ROME - Femke Bol, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Liemarvin Bonevacia in actie tijdens de 4x400m gemengde estafette op de eerste dag van de Europese kampioenschappen atletiek. ANP IRIS VAN DEN BROEK

Gemengde estafetteploeg met Bol en Klaver pakt brons: ‘Liep voor geen meter’

De Nederlandse ploeg is in de 4*400 meter gemengde estafette In Stadio Olimpico als derde geëindigd. Slotloopster Femke Bol dichtte in de slotronde een ruime achterstand, waardoor de ploeg toch een podiumplaats bemachtigde. Het viertal kwam na 3.10,73 over de streep. Ierland kroonde zich tot Europees kampioen.

Het team bestond uit Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol. Bonevacia, die vertrok vanuit baan 5, had als eerste loper lastig op de laatste meters, waardoor hij pas als zesde doorkwam. Klaver rukte snel op maar moest op laatste meters toegeven en passeerde als vierde de finish.

Klein Ikkink consolideerde de vierde plek, maar de achterstand was voor slootloopster Bol te groot om nog naar een gouden medaille te lopen. Toch wist Bol in de slotmeter een derde plek veilig te stellen. Het team kwam in 3.10.73 over de finish.

Lees ook: Femke Bol gaat voor ‘golden treble’ tijdens Europees Kampioenschap in Rome – RunningNL

Michael Kappeler/dpa

Lieke Klaver stak na afloop haar teleurstelling niet onder stoelen en banken. “Het liep voor geen meter”, zei ze bij de NOS. “Ik voelde even geen controle meer.” Femke Bol was iets milder. “We hebben een EK-medaille, dus daar mogen wel ergens trots op zijn. Maar ik denk dat we nu nog even teleurgesteld zijn.”

Medaillekansen

De Nederlandse afvaardiging behaalde hiermee haar eerste medaille, maar kort daarna behaalden kogelstootsters Schilder en Van Klinken respectievelijk goud en zilver. De verwachting is dat het hier niet bij blijft. Onder andere Femke Bol (400 meter horden), Lieke Klaver (400 meter) en de vrouwen 4*400 meter maken een goede kans op een medaille.

Lees ook: Deze atleten vertegenwoordigen Nederland op EK Atletiek in Rome – RunningNL

Nederland werd in mei, bij de wereldkampioenschappen estafette, tweede. Daarbij moesten ze alleen de Verenigde Staten voor zich dulden. Op de wereldkampioenschappen in Budapest in 2023 verloor Nederland op dramatische wijze de wereldtitel. Slotloopster Bol kwam, terwijl ze op titelkoers lag, ten val.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?