Naar je favoriete muziek luisteren tijdens het hardlopen zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart. Ook ziekenhuispatiënten ervaren minder pijn als ze naar muziek luisteren. Maar hoe komt dat? Dat willen wetenschappers van het Erasmus MC onderzoeken en ze zoeken daarvoor 70 proefpersonen.
Het Erasmus MC, het universitair medisch centrum in Rotterdam, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een afdeling Pijngeneeskunde en een onderzoeksgroep Muziek als Medicijn. Zij zoeken 70 gezonde vrijwilligers voor een bijzonder experiment.
“Onder toeziend oog van de onderzoeksgroep zullen de vrijwilligers zichzelf steeds een beetje meer pijn doen om te kijken of ze pijnprikkels beter verdragen als ze naar hun favoriete muziek luisteren”, staat te lezen op de website van Erasmus MC.
De meeste hardlopers zullen proefondervindelijk al wel ervaren hebben dat ze met opzwepende beats in de oren nog net dat tikkeltje harder kunnen lopen of nog wat langer op de tanden kunnen bijten als de benen pijn beginnen te doen.
Maar komt dat doordat muziek ervoor zorgt dat je minder pijn hébt? Of doordat de muziek bijvoorbeeld stress wegneemt, waardoor de pijn beter wordt verdragen? Dat willen ze bij Erasmus MC verder onderzoeken. Weliswaar gericht op de pijn die je ervaart voor, tijdens of na een chirurgische ingreep.
“Dat naar muziek luisteren voor, tijdens en na een pijnlijke ingreep ervoor zorgt dat er minder pijnmedicatie nodig is, is inmiddels in diverse wetenschappelijke studies aangetoond”, aldus Erasmus MC. Maar over de wetenschappelijke verklaring erachter is nog geen eenduidigheid.
“ZWEVERIGHEID WEGNEMEN”
Het onderzoeksteam verwacht uiteindelijk ondersteunend bewijs te kunnen leveren voor het pijnverlagende effect van muziek. “Je merkt nu dat muziek als behandeling toch vooral als een controversiële methode wordt gezien. Vooral het inzetten van muziek rondom operaties roept vragen op: hoe werkt het dan precies? Dan merk je toch dat je nog geen waterdicht antwoord kan geven op die vraag.”
“Het doel van de studie is om meer grip te krijgen op het onderliggende mechanisme en zo de ‘zweverigheid’ weg te nemen. ‘Tijdens dit onderzoek kijken we of we het effect van muziek meetbaar kunnen maken en kunnen objectiveren”, besluiten de onderzoekers van Erasmus MC.