Foto door: Joris Bisschops

Dit is waarom Maastricht op z’n mooist is op hardloopschoenen

Ontdek alle hotspots voor een sportief weekendje weg in Maastricht Maastricht op z’n mooist op hardloopschoenen. De NN Marathon Rotterdam mag dan wel bekendstaan als #demooiste, ook in Limburg dingen ze graag mee naar die titel. Enige kanttekening: Maastrichts Mooiste is geen marathon, maar een sportief familie-event op zondag 9 juni 2024, met als hoogtepunt de wedstrijd over 10 mijl. Én de vlaai aan de finish, want die mag in de gezelligste provincie van het land uiteraard niet ontbreken.

V oor een sfeervol (hardloop)weekendje weg moet je in Maastricht zijn. De hoofd stad van Limburg vormt op zondag 9 juni 2024 het decor van Maastrichts Mooiste. Danique Klunder, marketing & communicatiemanager bij Golazo, vertelt trots over de troeven van het hardloopevent: “De naam zegt het al: Maastrichts Mooiste. We proberen het beste van twee werelden te combineren en kiezen voor een snel parcours zonder in te boeten op de highlights in en rond Maastricht. Zo passeren alle afstanden het Vrijthof en ligt de finish op de Grote Markt, pal in het centrum, waar de enthousiaste toeschouwers rijen dik staan en iedereen luidkeels aanmoedigen. We trakteren elke finisher ook op Limburgse vlaai. Die typische gezelligheid en gastvrijheid vind je nergens anders.”

Lees ook: Nieuw parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak – RunningNL

“Daarnaast is Maastrichts Mooiste ook een waar familiegebeuren”, gaat Danique verder. “Heel wat gezinnen maken er een jaarlijks gezamenlijk doel van. Voor de allerjongste sportievelingen van 0 tot 4 jaar is er de Mini Run van 300 meter, om 9.00 uur ’s morgens. Per deelnemer mag er een ouder of begeleider gratis meelopen en iedereen krijgt een medaille. Voor veel kindjes is dat een laag drempelige eerste kennismaking met een groter hardloopevent. Bij de Kids Run om 9.15 uur geven lopertjes van 4 tot 12 jaar een mijl lang het beste van zichzelf. Daarna is het aan de ouders en het brede loperspubliek: het startschot van de 10 kilometer volgt om 10.35 uur, om 11.50 uur gaat de 5 kilometer van start. Aangezien het in juni al behoorlijk warm kan zijn, kiezen we er bewust voor om de langste afstand, de 10 mijl, lekker vroeg te starten om 8.45 uur.”

Alle wijken op een rijtje

Heb je toevallig al andere plannen op zondag 9 juni? Neem dan snel je agenda erbij en leg alvast een ander sportief weekendje weg vast. “Alle hotspots van de stad op een dag afvinken is onbegonnen werk”, lacht Linda Milder van Maastricht Marketing. “Het zou bovendien ook zonde zijn om amper een paar uurtjes in Maastricht te vertoeven. Er valt zo veel te beleven! De binnenstad tussen de Sint-Servaasbrug, de Markt en het Vrijthof is het kloppende winkelhart. Neem zeker een kijkje in de mooiste boekhandel ter wereld – dat zeggen wij niet alleen, ook CNN bevestigde het – in de Dominicanenkerk. Beloon jezelf na de inspanning met een heerlijk wijntje bij Thiessen Wijnkoopers, een prachtig pand met oude wijnkelders. Voor exclusieve planten – een duurzamere herinnering dan een medaille, toch? – ben je bij Won 18 derwoud aan het juiste adres. Ook een bezoekje waard in het stadscentrum: het Fotomuseum aan het Vrijthof en restaurant Safar, waar je de traditionele smaken van Beiroet proeft.

Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan ons magazine of lees online via Blendle verder.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?