Deze methode maakt lopen (nog) leuker

Toegegeven: iedereen heeft weleens minder zin om te lopen. Recent onderzoek vond hier misschien wel een oplossing voor: een psychologisch trucje dat je loopprestatie verbetert!

Het komt wellicht bekend voor: tijdens je duurloop heb je na een tijdje geen zin meer om nog verder te lopen. Je begint dan maar aan andere zaken te denken om je gedachten te verzetten. Maar hoe langer de training duurt, hoe minder goed die afleiding helpt. Volgens een recente studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Motivation and Emotion, hanteer je beter een alternatieve methode , de zgn. ‘cognitieve herwaardering’.

Cognitieve herwaardering

Deze psychologische praktijk is een manier om zaken en situaties te analyseren en herbekijken vanuit een ander perspectief. Denk hierbij aan de objectieve, afstandelijke manier waarop journalisten en wetenschappers naar de werkelijkheid kijken. De herwaarderingstechniek wordt vaak gehanteerd in therapie, waar patiënten oefeningen krijgen die hen helpen negatieve emoties te herkennen en die uiteindelijk in iets positiefs om te zetten.

Onderzoekers lieten 24 getrainde lopers (die minstens 1 keer per week meer dan 14 km aflegden) tussen de 18 en 33 jaar deelnemen aan een experiment. Lopers moesten 3 type trainingen afleggen van telkens 90 minuten lang en op een intensiteit van 75 à 80% van hun VO2-max, wat overeenkomt met een stevig tempo. Op het eerste type training kregen de proefpersonen geen specifieke instructies opgelegd. Tijdens de tweede training werd ze gevraagd om aan andere zaken te denken en tijdens de derde training om de cognitieve herwaarderingsmethode toe te passen. Bij deze methode probeerden de deelnemers op een afstandelijke en objectieve manier naar zichzelf en hun inspanning te kijken, zonder er meteen een oordeel over te vellen.

Minder vermoeiend

Dus in plaats van te denken: ‘Ik ben moe’, ‘Mijn benen doen pijn’ of ‘Ik ben op’ bekeken de deelnemers hun gedachten vanuit een ander perspectief door te denken: ‘Ik ben nu toch aan het trainen, dus kan ik er evengoed van genieten’ of ‘Als ik vertraag, voel ik me misschien minder moe’. Gedurende de hele training werden de deelnemers er constant aan herinnerd hun gedachten te ‘herwaarderen’.

Bij de training waar lopers afleiding zochten door aan andere dingen te denken (training 2), stelden de onderzoekers geen verschil vast met de controlegroep – die geen psychologische techniek hanteerde (training 1). Zij die de cognitieve herwaarderingsmethode gebruikten, gingen beter om met de inspanning en vonden de inspanning minder vermoeiend.

Zoals bij elke studie zijn er wel enkele beperkingen: zo was het moeilijk vast te stellen of de deelnemers werkelijk de herwaarderingstechniek gebruikten en waren de deelnemers allemaal ervaren lopers. Dat impliceert dat zij de inspanningen waarschijnlijk sowieso aangenamer ervaarden. Lopers die minder getraind zijn, ervaren de psychologische effecten misschien niet op dezelfde manier.

Hoe dan ook is de cognitieve herwaarderingsmethode de moeite waard om te testen als je even gedemotiveerd bent. Eerdere onderzoeken hebben de voordelen van positieve gedachten op de loopprestatie aangetoond, dus vermijd sowieso dat negatieve stemmetje in je hoofd. Dipje? Neem afstand, herwaardeer en geniet rustig verder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?