Dit is het parcours van de olympische marathon

De olympische marathon belooft een spannend en spectaculair sluitstuk van de Spelen in Parijs te worden. Op zaterdagochtend 10 augustus strijden de mannen voor de medailles en op zondagochtend 11 augustus is het de beurt aan ’s werelds beste marathonloopsters. Wij belichten de highlights van het parcours waar de toppers zullen strijden om de felbegeerde medailles.
START: HÔTEL DE VILLE DE PARIS

Het grote plein voor het statige stadhuis van Parijs is een plaats waar geschiedenis is geschreven: van grote revoluties tot de bevrijding van de stad aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Met de start van de olympische marathon wordt hieraan een stukje sporthistorie toegevoegd.

KM 3: PALAIS GARNIER

Al bijna 150 jaar lang is dit extravagante gebouw de opera van Parijs. Bijna dagelijks kan je hier terecht voor operaopvoeringen en dansspektakels van wereldniveau, terwijl diep in de kelders van dit cultuurpaleis de wereldvermaarde musical Phantom of the Opera (Het Spook van de Opera) werd bedacht door de Franse schrijver Gaston Leroux.

KM 3,5: PLACE VENDÔME

Een van de meest prestigieuze pleinen van de stad. Op de top van de metershoge triomfzuil pronkt Napoleon, terwijl in de uitstalramen van de winkels rondom het plein uitsluitend luxueuze merken glimmen, van Cartier tot Rolex.

KM 4,5: LOUVRE

Thuisbasis van de wereldvermaarde Mona Lisa van Leonardo da Vinci en honderden andere hoogtepunten uit de kunstgeschie[1]denis. Tot en met 16 september loopt in het Louvre de inspirerende tentoonstelling L’Olympisme, die focust op de verrassend sterke band tussen kunst en sport.

KM 5 TOT 10: QUAIS DE LA SEINE

Net voorbij het Louvre bereiken de atleten de kades van de Seine, die gedurende 5 km stroomafwaarts wordt gevolgd. Dit deel van de olympische marathon valt samen met het parcours van de traditionele voorjaarsmarathon van Parijs. Terwijl de lopers op de overwegend vlakke weg naast het water voldoende snelheid kunnen maken, passeren ze onder meer de beroemde Place de la Concorde, het imposante Grand Palais en het pompeuze Trocadéro. Aan de overkant van het water zien de deelnemers al de slotkilometers van de marathon, met onder meer een passage van de Eiffeltoren en de finish op de Esplanade des Invalides.

KM 12: PARC DES PRINCES

Het centrum van Parijs wordt verlaten bij de Porte de Saint-Cloud, waar zich onder meer het voormalige nationale voetbalstadion van Frankijk bevindt. Tegenwoordig is het Parc des Princes de thuisbasis van de Europese topclub Paris Saint-Germain (PSG), waar de voorbije seizoenen toppers als Messi, Neymar en Mbappé voor droomgoals zorgden. Tijdens de Olympische Spelen zullen hier onder meer de finales van het voetbaltoernooi plaatsvinden.

KM 15: MANUFACTURE ET MUSÉE NATIONAUX DE SÈVRES

Net voorbij de brug over de Seine bevindt zich de gerenommeerde porseleinfabriek van Sèvres. Een bijhorend museum biedt een mooi overzicht van welke gebruiksvoor[1]werpen en kunstwerken hier de voorbije 300 jaar zijn gerealiseerd. Porselein is breekbaar, maar zullen in deze fase van de wedstrijd ook al lopers breken? Na de passage van deze porseleinfabriek begint alvast de 5 km lange beklimming naar Versailles.

Lees ook: Nomade Abdi Nageeye en ‘kluizenaar’ Gerard Nijboer: zilveren marathoniconen van goud

KM 20: MONUMENT PERSHING LAFAYETTE

De top van de klim richting Versailles wordt gemarkeerd door een monument ter ere van twee trans-Atlantische militaire helden: de Amerikaan Pershing en de Fransman Lafayette. Dit opvallende monument te midden van het Fôret de Fausses-Reposes staat op een hoogte van 183 meter, meteen het hoogste punt op het parcours van de olympische marathon.

KM 23: PALAIS DE VERSAILLES

Om het unieke loopdecor van deze olympische marathon nog wat heroïscher en mooier te maken, volgt anderhalve kilometer na het halvemarathonpunt de passage van het indrukwekkende paleis van Versailles. De tv-kijker mag hier prachtige luchtbeelden verwachten van de aangrenzende tuinen van Versailles, die door landschapsarchitect André le Nôtre werden ontworpen en net als het kasteel op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Voor de deelnemers aan de marathon wacht vanaf hier de terugkeer richting het centrum van Parijs.

KM 29: CÔTE DU PAVÉ DES GARDES

Wordt deze steile helling de scherprechter voor medaillewinst? Het zou best kunnen, want na 29 km krijgen de deelnemers een beklimming van 600 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% voor de benen. Dat wordt afzien!

KM 32: ISSY-LES-MOULINEAUX

Na de pittige klim van de Côte du Pavé des Gardes gaat het in dalende lijn tot aan de oevers van de Seine, die vanaf kilometer 32 een hele tijd stroomopwaarts wordt gevolgd. Aan de linkerzijde zien de lopers het eiland van Ile de Saint-Germain en de woonboten op de Seine, rechts staan grote kantoorgebouwen.

Lees ook: Memorabele marathonmomenten: de mooiste anekdotes

KM 38,5: TOUR EIFFEL

Een passage van het symbool van Parijs sinds de Wereldtentoonstelling van 1889 mocht uiteraard niet ontbreken op dit olympisch parcours. Een enorme massa supporters zal de lopers hier willen aanmoedigen, want op minder dan 3 km van de finish valt aan de voet van de Eiffeltoren misschien wel de beslissende aanval voor de overwinning.

FINISH: ESPLANADE DES INVALIDES

De finishlijn is getrokken op het grote plein voor Les Invalides, een voormalige opvangplek voor mindervalide militairen met onder meer het praalgraf van de Franse keizer Napoleon. De passie voor het verleden spat van de gouden koepel van het gebouw af, en op die manier hebben alle finishers een afspraak met de geschiedenis.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?