Hardlopen met een kater: goed idee of toch niet?

Word je 's ochtend wakker met een kater en wil je toch gaan hardlopen? Dat is niet zo verstandig. We leggen je uit waarom dat zo is.
Je weet hoe dat gaat: tijdens een avondje uit is het veel te gezellig en drink je een paar glaasjes te veel. De volgende ochtend word je wakker met het gevoel alsof er een vrachtwagen over je hoofd heeft gereden. Maar je had jezelf voorgenomen om te gaan hardlopen. Je besluit om toch maar die loopschoenen aan te trekken ‘om het er allemaal eens goed uit te zweten’. Dan is die kater misschien sneller verdreven en voel je je opnieuw zo fris als een hoentje. 
Dehydraterend effect

Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Nee. Het is niet zo’n goede actie om met een ‘hangover’ te gaan lopen. Het is namelijk fysiologisch gezien niet mogelijk om al sportend van je kater verlost te gerakenAlcohol heeft een dehydraterend effect op je lichaam, dat in normale omstandigheden voor 70 procent uit water bestaat. In het begin van de avond haalt je lichaam water uit je bloedplasma. Als dat voorraadje uitgeput is, onttrekt het water aan de hersenen. Wanneer die niet meer voldoende gehydrateerd zijn, krijg je hoofdpijn. Beter bekend als een kater.

Hoofdpijn en spierpijn
Als je dan aan je lichaam vraagt om nog meer water te gaan verbruiken door flink te zweten tijdens het lopen, is dat niet zo handig. Je raakt op die manier serieus gedehydrateerd. Je krijgt dan niet alleen nog meer hoofdpijn, maar ook spierpijn. Je zal je dus zeker niet beter voelen door te gaan lopen met je kater, integendeel.
Als je écht je loopjes niet kan missen, is het beter om te vermijden dat je te dronken wordt en met een kater opgescheept zit. Je mag gerust iets drinken, maar drink met mate. En zorg dat je tussendoor voldoende water inneemt. Heb je een kater en wil je toch iets aan beweging doen? Maak dan een rustige wandeling. Zo haal je een frisse neus en zo voel je je ook al wat beter!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?