Drie tips om maag- en darmklachten tijdens het hardlopen te voorkomen

Van krampen tot misselijkheid of een opgeblazen gevoel: maag- en darmklachten zijn nooit aangenaam, en al helemaal niet tijdens je training of wedstrijd.
Uit onderzoek naar klachten rondom het spijsverteringsstelsel bij hardlopers blijkt dat de onderzochte lopers minstens één ongemak kenden bij 84 procent van hun loopsessies (over een periode van 30 dagen). Bij vrouwen bedroeg dit percentage 78 procent. Maag- en darmproblemen tijdens het sporten komen helaas dus vaak voor.

Spijsvertering beïnvloedt jouw algemene gezondheid

Het spijsverteringskanaal, bestaande uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en aars, heeft een grote invloed op onze algemene gezondheid en ons algemeen welbevinden. De spijsvertering wordt niet voor niets ook weleens je ’tweede brein’ genoemd: het heeft invloed op tal van andere lichaamsprocessen en de micro-organismen in je maag en darmen zouden ‘communiceren’ met je hersenen.

Door (voldoende) te bewegen, neemt het aantal goede bacteriën in het spijsverteringssysteem toe, wat de gezondheid van je maag en darmen bevordert. Heb je een gezonde spijsvertering? Dan ervaar je dus minder spijsverteringsklachten, ook tijdens het hardlopen. Maar wat kan je nu beste (niet) eten en drinken om de grootste ongemakken te vermijden?

1. Vermijd eten net voor je training

Een snack (of zelfs hele maaltijd) zorgt voor een boost in je bloedsuikerspiegel en vult je spierglycogeen aan, waardoor je langer energie hebt tijdens het sporten. Toch is het niet altijd slim om net voor je loopsessie te eten, omdat het risico op spijsverteringsklachten toeneemt. Als je loopt, stroomt er bloed naar de spieren en weefsels die in beweging zijn. Als je net een grote maaltijd geconsumeerd hebt, stroomt het bloed naar je maag en spijsverteringskanaal om je eten af te breken en dus niet naar je spieren (met vaak een misselijk gevoel als gevolg). Als je voor je training iets wil eten, kies je het beste voor een kleine snack rijk aan koolhydraten en eiwitten, zoals een banaan met een theelepel pindakaas. Vervolgens is het advies om nog zo’n 30 tot 60 minuten te wachten voordat je vertrekt. Een grotere snack of maaltijd vraagt meer tijd om te verteren (zo’n 2 uur), zeker als het veel vezels bevat.

2. Zorg voor een goede hydratatie

Voldoende water drinken is niet allen belangrijk om je fris te voelen tijdens een inspanning, het speelt ook een rol bij het voorkomen van maag-darmklachten. Voor een studie naar dehydratatie moest een groep actieve mannen in een sauna zitten tot ze zo’n 3 procent van het lichaamsgewicht hadden verloren via zweet. Daarna moesten ze 90 minuten fietsen aan 70 procent maximale intensiteit. Uit de resultaten bleek dat sporten wanneer je gedehydrateerd bent ervoor zorgt dat voeding en vloeistoffen langer in de maag blijven en zo het risico op misselijkheid toeneemt.

3. Kies de juiste drank

Om zeker te zijn dat je goed gehydrateerd bent voor en tijdens je loopsessie om ongemakken rondom je spijsvertering te voorkomen, moet je dus ook aandacht besteden aan wat je drinkt. Vermijd dranken met een laxerende werking, zoals koffie of andere dranken met cafeïne. Ze worden vaak gedronken om de prestatie te verbeteren, maar cafeïne stimuleert ook de werking van de darmen. De kans op een toiletbezoek tijdens je training kan weleens toenemen als je (te) veel koffie drinkt. Kan je echt niet aan je loopsessie beginnen zonder koffie? Probeer je kopje dan minstens een uur voor je training te consumeren. Maar, net als andere voedingsgerelateerde zaken, is ook het effect van cafeïne op het lichaam iets individueels. Daarom kun je het beste enkele keren iets testen wat jou werkt en wat niet. En hoe verschillende drank- en voedingsstrategieën jouw spijsverteringssysteem beïnvloeden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?