Jasper (links) na afloop van de tocht.

Hardloopavonturen uit het buitenland: Kullamannen in Zweden

Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de eerste aflevering vertelt Jasper van der Meer (links op foto) over de Kullamannen in Zweden.

Het is grauw, koud en de wind is stevig. De ridder op het paar dirigeert de lopers het bos in, waarna de tocht van ruim 22 kilometer écht begint. Een avontuur met 800 hoogtemeters, rotsblokken, steile hellingen en smalle paadjes. Jasper van der Meer (37) uit Zwijndrecht was in november 2021 een van die avonturiers. Een onvergetelijke ervaring. Dit jaar loopt hij de tocht samen met vrienden opnieuw. Zaterdag 6 november staat Van Der Meer opnieuw aan de start. “Het is zwaar. Maar als je het haalt, ben je een baas.”

De ridder op het paard refereert aan de legende Kullamannen. “Dat maakt het bijzonder. De legende is om het evenement heen gebouwd. De mythe is dat zijn geest nog rondwaart en hij het schiereiland Kullen beschermt tegen alle kwade invloeden van buitenaf”, vertelt Van Der Meer, die de tocht voltooide anderhalve week nadat hij in oktober 2021 in Rotterdam de finishstreep van de marathon bereikte.

Idyllisch dorpje

Het evenement Kullamannen kent vier afstanden. De langste, Ultra, is 100 mijl. De Dodens Zon is met haar 22 kilometer (in de praktijk bleek het 24,5 km te zijn) de kortste afstand. Start- en finishplaats van deze tocht is Molle. Een klein, idyllisch dorpje op het schiereiland Mullen. “Ik was goed in conditie. Maar je bent hier volledig overgeleverd aan het parcours. Dat was een groot avontuur.”

Rauw parcours

Via een vriend die een paar jaar geleden naar Zweden emigreerde, kwam Van Der Meer in aanraking met de race. Hij schreef zich in en vroeg of Van Der Meer hem vergezelde. Het werd een ervaring om nooit meer te vergeten. “Ongeveer een derde van het parcours bestond uit gravelpaadjes. Daar kon je nog een beetje snelheid maken”, vertelt Van Der Meer. “Maar verder was het een rauw parcours. Klimmen en springen over rotsblokken, klauteren tegen steile kustwanden en obstakels ontwijken. Ik ging vijf keer bijna door m’n enkel. Dus het is wel oppassen. Al was het dat meer dan waard.”

Ultralopers

Het dorpje Molle krijgt ieder jaar op die bewuste novemberdag net zoveel hardlopende bezoekers als dat het inwoners heeft. Van Der Meer, die de tocht samen met een vriend en diens vrouw liep, genoot van de sfeer. “Iedereen was super behulpzaam en moedigde elkaar aan. Ongeacht of je uit Spanje, Engeland of Zweden kwam. Een voorbeeld: Als de ultralopers voorbij kwamen, ging iedereen aan de kant. Zij kregen een high five of applaus.”

Uitzicht bij de vuurtoren

Het parcours loopt door het bos omhoog. Tot aan de iconische vuurtoren. “Dat biedt een schitterend uitzicht over de zee en de bossen. Indrukwekkend. Iconisch om te zien. Zeker in die tijd van het jaar. Daarna daal je af via een smal paadje en kom je via het kiezelstrand Molle weer binnen”, zegt Van Der Meer. Het finishshirt dat de deelnemers na afloop krijgen, zegt alles over de sfeer van het evenement. “De tekst op het shirt is ‘University of Suffering’. Het is zwaar. Maar als je het haalt, ben je een baas. Dat is wat dit evenement is.”

Nieuwe editie

Aanvankelijk zou Van Der Meer de race, die vanaf 2022 jaar onderdeel is van het internationaal circuit van trailwedstrijden (UTMB), lopen met twee vrienden. Maar één van hen raakte geblesseerd. “Hij heeft écht wat gemist. Daarom lopen we ‘m dit jaar opnieuw. We huren met drie gezinnen een huisje in de buurt. Tussendoor lopen wij de tocht. Ik kijk ernaar uit.” Zaterdag 6 november is het zover. Dan wordt het weer klauteren, klimmen en springen over rotsblokken. Maar vooral genieten van de prachtige Zweedse natuur.

 

Heb jij ook een bijzonder hardloopavontuur uit het buitenland? Laat het ons weten via een DM of stuur een e-mail naar info@sportsmedia.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?