Bij het hardlopen bewegen je borsten mee met je loopbeweging. Het maakt daarbij niet uit of je een cup AA of groter hebt. Dat komt doordat je borsten niet uit spieren, maar uit vet-, bind- en klierweefsel bestaan. Door hardlopen kan de elasticiteit van het weefsel afnemen met striae of hangende borsten als gevolg.
Omdat de schokken niet door spieren kunnen worden opgevangen is het belangrijk dat je een sportbeha draagt, die wél die ondersteuning geeft. Niet alleen voorkomt een goede sportbeha schade aan het weefsel, maar het biedt ook veel comfort en voorkomt pijn tijdens het sporten. En niet alleen in de borsten.
Schade voorkomen
Tijdens het hardlopen bewegen je borsten niet alleen heen en weer en op en neer, eigenlijk maken ze de vorm van achtjes. Dat betekent dat er enorm veel druk op het weefsel in de borsten wordt uitgeoefend als deze niet goed worden ondersteund. Alleen de huid en dieper gelegen structuren houden de borsten op hun plaats. Daardoor verslapt op den duur de huid en kunnen de borsten gaan hangen of kan er striae ontstaan. Dit is een beschadiging van het onderhuidse weefsel en dat herstelt niet. Bovendien kan sporten zonder goede sportbeha ook pijnlijk zijn. Het gewicht van de borsten kan leiden tot serieuze nek- en rugklachten.
‘High support’
Met een goede sportbeha loop je comfortabeler en voorkom je klachten. Voor hardlopen heb je een sportbeha met high support nodig. Voor yoga kun je een low of medium support beha gebruiken. Denk maar zo: hoe intenser de sport, hoe meer support je nodig hebt. Een gewone dagelijkse beha is dan ook niet geschikt om in te sporten. Niet alleen biedt een gewone beha niet de high support die je met hardlopen nodig hebt, de materialen zijn ook niet geschikt om in te sporten.
Wat is een goede sportbeha?
Een goede sportbeha moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de cups de borsten volledig omsluiten, maar dit mag niet knellen. De sportbeha sluit je op het meest losse haakje en het rugpand moet net onder de schouderbladen zitten. In de spiegel kun je zien of de rugsluiting en de borstband op gelijke hoogte zitten. Is dit niet het geval? Dan heb je een verkeerde maat aan of je moet de schouderbandjes even anders instellen. Die schouderbandjes zijn enorm belangrijk. Ze zijn vaak breder dan van een normale beha, maar dat zorgt ervoor dat ze de druk beter verdelen. De schouderbandjes zijn vaak ook gewatteerd voor meer comfort.
Bij het bewegen mag je niet gehinderd worden door een knellende sportbeha. Beweeg dus altijd even in het pashokje als je een beha past. Dan kun je meteen testen of de band onder de borsten goed op de plek blijft zitten. Een sportbeha zit altijd strakker dan een normale beha, maar hij moet wel comfortabel aanvoelen.
Materialen
Een sportbeha is gemaakt van materialen die ademen en transpiratievocht goed afvoeren. Hierdoor blijft de huid droog en dat voorkomt nare schuurplekken en andere irritaties. Dat is meteen nog een reden om je gewone beha maar thuis te laten tijdens een rondje hardlopen. Het materiaal van een gewone beha is namelijk niet gemaakt voor overmatig zweten. Sporten in je gewone beha zorgt ervoor dat je beha eerder zal slijten.
Aanschaf
Bij de aanschaf van een sportbeha is het belangrijk dat je let op hoeveel steun je nodig hebt en je de juiste maat beha draagt. Laat je daarom het liefst bij een lingeriespeciaalzaak adviseren als je nog niet eerder een sportbeha hebt aangeschaft. Ook veel hardloopspeciaalzaken bieden sportbeha’s, maar let op: een sporttop is geen sportbeha!