Lopen in water: wat en waarom?

Naast het feit dat water erg verfrissend is, biedt dit type training nog tal van andere voordelen.

Vind je het buiten net iets te warm om te trainen of heb je snel last van blessures? Dan biedt dit type training een ideale oplossing. Geblesseerde atleten vinden in ‘aquajoggen’ een waardig alternatief om hun conditie op peil te houden en geen kracht te verliezen. Maar deze aanvullende trainingsvorm doe je evengoed wanneer je niet geblesseerd bent en graag progressie boekt.

Wat?

Bij aquajogging loop je op een gelijkaardige manier als op de weg – met het enige verschil dat je voeten de grond niet raken. Hierdoor is de impact van de beweging minder groot en gun je je botten en gewrichten dus even wat rust. Het wordt vaak aangeraden bij ontstekingen aan de achillespees of het scheenbeen. Alleen wanneer je blessures aan de heup of hamstrings hebt, is aquajoggen af te raden.

Hoe?

Bij aquajoggen is je loophouding onder water gelijk aan die van op het land. Je hoeft niet noodzakelijk extra hulpmiddelen te gebruiken, maar een watergordel of -vest komen wel van pas om stabiliteit te garanderen. Voor zij die meer uitdaging zoeken en hun looppas en -houding onder water kunnen aanhouden, zijn genoemde hulpmiddelen niet nodig. Let er vooral op dat je je bovenlichaam rechtop houdt en niet te hard naar voren leunt. Waarschijnlijk moet je je knie iets hoger brengen dan wanneer je op vaste grond loopt.

Waarom?

Aquajoggen onderschat je beter niet: je spieren moeten hard werken en je hartslag stijgt gegarandeerd. Maar de voordelen van deze trainingsvorm zijn het dan ook waard. Zo helpt aquajogging:

1) blessures te vermijden

Aquajoggen is niet enkel goed om de periode van je blessure te overbruggen, maar ook voor de preventie van toekomstige blessures. Door de weerstand van het water werken je spieren en gewrichten harder om in beweging te blijven. Hierdoor worden ze sterker en vermindert het risico op kwetsuren. Door verschillende trainingsvormen te combineren, maak je bovendien ook sneller vooruitgang. De positieve effecten van je looptraining nemen namelijk af als je steeds hetzelfde type training doet. Zie aquajoggen daarom als een goede aanvulling op je standaardtrainingen om fitheid te bevorderen en de belastbaarheid van je spieren te verhogen.

2) conditie te behouden

Wie door een blessure niet kan trainen, heeft vaak schrik in te boeten op de conditie. Maar wie aan aquajogging doet verliest allicht niets van die opgebouwde conditie: het tijdschrift Medicine & Science in Sports & Excercise publiceerde een artikel dat het effect van aquajoggen over een periode van 6 weken naging. 16 lopers werden opgedeeld in 2 groepen, waarbij de ene groep trainingen in het water deed en de andere op het land – beide aan dezelfde intensiteit en tijd. De onderzoekers constateerden geen verschil tussen de groepen op vlak van bloedsuikerspiegels, lactaatdrempels en lichaamssamenstelling.

3) spieren op te bouwen

Naast de voordelen voor je conditie, versterkt aquajoggen ook je hele core. Je gebruikt verschillende spieren (zowel been-, als buik- en rugspieren) die ervoor zorgen dat je blijft drijven. Hierdoor is aquajogging dus een ideale weerstandstraining, waarbij je zowel conditie als spieren versterkt. De intensiteit van de weerstand die je ervaart, hangt af van de snelheid waarmee je door het water beweegt. Aquajogging vraagt om een sterke, rechte houding van je lichaam. Je hebt wellicht de neiging om je hoofd en schouders wat te laten hangen, wat niet de bedoeling is. Gebruik daarom je buikspieren om je rug recht te houden.

4) sneller te herstellen

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Sport Sciences draagt aquajogging ook bij tot een vlottere recuperatie na een zware training. Beschadigde spieren hebben na een training baat bij rustige, vloeiende bewegingen onder water, zodat spierscheurtjes zich beter herstellen.

Overtuigd? Zee, meer, zwembad… Hup, dat water in!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?