Marathonvoer Hilda Kibet: ‘Ik heb in Nederland allerlei voedsel leren eten dat ik niet kende, zoals broccoli en courgette’

Hilda Kibet is met enige vertraging aangekomen in New York, waar ze dit weekend de marathon zal lopen. Kibet gaf bij de persconferentie van de Dam tot Damloop aan dat ze na de teleurstelling van London, dit jaar graag nog een marathon wilde lopen. Daar gaf ze ook aan dat de trainingen goed gingen, maar dat ze zich ook realiseerde dat er slechts 2 maanden tussen haar Olympische marathon en de New York marathon zit. We stelden Hilda Kibet een aantal vragen over voeding.

Hoe ben jij als topatleet bezig met jouw voeding?
Ik eet gewoon gezond. Ik heb niet het gevoel dat ik erg op mijn voeding let. Van huis uit ben ik gewend gezond te eten, niet veel te snoepen enzo. Ik let er alleen op dat ik voldoende eet.

Drink je wel eens alcohol?
Nooit

Kook je graag?
Redelijk graag. Als ik moe ben van de training laat ik het graag over aan Hugo of mijn broers, die bij ons in huis wonen (in Kenia). Maar als ik niet moe ben, vind ik koken wel leuk.

Heeft het feit dat je veel in Nederland bent, je een Nederlandse verloofde hebt, invloed gehad op je voeding?
Uiteraard. Ik heb in Nederland allerlei voedsel leren eten dat ik niet kende, zoals broccoli en courgette. Ondertussen hebben we dat ook in Kenia, maar in 2000 had ik het nog nooit gezien. Kenianen eten nooit salade, dat heb ik ook leren eten en nu vind ik het erg lekker. Ten opzichte van de meeste Kenianen, ben ik erg makkelijk met voeding. Ik eet bijna alles, terwijl de meeste Kenianen gewend zijn aan ugali.

Is er verschil hoe Keniaanse atleten met voeding omgaan, en hoe Nederlandse atleten met voeding omgaan?
Er zijn weinig Kenianen die bewust minder eten, omdat ze af willen vallen. Dat hoor je in Nederland veel meer. Kenianen eten denk ik meer op gevoel, dus tot ze vol zitten. Ook hebben de meeste Kenianen geen behoefte aan tussendoortjes, zoals een mueslireep, koek of snoep. Zelfs als het voorhanden is (bijvoorbeeld als ze in Nederland zijn), zie je weinig Kenianen dat eten. De meeste Kenianen eten gewoon hun 3 maaltijden per dag en dat is het. Je moet een Keniaan trouwens geen brood als lunch geven. Dat beschouwen we in Kenia alleen als ontbijt, maar voor de lunch is het onvoldoende. Kenianen willen een stevige, warme maaltijd als lunch.

Wat is je favoriete Keniaanse lekkernij?
Mursik, dat is gefermenteerde melk. Ook houd ik van een maaltijd bestaande uit maïs, bonen en aardappels, door elkaar gemengd.

Wat is je favoriete Nederlandse lekkernij?
Boerenkool met worst! Vooral de worst ben ik gek op.

Verandert jouw eetpatroon tijdens de marathon voorbereiding?
Ik eet vooral meer. Als ik voor de marathon train kan ik na het avondeten, dus tussen 20.00 en 22.00 uur, nog heel veel eten. Dan eet ik bevoorbeeld gekookte, zoete aardappelen, of een plak ontbijtkoek, of een bak muesli met yoghurt.

Heb je een favoriete marathonmaaltijd?
Niet speciaal voor de marathon. De maaltijden voor de marathon zijn hetzelfde als in andere periodes. Dus mijn favoriete maaltijd van maïs, bonen en aardappels komt vaak op tafel.

Eet je de laatste week voor de marathon anders dan in de weken daarvoor?
Niet echt, al let ik er in de laatste 3 dagen op dat ik minder vet en meer koolhydraten eet.

Hoe belangrijk is voor jou de maaltijd op de avond voor de marathon?
Niet zo belangrijk. Ik bedoel, je moet goed eten natuurlijk, maar ik geloof niet dat die laatste maaltijd zoveel uitmaakt. Het enige waar ik dan oplet is dat ik geen vreemde dingen eet waardoor ik last zou kunnen krijgen van mijn maag.

Merk je bij meer kilometers of lange zware trainingen dat je daarna 1 keer heel erg zin krijgt in iets van voeding of drinken?
Ja, dan krijg ik zin in zoetigheid. Als ik in Kenia ben, neem ik mangosap, of thee met veel suiker. En natuurlijk heb ik altijd mijn sportdrank. In Nederland neem ik weleens ijs, of chocolade, al komt dat niet vaak voor.

Heb jij bepaalde rituelen op gebied van voeding voor/na een training of marathon?
Voor een marathontraining eet ik weinig. Laatst heb ik een duurloop van 35km gedaan, in hoog tempo, zonder ontbijt. Het ging heerlijk! Maar tijdens de training neem ik altijd sportdrank. Soms neem ik Vitargo, soms aquarius (een variant die speciaal is ontwikkeld voor Olympische sporters). En na afloop neem ik altijd een eiwitdrank.

Heb je wel eens iets gegeten/gedronken voor een training/wedstrijd (of erna) , waarvan je nu zegt: ‘Dat was niet zo handig en zal me niet meer gebeuren.’
Nee, is nooit gebeurd. Ik ben voorzichtig, probeer niets nieuws uit voor een training of wedstrijd.

Heb je nog een tip/advies/ weetje voor andere lopers?
Het is eenvoudig; als je hard traint, moet je vooral genoeg eten en je niet druk maken over je gewicht. Als je hard genoeg traint, kom je vanzelf op een ideaal gewicht.

Het recept en de bereidingswijze van de maaltijd die jij erg lekker vindt in je marathonvoorbereiding:
In Kenia heb ik altijd maïs direkt van de kolf, dus die is nog hard. Ook de bonen komen zo van het land. Je moet ze beiden eerst een tijd laten weken en vervolgens een poosje koken, tot het zacht is. In Nederland kun je gewoon bonen en maïs in blik kopen, een stuk makkelijker (maar ook minder lekker, vind ik zelf).

Kook de aardappelen . Bak ondertussen wat ui, tomaat en knoflook in een grote koekenpan, die je ook kunt afsluiten. Als dat klaar is, doe dan de mais en bonen erbij. Als de aardappels klaar zijn, doe die er dan ook bij, en stamp ze een beetje, tot ze bestaan uit kleine stukjes. Doe wat crême fraiche erbij, en wat zout en peper en kook het geheel nog enkele minuten. Klaar!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?