Feit of fabel? Blender maakt voedingsstoffen in groente en fruit kapot

Ben jij ook zo gek op smoothies en shakes met verse groente en fruit? Lekker als ontbijt of met whey proteïne geblend na een pittige training. Maar maakt het blenden van fruit en groente de voedingsstoffen niet kapot? Vezels en vitaminen zouden onder invloed van warmte en zuurstof beschadigen. Wordt gezegd. Maar klopt dit nu wel, of is het een fabeltje?

Koel en droog

Een aantal factoren kan ervoor zorgen dat de werkzaamheid van voedingsstoffen in groente en fruit afneemt. Om te beginnen is er blootstelling aan warmte en licht. Vandaar dat ‘koel en donker bewaren’ regelmatig als bewaaradvies terugkomt. Ook binden vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in groente en fruit zich aan zuurstof als ze daarmee in aanraking komen. Dat heet oxideren. Hierdoor veranderen hun eigenschappen en nemen hun gezondheidsbevorderende effecten af.

Vers geperst vs supermarkt

Groente en fruit worden tijdens blenden meer blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Sappen in de supermarkt zijn vaak gepasteuriseerd, en daardoor langer houdbaar. Als je ze gekoeld bewaart, is na twee weken nog de helft van de meeste vitaminen over.

Vezels

Bij het blenden snijden kleine mesjes op hoge snelheid de stukken fruit en groente fijn. Hierbij worden de vezels vermalen, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet meer is dan bij het kauwen op voedsel. Ten opzichte van persen met de hand of met een machine blijven er na het blenden juist méér vezels en andere gezonde stoffen van groente en fruit achter, mits je de groente en fruit zo heel mogelijk in de blender doet. Op die manier komen niet alleen de stoffen uit het vruchtvlees, maar ook die uit de sapzakjes (bij citrusvruchten) en eventueel de schil in de smoothie terecht. Eén uitzondering: geperste sapjes bevatten meestal meer vitamine C dan drankjes uit de blender. Dit komt doordat vitamine C gevoeliger is voor oxidatie dan de meeste andere voedingsstoffen, en daarom sneller zijn werking verliest.

Nadelen

Nu zit er toch ook een nadeel aan het blenden van shakes en smoothies. Vaak gaat er veel fruit in, die veel suikers bevatten en gebruiken we ingrediënten als kokosmelk en honing, die veel calorieën bevatten. Doordat we niet hoeven te kauwen hebben we minder snel een verzadigd gevoel en krijgen we zonder dat we er erg in hebben meer calorieën binnen.

Fabeltje

De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen. Natuurlijk klopt het dat fruit en groente voedingsstoffen zullen verliezen naarmate je ze meer bewerkt of langer bewaart. Het maakt dan niet uit of je een slowjuicer of blender gebruikt. Oftewel: maak je smoothie of shake en drink die meteen op.

Bron: Topsporttopics.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?