Is fietstraining waardevol voor lopers?

Als loper maak je het meest progressie door te lopen. Toch kan een aanvullende fietstraining een meerwaarde betekenen voor je conditie.

De belastbaarheid van het lichaam

Als loper moet je voortdurend op je hoede zijn voor overbelasting. Vraag aan 100 lopers wie al eens geblesseerd is geweest en meer dan 90 zullen affirmatief antwoorden. Niet elke loper is even blessuregevoelig maar we hebben allemaal een bepaalde belastbaarheidsgrens. Als je die overschrijdt, raak je geblesseerd. Blessures kunnen verschillende oorzaken hebben: te snel of te veel willen lopen, verkeerde of versleten loopschoenen, trainen op te harde ondergrond…

Na verloop van tijd weten ervaren lopers wat hun lichaam aankan. Ze weten hoeveel kilometer per week ze kunnen lopen, en aan welke snelheid en intensiteit, zonder geblesseerd te raken. Een geleidelijke trainingsopbouw kan dit volume tot op zekere hoogte opdrijven. Zo kan je lichaam meer belasting aan. Maar uiteindelijk heeft iedereen een grens. En die moet je respecteren, ook al wil je wel meer… Kan je daar dan echt niks aan doen?

Misschien wel! In de trainingsleer geldt namelijk de gouden regel: train zo specifiek mogelijk. Voor een loper betekent dit dat je het meest vooruitgang boekt door te lopen, een fietser door te fietsen enzovoort. Dat is logisch. Er is relatief weinig ’transfer’ van de ene sport naar de andere. Een toploper zal niet meekunnen met een topwielrenner en vice versa, zelfs al beschikken ze allebei over een uitstekend uithoudingsvermogen en een even hoge VO2 max.

Fietsen = nuttige bijkomende training voor lopers

Dat betekent niet dat je als loper geen baat kan hebben bij een fietstraining. Integendeel, een alternatieve sport uitoefenen als bijkomende training kan een meerwaarde betekenen. Bijvoorbeeld: je belastbaarheidsgrens voor lopen ligt op 40 kilometer per week. Als je dan je looptrainingen combineert met een bijkomende fietstraining, waardoor je je basisuithoudingsvermogen extra prikkelt, geef je je loopconditie op een ‘verantwoorde’ manier een boost. Want het is minder belastend om een langeduurtraining uit te voeren op de fiets dan al lopend.

Overdrijf niet!

Let wel op dat je niet overdrijft met je fietstraining, ondanks het kleine risico op overbelasting. Het heeft geen zin om meteen 3 tot 4 uur te gaan fietsen. Je rug en knieën moeten wennen aan de nieuwe vorm van inspanning. Bovendien moet je zorgen dat je fietstraining het herstel na je looptrainingen niet belemmert. Eén tot twee keer een 2-tal uur fietsen als bijkomende training volstaat.

Zit je met een loopblessure, dan mag je uiteraard meer fietstrainingen doen. Door te fietsen onderhoud je je conditie, waardoor je na je blessure je looptrainingen makkelijker kan oppikken en weer snel op je oude loopniveau zit!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?