Velen onder ons trekken de wandelschoenen aan en zoeken de natuur op om tot rust te komen. Onderzoek toont dan ook aan dat tijd doorbrengen in de natuur een positief effect heeft op het mentale welzijn en het cognitief functioneren. Bovendien is hiken een perfecte crosstraining of bewegingsvorm voor hardlopers op rustigere dagen. Wij geven je enkele belangrijke redenen waarom hiken een plekje verdient in je trainingsschema.
Je krijgt dezelfde trainingseffecten als lopen
Met hiken op een rustige tot gemiddelde intensiteit hou je je hartslag laag. Dat is vergelijkbaar met een hardlooptraining in een lage hardloopzone. Maar als je een steile helling opwandelt of het tempo opvoert, kan je van dezelfde voordelen genieten als bij een looptraining op vlakke ondergrond. Eén verschil: de ervaring is compleet anders.
Als je gaat hiken op een rustige dag of actieve hersteldag, zorg er dan voor dat je een route kiest die je makkelijk kan volbrengen om overtraining te vermijden. Ben je op een trip met je familie/vrienden en lukt het je niet om je looptrainingen in te plannen? Dan kan je van je wandeling met je reisgenoten een fikse hike maken om toch nog een goede training afgewerkt te hebben.
Bovendien verminder je het blessurerisico door crosstrainingen, zoals hiken, in je trainingsschema op te nemen. Hoewel je met hiken dezelfde aerobe voordelen als lopen krijgt, vermijd je er wel de herhalende bewegingen van het hardlopen mee, waardoor je je lichaam een pauze gunt. Wellicht zal je wat stijfheid ervaren op andere plekken waar je dat normaal niet hebt. Maar dat is een goed zaak. Je kweekt spieren die je met het hardlopen niet traint.
Je integreert heuveltraining op een leuke manier
Als je bergop wandelt tijdens het hiken, hoef je niet na te denken over het inzetten van je bilspieren, want ze worden sowieso flink aan het werk gezet. Bij het afdalen activeer je jouw quadriceps, die vaak verwaarloosd worden bij onze hardlooptrainingen. Deze spieren zijn wel essentieel om te trainen, zeker als je geregeld aan traillopen doet. Hiken is dus een uitstekende manier om de voordelen te krijgen van zowel klimmen als dalen. En: wedden dat je tijdens je hike zo geniet van de uitzichten dat je jouw inspanning nauwelijks merkt?
Je verbetert je beenkracht, core stability en stabiliserende spieren
Hiken wordt door veel hardlopers ondergewaardeerd en wordt beschouwd als (te) recreatief. Toch kan hiken een perfecte aanvulling zijn bij elk loopschema doordat het kilometers toevoegt zonder de repetitieve impact (stress) op je lichaam. Hiking is zachter voor het lichaam en prikkelt andere spieren dan lopen.
Core
Ook je core-spieren krijgen een work-out. Door je lichaam langzamer voort te bewegen, spreek je verschillende en meer diverse systemen aan dan wanneer je dat doet bij een snelle intervaltraining. Het oneffen terrein op de meeste hike-paden versterkt ook je stabiliserende spieren in je enkels en voeten, die van pas komen bij je volgende snelle loopsessie en zelfs het verdraaien van je enkel kunnen voorkomen.