Sporten kan je helpen om verouderingsprocessen tegen te gaan. Een nieuwe studie laat zien hoeveel het verschil tussen niet-sporters en fanatieke sporters precies is. Sport je heel regelmatig dan is je zogenaamde biologische leeftijd tot wel negen jaar lager.
Je biologische leeftijd
Naast het aantal jaren dat je op deze planeet rondloopt is er ook zoiets als je biologische leeftijd. Mensen met een lagere biologische leeftijd zijn beter in staat geweest processen van veroudering tegen te gaan. Nu blijkt dat hoe meer we bewegen, hoe lager onze biologische leeftijd is. Het verschil in biologische leeftijd heel veel te maken met zogenaamde telomeren. Dit zijn de uiteindjes van eiwitten op onze chromosomen. Door veroudering worden de telomeren steeds een stukje korter. Mensen die veel sporten hebben aanzienlijk langere telomeren dan mensen die niet actief zijn. Zo komt de biologische leeftijd van iemand die veel sport en 40 jaar is, overeen met de biologische leeftijd van iemand die 31 is en vrijwel niet actief is.
Regelmatig actief
De onderzoekers wijzen er wel op dat deze enorme ‘verjonging’ niet voor iedereen is weggelegd. Het gaat om mensen die zeer regelmatig sporten: zo’n 30-40 minuten per dag, vijf dagen per week. Mensen die slechts sporadisch actief zijn zien deze lichaamsverandering niet. Mensen die vrijwel niet sporten of mensen die helemaal niet sporten verschillen nauwelijks in de lengte van hun telomeren. Wil je dus jong blijven? Dan is heel regelmatig actief zijn de enige optie.