Dit gloednieuwe nummer laat ons meer bewegen (en dat is hard nodig)!

Onderzoek laat zien dat drie op de vijf Nederlanders moeite hebben met het vinden van motivatie om te gaan of blijven sporten. Muziek blijkt een hulpmiddel om toch die loopschoenen aan te trekken. Het was voor artiest Roziena Salihu, producer Auntie Flo en ASICS de aanleiding om op Global Running Day het nummer Nothing Feels Better te lanceren. 

Uit het onderzoek, uitgevoerd door kledingmerk ASICS, bleek dat Nederlanders dit jaar minder sporten dan vorig jaar. En dat terwijl lichaamsbeweging een bewezen effect heeft op je mentale gezondheid. Meer dan de helft (58%) van de mensen zegt zich tevredener te voelen na het sporten, waarbij anderen zich positiever (44%), meer ontspannen (36%) en minder gestrest (25%) voelen.

15 minuten is genoeg

Het is ook niet zo dat je meteen uren moet sporten. Uit onderzoek blijft dat slechts 15 minuten en 9 seconden beweging al een positieve invloed heeft op je geest. Toch bewegen we dus minder, terwijl het stressniveau in veel gevallen toeneemt.

Voor zij die toch de sportschoenen regelmatig aantrekken zegt 86 procent van de ondervraagden een bepaalde vorm van motivatie nodig te hebben. Voor 89 procent is dat muziek.

 Hoe komt dat?

“De relatie tussen muziek en de hersenen is fascinerend. Door geluiden, akkoorden en frequenties te gebruiken, kun je de bloedstroom verhogen in delen van de hersenen die verschillende emoties stimuleren”, zegt muziekpsycholoog Victoria Williamson daarover.

Nieuw nummer

De resultaten van het onderzoek en de bekende effecten van muziek tijdens het sporten waren voor artiest Roziena, producer Auntie Flo en ASICS de aanleiding op een nummer uit te brengen. De track Nothing Feels Better is gebaseerd op daadwerkelijke woorden van duizenden mensen over de hele wereld die deelden wat beweging met hen doet. Deze positieve emoties worden nu gebruikt om nog meer mensen te inspireren om letterlijk die eerste stap te zetten.

Williamson: De technieken die Auntie Flo heeft gebruikt, zijn ontworpen om de prefrontale cortex en de amygdala te activeren, die beïnvloeden hoe we ons voelen en kunnen gevoelens van energie en motivatie opwekken. Of het nu gaat om een wandeling, hardlopen of een sessie in de sportschool, het luisteren naar dit nummer aan het begin van je training moet je hopelijk inspireren om letterlijk in beweging te komen.”

Het gedicht wordt ondersteund door een ritmische compositie van de bekende producer Auntie Flo, die geluidstechnieken heeft gebruikt waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze opbeurende gevoelens opwekken. Deze technieken omvatten het gebruik van een bpm om het tempo en de beat van beweging na te bootsen, akkoordprogressies en de integratie van de 111hz-frequentie, die de ‘heilige frequentie’ wordt genoemd.

Onderstaand vind je de Engelstalige versie van dichteres en gezondheidsactiviste Charly Cox:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?