Hardlopen in de warmte vraagt om een goede voorbereiding. Tijdens het hardlopen betekent een zonnige, warme dag een extra uitdaging. Om ons hoofd, letterlijk en figuurlijk koel te houden, kiezen sommige lopers ervoor een pet te dragen. Of dit helpt? Waarschijnlijk niet.
Zweten, wind en water
Ons lichaam heeft verschillende mechanismen om te koelen. De belangrijkste daarvan is onze mogelijkheid om te zweten. Zweet dat verdampt op onze huid zorgt voor verkoeling. Maar ook een briesje of koud water (van bijvoorbeeld sproeiers, bekers of regen) kan ons helpen om af onze lichaamstemperatuur niet te hoog op te laten lopen. Stijgt onze kerntemperatuur te veel dan benadeelt dat onze prestatie. Bij kritieke waarden zijn we genoodzaakt te stoppen met sporten. Ga je toch door dan breng je jouw gezondheid ernstige schade toe.
Houd je hoofd koel
Wanneer lopers in warme omstandigheden (+30 graden Celsius) gedurende een uur hardlopen maakt het dragen van een witte, goed ventilerende pet dragen geen verschil in de hoeveelheid die ze zweten, in hun kerntemperatuur en in de temperatuur van hun huid. Ook ervaren ze net zoveel hitte met of zonder pet. Toch is er een klein verschil dat tijdens langere duurlopen wel degelijk effect kan hebben. De temperatuur van het voorhoofd loopt met het dragen van een pet aanzienlijk meer op dan zonder pet.
Fel zonlicht
Draag je een pet met name om fel zonlicht uit je ogen te weren? Kies van altijd voor een witte pet die goed kan ventileren. Maak bij drankposten de pet nat met water. Het water geeft je, ook een paar kilometer na een drankpost, nog extra verkoeling. Een ander voordeel van een pet is dat het, zeker bij langdurige inspanning in de zon, verbranding tegen kan gaan. Niet onbelangrijk. Want we weten uit onderzoek dat een verbrande huid minder goed kan koelen.