Dit is waarom je steeds opnieuw een marathon wilt lopen

Onderzoek toont aan dat hardlopers vergeten hoeveel pijn hun marathon deed, waardoor ze sneller geneigd zijn om op herhaling te gaan.

Weet jij nog hoe het voelde toen je je eerste marathon liep? Voor de meeste hardlopers is een marathon flink afzien en waren die laatste kilometers niet bepaald comfortabel. Wanneer we een pijnlijke gebeurtenis doormaken, gaan we die situatie volgende keer vermijden. Maar hoe komt het dat voor een marathon andere wetten gelden? Volgens nieuw onderzoek zouden hardlopers zich de pijn na verloop van tijd anders herinneren, waardoor ze zich toch inschrijven voor een volgende marathon.

De pijn van de marathon

“Dit doe ik nooit meer”. Een uitspraak die je veel hardlopers na hun marathonprestatie hoort zeggen. En dan hoor je enkele maanden later dat ze zich toch voor een nieuwe marathon inschreven. Hoe zit dat? Recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Pain Research, schept duidelijkheid over pijn en ons geheugen. Voor de studie werden marathonlopers gevraagd om hun pijn weer te geven op een schaal van nul tot tien, zowel net na hun finish als zes maanden later. Daarnaast moesten ze een schema invullen dat peilde naar hun positieve en negatieve gevoelens. Daarmee wilden de onderzoekers de emotionele toestand na de marathon onderzoeken.

Positief gevoel

Wat bleek? Zes maanden later gaven de marathonlopers hun pijn een veel lagere score dan wanneer ze net de marathon finishten. Ze hadden na een halfjaar ook een positiever gevoel over hun marathon dan meteen na de finish. Beide bevindingen tonen aan dat marathonlopers zich hun ervaring anders herinneren.

Deze resultaten ondersteunen de theorie dat een positieve context van een pijnlijke situatie (net zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij een bevalling) een cruciale factor is om de pijn in iemands geheugen te onderschatten. Een mogelijke verklaring zou zijn dat bij een marathon lopen, net als bij een bevalling, de concentratie van bèta-endorfines en oxytocine verhoogt. Dat beïnvloedt je geheugen en de negatieve aspecten van een gebeurtenis.

Marathondebutant vs ervaren marathonloper

Ook interessant: de onderzoekers stelden vast dat hardlopers die de eerste keer een marathon liepen zich de pijn intenser herinnerden dan zij die al meerdere marathons op hun palmares hadden staan. Ervaren hardlopers zouden de ervaring van een marathon lopen beter voorspellen en controleren dan marathondebutanten, wat een positief effect heeft op hun gemoedstoestand tijdens het lopen en de pijn in hun geheugen nog meer kan wijzigen.

Conclusie

Er zijn twee belangrijke conclusies die we uit het onderzoek trekken:

  1. Je vergeet hoeveel pijn de marathon deed, waardoor je je kan inschrijven voor een (of meerdere) marathons in de toekomst.
  2. Als je meer marathons loopt, raak je gewend aan de pijn en besef je dat je het te verdragen is. Dat maakt de hele marathonervaring nog beter, waardoor je sneller geneigd bent om er nog eentje te lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?