Hardloopavonturen uit het buitenland: halve marathon Luzern

Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de zevende aflevering vertelt Gaby (36) uit Alphen aan de Rijn over de halve marathon in Luzern. “Met die heuvels had ik even geen rekening gehouden!”
Uitlaatklep

Een hardloopevenement in het buitenland bezoeken is al spannend. Maar als het ook nog eens je eerste officiële halve marathon is, dan helemaal! Gaby begon ruim tien jaar geleden. “Het begon voor mij als een sportieve uitlaatklep voor mijn werk, maar inmiddels is het gewoon een tweede natuur. Het houdt mij fit en ik vind het vooral ook erg gezellig vanwege het sociale aspect bij de evenementen en de online community. Mijn hardloopavonturen houd ik al jaren bij op mijn blog Gabyrunstheworld.com. Ik heb door het hardlopen heel veel mooie dingen mogen doen en zien. Ik ben op plaatsten terecht gekomen, waar ik anders nooit zou zijn geweest en dat vind ik het speciale ervan.”

Last minute

Zo kwam ook de halve marathon in Luzerne onverwachts op haar pad. “Het was 2013 en ik trainde toen bij een loopgroep in Gouda via een kennis van mij. Het loopgroepje was eigenlijk vanuit het bedrijf waar hij werkte, maar ik mocht als buitenstaander aanhaken. Zij gingen elk jaar naar een buitenlands loopevenement wat door hun werk werd betaald. In oktober 2013 was dat de halve marathon in Luzern, Zwitserland. Omdat ik niet bij het bedrijf hoorde kon ik daar natuurlijk geen gebruik van maken. Vijf dagen voorafgaand aan het evenement was er echter een afvaller en mocht ik in plaats van die dame mee. Wat een mazzel dat ik zo last minute mijn diensten in het ziekenhuis nog geruild kreeg!”

Onverwachts PR

Je eerste officiële halve marathon lopen. De meeste lopers trainen daar gericht op en plannen rust voor de racedag in, maar omdat deze wedstrijd zo last minute op haar pad kwam, was de voorbereiding niet optimaal. “Toevallig had ik de maandag voor deze wedstrijd voor het eerst de 23 kilometer aangetikt tijdens een training, waarin ik ook nog mijn snelste halve marathon tijdens een training liep. En dan een kleine week later een halve marathon lopen in Luzern! Aangezien ik niet goed kon inschatten hoe ver een halve marathon is, ben ik onbevangen van start gegaan. Dat was maar goed ook: die drie klimmen achter elkaar maakten het echt zwaar, want op hoogtemeters heb ik niet kunnen trainen. Ik had eigenlijk als doel om later in het jaar mijn eerste officiële halve marathon te lopen en had daarvoor een tijd van 1:50 in gedachten. Maar de halve marathon kwam dus eerder op mijn pad en had ook nog eens de nodige hoogtemeters. Uiteindelijk liep ik 1:46:55 en dat had ik echt niet zien aankomen. Ik heb dan na afloop ook een klein traantje van blijdschap gelaten.”

Goede herinneringen

Lopen in het buitenland is al een bijzondere ervaring, maar als je dan ook tijdens je eerste halve marathon een dik PR loopt in een geweldige stad, dan vergeet je dat nooit meer. “Ik heb echt hele goede herinneringen aan deze halve marathon,” vervolgt Gaby. “De sfeer in de stad was fantastisch. Ondanks dat het de hele dag regende stonden er enorm veel mensen langs het parcours te supporten. Ik kan mij nog de vele mensen met koeienbellen langs het parcours herinneren. Ook stonden er op een aantal punten mensen te blazen op van die grote alpenhoornen en op drums te spelen.”

Next stop

De combinatie van hardlopen en een stad ontdekken is voor veel lopers een ultieme manier van het beleven van hardloopavonturen. Gaby heeft dan ook al veel steden hardlopend verkend. De volgende op de lijst is Chicago, waar de marathon op het programma staat. Gaby kijkt er enorm naar uit. “Weer een nieuwe stad ontdekken, maar ook de uitzinnige sportminded Amerikanen die langs de kant van het parcours staan. In New York en Boston was dit echt zo bizar, dus ik hoop ergens dat dit in Chicago ook zo zal zijn. Daarnaast staan er nog een paar dingen op de bucketlist die ik graag af wil strepen, zoals de beroemde Deep Fried Pizza eten en naar een wedstrijd van de Chicago Bulls, mijn vijfde major afstrepen… Ik kan nog wel even doorgaan!”

Lees ook: Marathon van Tokio “De mensen klappen hier heel beleefd”

Heb jij ook een bijzonder hardloopavontuur uit het buitenland? Laat het ons weten via een DM of stuur een e-mail naar info@sportsmedia.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?