Young man and woman training on mountain trails. Couple of fit athletes running on mountain path.

Hardlopen op reis: 10 tips van de ‘buitenlandexperts’

Hoera, je vertrekt op reis! Lekker ontspannen, nieuwe plekken ontdekken en eindelijk meer tijd om te doen wat je graag doet. Misschien wil je je stilgevallen looppassie op vakantie nieuw leven inblazen onder de Spaanse zon. Of ben je je aan het voorbereiden op een groot doel in het najaar en wil je verder trainen in la douce France. Hoe dan ook: een loopje tijdens je vakantie is een aanrader. Begin er echter niet onvoorbereid aan. We gingen te rade bij twee experts die door hun werk meer in het buitenland vertoeven dan in eigen land en daar regelmatig de loopschoenen aantrekken. Dit zijn hun tien tips.
1. Stop niet alles in je koffer

Tim: “Genieten van lopen op reis begint al thuis bij het inpakken van je koffer. Als je met het vliegtuig reist, hou er rekening mee dat bagage verloren kan raken. Als je op je bestemming een wedstrijd had gepland, kan dat een ramp zijn. Nieuwe kleding of schoenen die je ter plekke nog moet kopen, kunnen niet alleen irriteren maar je ook stress bezorgen. Ik stop mijn wedstrijdkleding en -schoenen daarom altijd in mijn handbagage.”

2. Vind een leuke route

Kristof: “Ik pik meestal bestaande looproutes via de betalende versies van Komoot en Strava en kijk of er in de buurt van mijn hotel routes passeren. Op Komoot staan er vaak foto’s bij. Let er wel op dat dat recente foto’s zijn. Zijn ze ouder dan een jaar, dan kan je weleens belanden op een weg die niet meer toegankelijk of zelfs verdwenen is. Omdat ik liefst onverhard loop, kies ik als type route op Komoot vaak voor ‘wandelen’ of ‘trailrun’. Als je ‘hardlopen’ selecteert, kom je meer op verharde routes uit. Je kan ook de moeilijkheidsgraad via de app kiezen: makkelijk, matig of hard. Via Strava zoek ik specifiek naar segmenten die bergop gaan, omdat ik die het liefste doe. Zo train ik automatisch ook wat meer interval. En ik kijk naar internationale wedstrijdkalenders om te zien of er toevallig geen lokaal event georganiseerd wordt.”

Tim: “In tegenstelling tot Kristof loop ik het liefst op verharde wegen. Meestal begint het bij mij met ter plaatse Google Maps te openen, zeker in een stad. Dan bekijk ik of er een lokaal park is dat vlot bereikbaar is met een huurauto of de metro. Ligt je vakantiebestemming aan het water, dan ligt er meestal een paadje langs de kustlijn. Via Strava durf ik ook weleens een looproute van iemand anders te pikken. Dat levert je niet alleen qua afstand maar ook qua hoogtemeters interessante informatie op. Ben je bang om in een stad te verdwalen? Loop dan op en af langs dezelfde route. Eén rechte lijn van bijvoorbeeld 8 km, keer om en keer langs dezelfde weg terug, zo heb je in totaal 16 km en kom je vanzelf weer bij je hotel uit. Of loop een kortere lus en loop die een paar keer. Vergeet de meest simpele tip niet: vraag het aan de locals: ‘Ken jij een goeie looproute?’, dat werkt vaak nog het beste.”

3. Kies de juiste gps

Kristof: “Ik kan routes via bluetooth op mijn sporthorloge zetten. Voor wandelen is dat goed. Voor echte offroad trailruns vind ik dat minder geschikt. Je moet dan te veel op je horloge kijken met al dat draaien en keren. Daarom kies ik ervoor om mijn fietscomputer, die een groter scherm heeft, mee te nemen in mijn hand en daarop de route af te lezen. Dat is duidelijker en handiger als je op oneffen terrein loopt. Uiteraard stop ik de route ook in mijn horloge als back-up voor het geval mijn gps uitvalt.”

Tim: “Ik loop eerder lussen zonder veel draaien en keren, juist om te vermijden dat ik vaak op mijn horloge moet kijken. Zo kan ik focussen op hartslag en tempo. En gewoon genieten. Een gpx op mijn sporthorloge is dan meer dan voldoende. Investeer sowieso in een goed sporthorloge waarbij je de mogelijkheid hebt om je routes op te laden. Toch neem ik ook altijd mijn gsm mee. Daar kan je alles mee. Ben je verdwaald, dan vind je via Google Maps makkelijk de weg terug. Met je gsm kan je bovendien altijd betalen. Ben je te ver van de route afgedwaald, dan kan je altijd het openbaar vervoer of een taxi nemen. En het is ook handig om iemand te kunnen bellen en te laten weten dat je later zal zijn.”

4.Wen aan je nieuwe omgeving

Tim: “Een ander klimaat, een andere tijdzone … Het heeft allemaal impact op je lichaam. Zelf probeer ik altijd zo snel mogelijk om mijn lichaam zich te laten aanpassen aan de lokale tijd. Hou het in het begin rustig. In Cancun is er bijvoorbeeld zes uur tijdverschil. De eerste dag na aankomst zal ik misschien een beetje loslopen, maar een echte training vermijd ik. Ook de dag erna plan ik geen zware trainingen.”

5. Kies de juiste kleding en schoenen

Tim: “In warme oorden draag ik nooit zwarte kleren. Ik kies voor frisse kleuren en veel wit en draag een hoofd-
deksel dat eveneens licht is van kleur en textiel. Bedenk dat je op reis vaak op asfalt loopt dat niet van top-
kwaliteit is. Mensen hebben soms de neiging om hun oudere schoenen mee te nemen en hun nieuwe loopschoenen thuis te laten om ze te sparen. Doe dat niet! Op slechte wegen heb je net meer demping en comfort nodig voor blessurepreventie. Neem als je plaats hebt in je koffer gerust een reservepaar mee, je weet maar nooit.”

6. Hou rekening met het weer

Kristof: “Ik check altijd vlak voor vertrek het weer via een Noorse weerapp: yr.no. Die is in heel de wereld actief en zeer betrouwbaar. Zeker in de bergen kan het weer snel omslaan. Ik loop met een camelbak-rugtas waarin ik naast eten en drinken ook regenkleding doe, ook als ik vertrek bij een heldere hemel. En ik vertrek liefst met tegenwind.”

Tim: “In het zonnige zuiden kan het onweren. Dus stop toch maar wat kleding voor alle weersomstandigheden in je koffer. Zonnecrème is ook van essentieel belang, zelfs als de zon niet hard schijnt. Laat de zonnecrème voldoende inwerken. Niet onmiddellijk vertrekken, want dan is de crème nog niet ingewerkt en krijg je irritaties als je gaat zweten. Smeer je eerst in, kleed je erna aan en vertrek wat later.”

7. Denk aan risico’s onderweg

Kristof: “In Oost-Europa ben ik al vaak wilde honden tegengekomen. In Slowakije ben ik één keer gebeten en moest ik naar het ziekenhuis. Daar hebben ze me pepperspray aangeraden. Sindsdien loop ik dikwijls met pepperspray in mijn hand. In Polen kan je dat gewoon kopen in de winkel. Ik heb het al één keer moeten gebruiken tegen een wilde hond die kwam aangestormd.”

Tim: “Ik heb nog een tijdje in Canada gewoond. Daar moesten we rekening houden met beren. Zeker als die uit hun winterslaap komen, zijn ze zeer actief. Zoek de gevaarlijke wegen niet op. Beperk je tot open gebied. Dat geldt niet alleen voor Canada, maar ook voor de Scandinavische landen en Oost-Europa.”

8. Pas je voeding en drinken aan

Tim: “Is het op je vakantiebestemming warmer en vochtiger, weet dan dat je meer zweet. Ik drink meer zout-

oplossingen ter plaatse, gebruik meer isotone sportdranken en neem na het lopen een recoveryshake. Neem ook een en ander mee van thuis, voeding die je uitgetest hebt en gewend bent. Experimenteren met nieuwe sportvoeding op reis is niet ideaal. Los daarvan bedenk je maar beter dat je ook tijdens je autorit of vliegreis naar je bestemming voldoende moet hydrateren. Zelfs tijdens een korte vlucht probeer ik anderhalve liter water te drinken.”

9. Kies het juiste moment

Tim: “Uiteraard loop je niet op het heetst van de dag op zuidelijke bestemmingen. Zeker niet tussen 12 en 14 uur. Ofwel vertrek je heel vroeg in de ochtend, dan is het nog fris en aangenaam en zijn er bovendien minder toeristen. Ofwel ga je pas laat op de avond weg. Zeker langs de kustlijn koelt het ’s avonds heel snel af.”

10. Geniet

Tim: “Lopen in een heel andere, nieuwe omgeving is fijn. Inspanning wordt gekoppeld aan ontspanning.”

Kristof: “Als de collega’s ‘s avonds de kroeg in gaan, ga ik lopen. Zo zie ik heel veel plekken in Europa. Ook in een grote stad ga ik al lopend op verkenningstocht. Je ziet meer dan op de fiets bijvoorbeeld, omdat meer plekken toegankelijk zijn. Veel mensen lopen altijd hetzelfde rondje in hetzelfde dorp, terwijl afwisseling in je loopparcours juist leuk is. Ik zie altijd iets anders onderweg. Ongeacht waar, in de natuur gaan lopen, brengt rust.”

 

DE ‘BUITENLANDEXPERTS’

Kristof Declerck
Leeftijd: 39 jaar
Woonplaats: Koksijde (België)

Buitenlandervaring: werkt mee aan grote grondwerken en zit 280 dagen per jaar in een hotel, meestal in Duitsland, Nederland of Polen. Elk vrij moment daar gebruikt hij om te sporten. Liefst loopt hij monsterafstanden offroad.

Belangrijkste prestaties: Winst in North C Trail 50 km, tweede plaats EcoTrail Brussel 80 km, winst in Kyfhausser Bergmarathon, derde plaats in duatlon Hel van Kasterlee.

Tim De Groote
Leeftijd: 31 jaar
Woonplaats: Muizen (Mechelen, België)

Buitenlandervaring: verblijft als lid van de cabin crew van Tui België vaak in Spanje, Mexico, de Dominicaanse Republiek en andere zonnige bestemmingen. Hij bereidt zich voor op zijn zesde marathon.

Belangrijkste prestaties: al vijf marathons gelopen, met 2:46:24 in Malaga als beste tijd. Hij hoopt dit najaar in de marathon van Amsterdam een nieuw PR te lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?