Forse toename hardloopblessures tijdens lockdown in 2020

Tijdens het begin van de coronacrisis in 2020 zijn veel mensen begonnen met hardlopen. Dat is goed nieuws natuurlijk, maar minder goed is het aantal sportblessures wat hiermee gepaard ging. Hardlopen staat namelijk met stip bovenaan in het lijstje met sporten met de meeste sportblessures in het jaar 2020. Dat blijkt uit de cijfers van VeiligheidNL. Extra reden dus om verstandig met je sport om te gaan en pijntjes niet zomaar te negeren!

De toename van het aantal hardloopblessures valt extra op omdat juist het totale aantal sportblessures in 2020 lager uitviel dan een jaar eerder. In totaal liepen sporters namelijk 700.000 minder blessures op. Dit heeft onder andere te maken met een verschuiving naar sporten met een relatief laag risico op blessures, zoals wandelen en fietsen. En doordat wedstrijden niet door konden gaan door de coronamaatregelen vielen de blessuregevoelige momenten in competitieverband ook weg.

Hardlopen met stip op 1

Waar in eerdere jaren veldvoetbal de sport was met de meeste blessures, werd deze plaats in 2020 ingenomen door hardlopen met 1,1 miljoen blessures, 22% van het totaal (in 2019 stond hardlopen op plek 3 met 780.000 blessures). Die verschuiving is volgens VeiligheidNL terug te brengen naar de coronacrisis. Door de coronamaatregelen was veldvoetbal, vooral competitiewedstrijden, maar in beperkte mate mogelijk. Hardlopen was daarentegen in tijden van lockdown erg populair, wat een stijging van het aantal blessures tot gevolg had.

Veel blessures onder beginners

De stijging van het aantal hardloopblessures komt volgens VeiligheidNL ook doordat veel mensen in de lockdown zijn begonnen met hardlopen. Als beginnende hardloper loop je nu eenmaal meer risico op een blessure doordat je bijvoorbeeld geen goed schoeisel hebt of doordat je trainingen te snel en te heftig opbouwt. Dan loop je de kans op overbelasting. Het is daarom zeker als beginner zaak dat je goed op je lichaam let en niet door pijntjes in je knieën of enkels denkt heen te moeten lopen.

Goed voorbereid op pad

Nu amateursport maar tot 17uur is toegestaan is hardlopen natuurlijk een mooi alternatief. Het is daarom nu ook extra belangrijk goed op te letten en goed voorbereid te beginnen aan je training. Denk daarbij aan goede hardloopschoenen die je voldoende ondersteuning geven, een goede warming-up, een goede trainingsopbouw waarbij je niet te veel kilometers in een keer maakt en het rekken en strekken van je spieren na je trainingssessie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?