Het juiste tempo vinden op basis van je gevoel

Met alle technologische snufjes van tegenwoordig zou een mens haast vergeten dat hij ook puur op gevoel kan lopen. Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch geeft advies hierover.

“De juiste loopsnelheid is eerst en vooral erg belangrijk voor de efficiëntie van je training”, zegt Paul Van Den Bosch. “Als je bijvoorbeeld een Long Slow Distance-loop uitvoert, is het de bedoeling om vet te verbranden. Als je tijdens dit soort trainingen te snel zou lopen, ga je suiker verbranden in plaats van vet. Ten tweede is een juiste bepaling van de loopsnelheid ook belangrijk voor het berekenen van de hersteltijd na een training.”

Je moet dus niet alleen veel aandacht besteden aan de kwantiteit van je training (hoe ver of hoe lang), maar ook aan de kwaliteit (hoe snel, met welke intensiteit). “Hoe dichter de intensiteitsbepaling en de uitvoering elkaar raken, des te efficiënter zal je training zijn”, bevestigt Van Den Bosch. “Er zijn verschillende parameters om je loopintensiteit te bepalen. Je kan deze getalsmatig uitdrukken (hartslag, melkzuurconcentratie, looptempo), maar je kan ook afgaan op je gevoel, en daar gaan we nu verder op in.”

Babbeltest

Voor Van Den Bosch is de babbeltest een belangrijk hulpmiddel als je puur op je gevoel loopt. “Zolang je makkelijk kan praten en niet kortademig wordt tijdens je looptraining, zit je in de zone van de basisuithouding. Als het praten iets moeilijker gaat of onmogelijk wordt, ben je dan weer bezig aan een intensievere trainingsvorm. De praattest is ook een uitstekend hulpmiddel om te bepalen of je wel in de juiste loopgroep zit”, vindt Van Den Bosch. “Het is het beste om te trainen in homogene groepen van ongeveer hetzelfde niveau. Als je op training merkt dat je moeite hebt om te praten, terwijl de rest van de groep wel makkelijk babbelt, is dat een teken aan de wand. Je loopt dan beter mee met een groep van een lager niveau.”

Andere parameters

Het subjectieve gevoel is dus een belangrijke parameter, maar toch hou je bij voorkeur ook nog rekening met andere parameters om je optimale loopintensiteit te bepalen. Alleen op je gevoel afgaan kan zelfs gevaarlijk zijn. Als je je goed voelt en je bent in vorm, dan bestaat immers het gevaar dat de loopintensiteit (voortdurend) te hoog zal liggen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?