“Ik wil goed eten, goed slapen én goed bewegen”

Hardlopen is voor Ramon Beuk (50) niet verslavend. Daarom moet hij in zijn drukke bestaan een doel hebben om elke keer weer zijn loopschoenen aan te trekken. En dat heeft hij. Beuk liep weliswaar driemaal de marathon van New York uit, maar steeds met pijn in zijn knie. Nu moet het in de ‘Big Apple’ een keer pijnvrij gebeuren en dan ook nog onder de vier uur.

TEKST: Hans Klippus
FOTO’S: Joyce Bongers

Ramon Beuk had een gevoel dat voor velen herkenbaar zal zijn toen hij in 2016 over de finish ging bij de vermaarde marathon van New York. Dit nooit meer! ’s Avonds was hij alweer om. Volgend jaar weer!
De bekende kok spreekt over een ‘waanzinnige ervaring’. Hoewel zijn eerste marathon een helletocht was. Beuk kreeg na 31 kilometer last van zijn linkerknie. “Maar je bent in New York en denkt: wat er ook gebeurt, ik loop ‘m uit. Dat is gelukt, wel de laatste tien kilometer strompelend. Ik heb een uur stilgestaan en me onderweg laten behandelen door een fysiotherapeut. Want ik wilde het halen. Ik heb er uiteindelijk ruim vijf uur over gedaan.”
“Het is geweldig om een marathon te rennen met al die mensen langs de kant. Zij gillen je door de moeilijke momenten heen. Daar krijg je adrenaline van. Ik denk dat ik ‘m zelfs zou uitlopen als ik ongetraind zou zijn. En als je aan de finish bent, komt er een heerlijke euforie over je heen. Yes, ik heb het geflikt. Ik heb alles van de sfeer in New York meegekregen. Ik ben geen topsporter, dus ik kijk om me heen. Ik zie alles, ik hoor alles. Er stonden ook Nederlanders langs de kant die me van de televisie herkenden en dan zwaaide ik. Het is natuurlijk een heel ander verhaal als je voor een tijd van 2.15 gaat. Maar voor de recreatieve loper is zo’n marathon een feest.”

BUCKETLIST

Voetballen was van jongs af aan zijn sport, in clubverband, maar ook met vrienden op pleintjes. “Hardlopen was niet mijn ding”, vertelt Beuk. Dat werd het ook niet, nadat hij zo’n 25 jaar geleden twee keer met vrienden de Rijnmond Loop, een onderdeel van de Rotterdam Marathon over 10 kilometer, liep en daarvoor had getraind. “Nee, ook daarna had ik niet iets van: ik ga eens lekker hardlopen. Trainen is voor mij nog steeds niet verslavend. Maar ik doe het omdat ik een doel heb. Het is leuk om met een doel bezig te zijn, resultaten te zien en te merken dat je jezelf aan het verbeteren bent. Wat ik écht leuk vind, is koken. Ook daarbij heb ik altijd een doel en dat is het mensen naar de zin maken.”

“Als je aan de finish bent, komt er een heerlijke euforie over je heen. Yes, ik heb het geflikt”

Ramon Beuk


Zijn doel bij het rennen is een goede marathon lopen. Hij werd in 2016 door een vriend én fanatiek hardloper, de Amsterdamse zanger Robert Leroy, gevraagd om later dat jaar met hem de marathon van New York te lopen. “Eerlijk gezegd zat ik daar niet echt om te springen, maar ik heb me laten overhalen en zag het als een mooie uitdaging. Ik ben dus gaan trainen: drie à vier keer in de week, met een schema.” Zo stond Beuk op 6 november 2016 met drie companen – de al genoemde Robert Leroy, fotomodel Joelle Witschge en acteur Mike Weerts – én nog zo’n 50.000 andere hardlopers aan de start van zijn eerste marathon. Door die onwillige knie werd het een pijnlijke primeur, maar toch keerde hij inderdaad een jaar later terug naar de ‘Big Apple’. En in 2018 weer. Beuk haalde ook toen beide keren de finish in Central Park, maar telkens speelde zijn knie weer op. “Ik heb nooit lekker kunnen lopen.”


Het zou voor iemand anders misschien aanleiding zijn om er maar eens mee op te houden en een andere sportieve bezigheid te zoeken, maar Ramon Beuk rent door en hoopt volgend jaar november zijn vierde New York-marathon te lopen. En dan graag pijnvrij. Als dat lukt, wil hij ook voor een gerichte tijd gaan: onder de vier uur. “Die tijd staat op mijn bucketlist. Als ik geen last van mijn knie had gekregen, had ik die tijd al makkelijk kunnen lopen. Met het tempo dat ik in 2016 liep, was ik rond de 3.45 geëindigd. Het was een flinke domper toen dat niet lukte.”
Beuk heeft nu dus drie marathons achter zijn naam staan, alle in New York, waar altijd naar schatting zo’n twee miljoen toeschouwers langs de weg staan. “Of New York de mooiste marathon ter wereld is? Geen idee. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Veel mensen zeggen dat het zo is. Ik heb nog geen plannen voor andere marathons. Laat ik eerst nog maar een keer New York proberen te lopen. Als ik bij die vorige marathons pijnvrij was geweest, had ik er misschien nog wel twee andere bij gepakt. Dan had ik mijn vorm vastgehouden, maar ik moest door die blessure steeds weer voor een lange periode uitchecken. Ik weet niet of een andere marathon me zal tegenvallen, omdat er minder toeschouwers langs de kant staan dan in New York. Ik heb wel de Dam tot Dam-loop gelopen en die was ook sfeervol.”

DRUKKE AGENDA COMBINEREN

In 2019 was Beuk niet fit genoeg om in New York te lopen. Hij was er wel bij als toeschouwer en moedigde, vanaf de fiets, zijn vrienden aan. “Het is ook leuk om de marathon zo te beleven. Op televisie vind ik er niets aan om naar een marathon te kijken en mensen ruim twee uur lang achter elkaar aan te zien rennen. Het is echter totaal anders als je bij een marathon als die van New York langs de kant staat. Dat is een en al gezelligheid, muziek erbij, drankje erbij. Voor een voetbalwedstrijd hoef ik bijvoorbeeld dan weer niet naar het stadion. Daar vind ik niets aan. Dan zit je met duizenden mensen van grote afstand naar het veld te kijken. Ik mis geen belangrijke voetbalwedstrijd, maar daar kijk ik naar via de tv, thuis met vrienden op de bank.”
Momenteel is Beuk onder behandeling bij de fysiotherapeut en traint hij in de sportschool om de spieren rondom zijn kwetsbare linkerknie sterk te krijgen. Een MRI-scan heeft in ieder geval uitgewezen dat er in de knie niets kapot is. In januari of februari hoopt hij zijn looptrainingen te kunnen hervatten om naar zijn vierde marathon in november 2022 toe te werken.
Het trainen is voor Beuk vooral een kwestie van organiseren binnen zijn drukke bestaan. “Ik plan meestal vijf trainingen per week in en als ik er dan één of twee moet skippen, is dat niet zo erg. Als ik maar minimaal drie keer per week kan trainen.” Hij zegt het sporten nodig te hebben om goed te kunnen functioneren. “Ik wil goed eten, goed slapen én goed bewegen. Als ik dat doe, ben ik fit en scherp en haal ik in alles betere resultaten. Zakelijk, maar ook privé. Ik ben dan een leuker persoon, voor mezelf en voor anderen.”

Hij traint graag met een vriend, voor de gezelligheid, maar ook omdat dat voor hem een stok achter de deur is. “Als ik met iemand heb afgesproken om 15 kilometer te rennen, kan ik niet ineens zeggen: ik kan toch niet. Ik heb elke keer een aanzetje nodig om die schoenen aan te trekken om te gaan hardlopen. Ben ik eenmaal aan het lopen, dan vind ik het niet vervelend en kan ik bijvoorbeeld genieten van leuke plekken waar we lopen. En na afloop is er altijd dat voldane gevoel.”

KENNIS OVERDRAGEN

Beuk is vooral kok, bekend van diverse tv-programma’s, maar ook ondernemer, presentator, docent, columnist en auteur. Twee van zijn boeken werden tot kookboek van het jaar uitgeroepen, onder meer Terug naar mijn roti, dat hij zijn ‘ontdekkingsreis door Suriname’ noemt, die ook als tv-serie werd vastgelegd. Beuk werd in Suriname geboren en verhuisde op z’n vierde naar Nederland. Als hij naar zijn favoriete gerecht wordt gevraagd, noemt hij de pom van zijn moeder. Het is lekker, maar roept ook herinneringen bij hem op.
Als presentator was Beuk ook actief bij de marathon van New York. Bij de vier edities waarbij hij, als deelnemer of toeschouwer, aanwezig was, presenteerde hij de afterparty die elk jaar in een rooftopbar voor de Nederlandse lopers wordt georganiseerd en waar onder meer de snelste man en vrouw worden gehuldigd. Vorig jaar ging ‘New York’ niet door vanwege de coronapandemie en dat gold ook voor andere evenementen en gebeurtenissen waar Beuk bij betrokken was. Het was onder meer de bedoeling dat er op televisie en in boekvorm een vervolg zou komen op zijn reis door Suriname, maar dat zit er nu voorlopig niet in.

Hij gebruikte de plotseling vrijgekomen tijd om een ander boek te schrijven, zijn twaalfde, Wayooh!, ‘een uniek kookboek’, aangekondigd als ‘1ste zelfhulpboek voor in de keuken’. “Ik heb nagedacht over hoe ik het mensen in deze periode wat makkelijker kon maken. Ik kan ze leuke receptjes geven, maar ik kan ze ook een methodiek aanreiken om betere resultaten in hun eigen keuken te halen. Daar is dit boek op gebaseerd. Ik beschrijf hoe mensen het maken van een maaltijd kunnen organiseren. Ik leer ze ook eigen creaties te bedenken.”

Ramon Beuk.

Beuk zegt geen moeite te hebben gehad om ook de ‘beginner’ uit te leggen hoe hij eten moet koken. “Kennis overdragen is mijn ding. Ik denk dat dat mijn kwaliteit is in vergelijking met andere koks. Er zijn honderdduizenden, miljoenen mensen die fantastisch kunnen koken, maar dat niet kunnen overdragen. Dat is overal zo. Johan Cruijff wist alles over voetbal, maar voor de huis-tuin-en-keuken voetballer sprak hij onbegrijpelijke taal.”
“Ik word regelmatig gevraagd om voor een gezelschap van andere koks te praten. Het is voor mij een uitdaging om iets begrijpelijk te maken wat nog niet begrijpelijk is. Ik leg in het boek op heel eenvoudige manier uit hoe je de perfecte biefstuk bakt of hoe je altijd een perfect eitje maakt.”
De kok leert in Wayooh! hoe de lezer een maaltijd moet klaarmaken, maar heeft Beuk op zijn beurt ook een dergelijk boek over hardlopen geraadpleegd? “Die behoefte was er niet. Ik heb nog nooit een boek over hardlopen gelezen, maar ik heb dan ook niet de ambitie om mijn loopstijl te perfectioneren en een toploper te worden. Ik heb een kundige looptrainer die alle details van het lopen met me doorneemt. Ik lees trouwens ook geen kookboeken, ik blader ze hoogstens door.”

Beuk keert zich in zijn laatste boek nadrukkelijk tegen verkwisting van voedsel. Als bekende Nederlander zou hij daar bij zijn volgende marathon aandacht voor kunnen vragen, bijvoorbeeld door een tekst op zijn shirt? “Nee, ik ben geen activist of zoiets. Ik roep niet van de daken: ‘Ik ben anti-voedselverspilling’, maar het is wel een onderdeel van het hele pakket dat in het boek wordt aangeboden. Als je met jouw manier van koken kosten kan besparen, tijd kan winnen en ook nog voedselverspilling kan tegengaan, is dat mooi meegenomen.”
“Ik heb in New York twee keer voor de Richard Krajicek Foundation gelopen en de laatste keer voor Only Friends, een club voor sporters met een beperking. Geen idee wat ik in 2022 doe. Het kan ook zijn dat ik deze keer zonder tekst op mijn shirt loop. Ik zie tegen die tijd wel wat de opties zijn. Laat ik eerst maar eens fit worden.”

Voeding om te presteren

Wie kan duursporters beter adviseren wat ze het beste kunnen eten dan Ramon Beuk, kok én hardloper. Hij schreef samen met de Utrechtse huisarts en een van zijn trainingspartners, Rutger Verhoeff, het boek ‘Lekker beter’, dat recepten bevat die bij de dagelijkse activiteiten van mensen passen, óók bij het langdurig sporten.

Beuk legt in het boek uit: “Vooral koolhydraatrijke maaltijden zorgen ervoor dat we een prestatie zo lang mogelijk kunnen volhouden. Die verschaffen energie. Het gaat hierbij niet om de explosiviteit, maar juist om de duur. De koolhydraten dienen te worden aangevuld met eiwitten, want bij iedere sport moeten de spieren nu eenmaal ook kracht leveren.”

De auteurs melden nadrukkelijk dat de recepten in het boek zijn bedoeld om ná het sporten te nuttigen. Geadviseerd wordt om vooraf geen zware maaltijd te eten en om minstens twee uur tussen het eten en het lopen aan te houden. “De maag en darmen hebben bloed en zuurstof nodig om het eten goed te kunnen verteren. Als je meteen gaat sporten, krijgen ze daar niet voldoende van, want de spieren hebben ook bloed en zuurstof nodig. Het resultaat is dat je niet optimaal kunt presteren en maagklachten krijgt.”

Tijdens het lopen neemt Beuk zelf energiegelletjes mee en zorgt hij dat hij genoeg drinkt. “Bij marathons en de meeste andere lopen is dat langs de weg goed geregeld, maar bij trainingen staat er natuurlijk niemand met water langs de kant. Ik heb er een hekel aan om met flessen aan mijn broek te lopen, er zit alleen niets anders op.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?