ruime keuze in sporthorloges bestaan al langer uitvoeringen met valdetectie. Dit werkt vooral voor wielrenners die plotseling een noodstop moeten maken door een val of ongeluk goed. Je sporthorloge kan dan gelijk je contacten en eventueel de politie waarschuwen. De Epowar-app lijkt in zekere zin op dit idee, maar zit net iets anders in elkaar.
App detecteert noodsituatie
Het is meer een veiligheidsapp, waar er ook al meer van bestaan. Het grote verschil met bestaande veiligheidsapps is dat de gebruiker van de Epowar-app niet op een knop hoeft te duwen om alarmboodschappen te versturen. De app detecteert wanneer iemand in nood is (zoals een aanval of aanranding) en schiet op dat moment automatisch in werking. Epowar werkt met een smartwatch om de pols van de gebruiker in combinatie met een smartphone en de app.
Britse uitvinding
De Britse Erin-Jane Roodt, een studente bedrijfskunde aan de universiteit van Bath, is de bedenkster en oprichtster van Epowar. Ze kwam op het idee toen ze zag dat smartwatches hartaanvallen kunnen detecteren. Maks Rahman, pas afgestudeerd als master engineering aan dezelfde universiteit en mede-oprichter van Epowar, heeft de app ontwikkeld.
Onregelmatige bewegingen
“Als iemand wordt aangevallen, gaat zijn of haar beweging plotseling van heel regelmatig naar totaal niet regelmatig, wild en grillig”, legt Rahman uit in een interview met de BBC. “Als iemand plots op de grond ligt en afwerende bewegingen maakt, zal de app die verandering detecteren.” Die detectie gebeurt op basis van fysiologisch meetbare data en artificiële intelligentie.
Luid alarm
“De Epowar-app zal onmiddellijk en automatisch al je vooraf geselecteerde contacten voor noodgevallen waarschuwen en je huidige locatie doorsturen. Ook zal er een luid alarm weerklinken en zal het al de gegevens meteen in de cloud opslaan, als bewijsmateriaal”, aldus Rahman. Zelfs als je smartphone stuk raakt of gestolen wordt, zullen de gegevens bewaard en raadpleegbaar blijven.
De app is momenteel nog in volle ontwikkeling. Het prototype wordt in de komende maanden uitvoerig getest en verbeterd. In september hopen Rahman en Roodt de Epowar-app volledig op het punt te hebben om het op de markt te brengen.