ANP

Kelvin Kiptum pakt wereldrecord af van Kipchoge

De 23-jarige Keniaan liep 34 seconden sneller dan het oude wereldrecord van Eliud Kipchoge. In de Chicago Marathon zette Kiptum een tijd neer van 2:00:35.

De oude toptijd van Kipchoge, die hij vorig jaar liep in Berlijn, stond op 2:01:09. Kiptum debuteerde vorig jaar pas op de marathon. Hij wist destijds meteen als eerste over de streep te komen in Londen. Ook in Valencia, eerder dit jaar, won hij. Daarmee is hij nog altijd ongeslagen op de marathon.

De concurrentie liet hij ver achter zich. Benson Kipruto werd tweede in 2:04:02 en de Bashir Abdi werd derde in 2:04:32.

Onder de 2 uur?

Door deze nieuwe snelste tijd op de mythische afstand lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een marathonloper in een officiële wedstrijd onder de 2 uur duikt. Kipchoge deed het al eens, maar dat gebeurde niet in een officiële wedstrijd. De race van de Keniaan vond plaats in Wenen, in 2019. Kipchoge liep destijds 1:59:40. Dat deed hij op een vlakke omloop van 9,6 kilometer, omringd met bomen en meer dan 40 hazen. Kortom, onder ideale omstandigheden.

Hassan

Bij de vrouwen won de Nederlandse Sifan Hassan. Ze won in de tweede tijd die ooit door een vrouw gelopen is.