Hardloopavonturen uit het buitenland: Halve marathon van Spitsbergen

Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de derde aflevering vertelt Iris de Ruiter (21) uit Hellendoorn over de halve marathon van Spitsbergen, de noordelijkste marathon ter wereld. “Gelukkig bleven de rendieren tijdens de race netjes aan de kant van de weg.”

Een bericht op Facebook trok in het voorjaar van 2022 de aandacht van De Ruiter. Een halve marathon lopen op Spitsbergen, dat leek haar wel wat. Toch kwam ze snel van een koude kermis thuis, nadat bleek dat de inschrijving gesloten was. Maar de inwoonster van het Overijsselse Hellendoorn gaf niet op. Ze benaderde de organisatie en vroeg of ze haar op de wachtlijst konden plaatsen. “Drie weken voor de wedstrijd kreeg ik een telefoontje. Ik mocht meedoen”, vertelt De Ruijter die totaal overdonderd was door het bericht. “Ik had het écht niet verwacht. Ik vroeg een paspoort aan, regelde een en ander met mijn werk en ik vertrok.”

Loslopende rendieren

De Ruijter reisde op donderdag 2 juni naar Spitsbergen, het eiland in de Noordelijke IJszee dat onderdeel is van Noorwegen. “Het is vrij kaal. Bomen en bloemen groeien daar nauwelijks. En normaal gesproken heb je bergen die helemaal vol liggen met sneeuw, maar daar was nu geen sprake van. En buiten een paar cafés, een supermarkt, een aantal huisjes en een school was er weinig te beleven. Maar dat maakt het juist mooi om daar te zijn. Wat ook bijzonder was: de rendieren lopen daar gewoon los en steken de weg over. Gelukkig bleven ze tijdens de race wel netjes aan de kant.”

Hagel, wind en kou

Van barre omstandigheden was bij aankomst geen sprake. De zon scheen, de lucht was blauw en een trui was soms zelfs niet nodig. Maar vlak voor de start draaide het weer 180 graden. De voorspeelde sneeuw bleef achterwege, maar hagel, wind en een temperatuur rond het vriespunt zorgden voor een flinke uitdaging. De Ruiter: “Als er volop zon en geen wind zou zijn, heb je een totaal andere ervaring. Spitsbergen staat bekend om haar extreme omstandigheden. Dit hoorde erbij. Sterker nog: voor de ervaring vond ik dit leuker dan het weer van een paar dagen eerder.”

Wandelen

Het parcours in Spitsbergen is afwisselend, onder andere door de hoogtemeter. Grote stukken zijn helemaal open. Langs het water (wat normaal ijs is) heeft de wind vrij spel. Het eerste stuk gaat omhoog, tegen de wind in. Daarna gaat het parcours omlaag langs het water. Vervolgens wordt nog een keer gedraaid, waarna lopers flink moeten klimmen. “Dat was opnieuw tegen de wind in. Veel mensen gingen hier wandelen. Het waaide zo hard dat rennen vrijwel onmogelijk bleek. Het was écht pittig, maar wel een ervaring voor het leven.”

Enthousiasme

De Ruiter vertrok naar Spitsbergen met een groepsreis. Zo’n 80 mensen in totaal. “Ik had spanning, want ik was een van de jongste. Maar iedereen werd erbij betrokken. Dus het was heel fijn. En over de race zelf: de deelnemers waren allemaal zenuwachtig, maar het enthousiasme overheerste. Dat blijft me nog lang bij. Wat zeg nou zelf: wie loopt er nu een halve marathon op Spitsbergen?”

Tweede plaats

Doordat De Ruiter pas laat bericht kreeg over haar deelname, was haar voorbereidingstijd krap. Maar dat deerde haar niet. Ze liep in april 2022 de halve marathon van Enschede, waardoor ze wist dat ze fit was. En in Spitsbergen liet ze zien dat ze met haar conditie niets mis was. En dat is zacht uitgedrukt. Ze noteerde zelfs de tweede tijd in de categorie voor vrouwen tussen de 20 en 29 jaar. “Dat had ik totaal niet verwacht. Ik liep de race ook niet voor een tijd, maar voor de ervaring. Al was dit wel een mooie verrassing.”

Heb jij ook een bijzonder hardloopavontuur uit het buitenland? Laat het ons weten via een DM of stuur een e-mail naar info@sportsmedia.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?